Війна — день 507: ЗСУ просуваються під Бахмутом, а окупанти продовжують обстріли

Читать на русском
Автор
21974
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російське вторгнення в Україну продовжується, проте не з "негативним успіхом". ЗСУ продовжують тіснити окупантів під Бахмутом, а ті, своєю чергою, намагаються закріпитися та посилитися на напрямі Куп’янська та Лимана. Попри те, що український контрнаступ йде важко, але на Заході починають говорити, що суттєвого успіху ЗСУ досягнуть найближчим часом. Водночас російський повітряний терор триває і все нові цивільні об’єкти зазнають ударів.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 15 липня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:20 У Сумах пролунали гучні вибухи. На цей час інших подробиць немає.

23:00 На Таврійському напрямку впродовж доби втрати ворога вбитими та пораненими склали більше двох рот. Знищено 6 одиниць військової техніки противника. Також було знищено 3 склади боєприпасів ворога, повідомив генерал Тарнавський.

На Херсонщині знищили три ворожих безпілотники: за даними ПК "Південь", було ліквідовано два ударних БпЛА "Ланцет" та один "Мерлін-ВР".

22:00 У південних, центральних та східних областях України оголошено повітряну тривогу через зліт російських ракетоносців.

"Ту-22м3 попередньо рухаються у бік Азовського моря. Імовірність запуску ракет Х-22. Може бути імітація", — повідомляють у Повітряних силах ЗСУ.

21:00 За непідтвердженими даними, в районі Оріхова ЗСУ розпочали операцію із захоплення основних оборонних позицій окупантів. Наступають за декількома напрямками.

20:00 У тимчасово окупованому Токмаку Запорізької області пролунали вибухи, заявив мер Мелітополя Іван Федоров. "В Токмаку гучно. Мешканці повідомляють про третю серію вибухів в тимчасово окупованому місті", — повідомив він.

19:00 Російські окупаційні війська продовжують зосереджувати основні зусилля на Куп'янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках, протягом доби відбулося 28 бойових зіткнень, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

18:00 ЗСУ змінили тактику ведення контрнаступу. Це дало змогу українцям скоротити втрати у техніці, але й уповільнило деокупацію територій, пише The New York Times.

17:00 Майже всі зіткнення минулої доби відбулися на Мар'їнському напрямку. Саме там Сили оборони завдали удару по російським загонам "Шторм-Z", розповів речник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Валерій Шершень.

16:00 ЗСУ ведуть контрнаступ та мають успіхи на трьох ділянках фронту, — ISW.

  • Українські війська домоглися часткового успіху на напрямку Біла Гора — Андріївка, на північний захід від Бахмута.
  • Сили оборони України просунулися більш ніж на 1700 м на деяких ділянках Мелітопольського напрямку.
  • ЗСУ здійснили локальний прорив оборонних рубежів РФ на північ від Приютного (за 15 км від Великої Новосілки).

15:00 Володимир Зеленський зустрівся з президентом Республіки Корея Юн Сок Йолем та першою леді.

"Повернення депортованих дорослих і дітей, реалізація #ФормулаМиру та підготовка Глобального саміту миру, продовольча й енергетична безпека та економічна співпраця… Впевнений, що разом ми дамо більше сили нашим народам і глобальним позиціям України та Республіки Корея" — прокоментував зустріч президент

14:00 Прикордонники підтвердили, що зафіксували окремі групи представників ПВК "Вагнера" на території Білорусі. Про це розповів речник ДПСУ Андрій Демченко.

13:00 Українські захисники знищили на Донбасі російську зенітно-ракетну систему С-400. З неї у червні російські загарбники вдарили по Краматорську.

12:00 На північній частині тимчасово окупованого Севастополя пролунали вибухи. Місцеві жаліються на серію залпів.

11:00 До України з неанонсованим візитом приїхав президент Південної Кореї Юн Сок Йоль

10:00 На ранок 15 липня втрати російських військ та найманців в Україні становлять 237 180.

09:00 У ніч на 15 липня 2023 року противник атакував шістьома ударними дронами типу "Shahed" з південного напрямку. Силами та засобами Повітряних Сил на півдні та сході країни знищено чотири ворожі ударні дрони "Shahed-136/131".

Внаслідок удару по Запоріжжю цієї ночі в одному з районів міста було ушкоджено інфраструктурний обʼєкт. На жаль, є постраждала людина. Чоловіка у стані середньої тяжкості доставлено до медичного закладу.

08:00 14 липня Сили оборони України продовжували контрнаступальні операції щонайменше на трьох напрямках лінії фронту Бахмутському, Мелітопольському та Бердянському. На деяких ділянках вони досягли успіхів.

07:00 У ніч проти 15 липня у Запоріжжі під час повітряної тривоги пролунали вибухи, інформації від влади поки що немає.

00:50 На Дніпропетровщині тривога у зв'язку із запуском ударних дронів. Також голосно у Херсоні – повідомляється про удари по місту.

00:00 Окупанти запустили безпілотники з південного напрямку. На Миколаївщині чули роботу ППО

Про те, що відбувалося 12 липня, читайте у матеріалі: Війна — день 504: ЗСУ змінюють тактику контрнаступу, а у Литві йде другий день саміту НАТО

Інформацію за 13 липня дивіться за посиланням: Війна — день 505: ЗСУ тиснуть на півдні і просуваються у Бахмута

З даними за 14 липня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 506: ЗСУ отримали нові боєприпаси та поступово просуваються