Війна — день 506: ЗСУ отримали нові боєприпаси і поступово просуваються

Читать на русском
Автор
22466
Настав новий день боротьби з російською агресією
Настав новий день боротьби з російською агресією

Розповідаємо оперативно про головне за добу

У п’ятницю, 14 липня, українські військові продовжують відбивати спроби штурму російських військових та повільно, але вірно просуватися на фронті. Хоча Пентагон не поспішає передавати такі необхідні винищувачі F-16, Збройні сили України, за деякими даними, вже могли отримати довгоочікувані касетні боєприпаси, що може прискорити темпи контрнаступу.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 14 липня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:11 Ударні БпЛА імовірно "Shahed" із Чорного моря прямують у північному напрямку.

23:00 Херсонська, Миколаївська області — загроза застосування ворогом ударних БпЛА, повідомляють Повітряні сили.

22:00 Залужний про звільнення Криму: "Як тільки у мене будуть засоби, я щось зроблю. Мені наплювати — ніхто мене не зупинить".

Також він висловився про удари українською зброєю по території росії: "Щоб врятувати свій народ, чому я повинен питати в когось дозволу, що робити на території ворога? Тому що путін загрожує ядерною зброєю? Помираючим дітям це байдуже. Це наша проблема, і нам вирішувати, як вбити цього ворога. На його території можна і потрібно вбивати на війні. Якщо наші партнери бояться використовувати свою зброю, ми вбиватимемо своєю. Але лише стільки, скільки необхідно".

21:15 Зафіксовано запуск ударних БпЛА типу "Shahed" з Приморсько-Ахтарська. У разі оголошення тривоги – прямуйте в укриття, попереджають Повітряні сили ЗСУ.

21:00 США викуплять у Тайваню списані ракети MIM-23 HAWK для відправки в Україну, пише China Times.

20:00 Зеленський прокоментував засідання Ставки про ситуацію на передовій: "Російські сили на наших південних та східних землях вкладаються всім, чим можуть, у те, щоб зупинити наших воїнів. І кожна тисяча метрів просування вперед, кожен успіх кожної нашої бойової бригади заслуговує на вдячність. Усі, хто йде на штурм, усі, хто відбиває ворожі штурми, молодці. І я вдячний кожному нашому воїну!".

19:00 Президент Туреччини Реджеп Ердоган каже, що росія погодилася на продовження зернової угоди, але у кремлі кажуть, що не робили таких заяв

18:00 США домовилися викупити у Тайваню зняті з озброєння ракетні комплекси ППО Hawk, щоб передати їх до України.

17:00 Глава Міноборони Великої Британії Бен Уоллес пояснив свої слова про "не Amazon".

"Я говорив про необхідність для України іноді визнавати, що у багатьох країнах та деяких парламентах немає такої сильної підтримки, як у Великій Британії", — сказав він.

16:00 "Вагнерівці" у Білорусі тренують військових тероборони, передає Міноборони республіки. Тренування проходять неподалік міста Осиповичі, де розташований табір найманців євгена пригожина.

"Військовозобов'язані освоюють навички переміщення на полі бою та тактичної стрілянини, отримують знання з інженерної підготовки та тактичної медицини", — сказано в повідомленні.

15:00 Україна так швидко отримала касетні боєприпаси від США, бо їх заздалегідь розмістили у Європі. Як сказав офіційний представник США в коментарі CNN, поки що невідомо, коли саме ЗСУ почнуть застосовувати їх на фронті, але "росіяни дізнаються про це першими".

14:00 Росіяни допитують українців, які їдуть із захопленої частини Херсонської області до тимчасово окупованого Криму, на поліграфі, передає ЦНС. Усіх, хто викликає хоч якісь підозри, заводять до окремого приміщення для допиту. Насамперед це стосується тих, хто ще не отримав російського паспорта в окупації.

13:00 Україна повернула тіла своїх 62 військовослужбовців. Про це повідомив уповноважений з питань зниклих безвісти Олег Котенко.

12:00 У Миколаївській області знайшли ще двох людей, убитих російськими окупантами. Про це повідомляє обласна прокуратура. Йдеться про жителів села Степове, яке перебувало в окупації.

11:00 СБУ затримала чергового інформатора росіян на Донеччині. Чоловік перетворив власний будинок на цілий "спостережний пункт", аби мати можливість передавати окупантам дані про переміщення військової техніки ЗСУ до Краматорська.

10:00 13 липня нашим військовим вдалося знищити одразу три російські ДРГ в гирлі Дніпра. Про це повідомила керівниця об'єднаного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк.

"Вони [вороги] намагаються час від часу там маневрувати, збираючи інформацію про рух Сил оборони, намагаючись ротувати свій особовий склад. І за минулу добу нами було виявлено три таких групи на трьох човнах. Усе результативно знищено: 11 окупантів і три човни пішли за курсом російського військового корабля", — наголосила Гуменюк.

9:00 У Повітряних Силах розповіли про наслідки нічного нальоту "шахедів". Протиповітряна оборона відпрацювала практично зі стовідсотковою точністю!

Генштаб ЗСУ поділився свіжими даними щодо успіхів у контрнаступі:

8:00 Внаслідок нічної атаки на Дніпропетровщину у Кривому Розі є постраждалий. Поранення отримав 56-річний чоловік. Також пошкоджено чимало інфраструктури, серед якої і місцеве комунальне підприємство.

7:30 Минулої доби українські війська вели контрнаступальні дії на Бахмутському, Мелітопольському та Бердянському напрямках. Детальніше — у свіжому аналізі карт бойових дій.

Карта боїв на Донбасі 14.07.2023
Карта боїв на Донбасі 14.07.2023

Генштаб ЗСУ теж поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті:

6:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли пропустити:

  • вночі у низці регіонів України лунали сигнали тривоги та було гучно, зокрема через роботу засобів ППО. Відомо щонайменше про вибухи в Кривому Розі, детальніша інформація уточнюється;
  • Пентагон підтвердив: США вже відправили до України касетні боєприпаси, передає AP;
  • речник Міноборони Штатів бригадний генерал Патрік Райдер заявив, що зараз американці не бачать, аби "вагнерівці" брали участь у боях проти ЗСУ;
  • на Запорізькій АЕС досі лишається близько 500 російських загарбників та працівників "Росатома", — очільник Запорізької ОВА Юрій Малашко.

00:30 У російському Воронежі пролунав сильний вибух.

Тим часом у низці областей України повітряна тривога у зв'язку із ракетною загрозою.

00:00 Заступниця міністра оборони Ганна Маляр підбила підсумки 13 липня на фронті:

  • ворог продовжував атакувати на Куп’янському, Лиманському, Авдіївському та Мар’їнському напрямах, ЗСУ стримали ворога, важкі бої продовжуються;
  • на південному фланзі Бахмутського напряму є просування з боями, на північному фланзі ворог безуспішно намагався повернути втрачені позиції;
  • на Мелітопольському та Бердянському напрямках йде наступальна операція, на напрямках Новоданилівка, Балка Широка, Мала Токмачка, Новопокровка наші війська мали успіх і зараз закріплюються на досягнутих рубежах.

Декларацію про гарантії безпеки для України, яку узгодили на саміті НАТО у Вільнюсі лідери "Великої сімки" (G7), підтримали ще шість країн — Чехія, Данія, Нідерланди, Норвегія, Іспанія та Швеція, розповів у вечірньому зведенні президент Володимир Зеленський.

З даними за 11 липня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 503: ЗСУ тиснуть на Півдні, а у Литві стартує саміт НАТО

Про те, що відбувалося 12 липня, читайте у матеріалі: Війна — день 504: ЗСУ змінюють тактику контрнаступу, а у Литві йде другий день саміту НАТО

Інформацію за 13 липня дивіться за посиланням: Війна — день 505: ЗСУ тиснуть на півдні і просуваються біля Бахмута