Війна — день 503: ЗСУ тиснуть на Півдні, а в Литві стартує саміт НАТО

Читать на русском
Автор
17839
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне 11 липня

В Україні розпочався ще один день у стані війни проти росії. ЗСУ продовжують тіснити окупантів під Бахмутом і в Запорізькій області, а росіянам вдалося просунутися під Авдіївкою. При цьому українські захисники змогли зайняти домінуючі позиції біля Бахмута, а тому російські підрозділи, які перебувають у місті, виявилися нездатними покинути його.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 11 липня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Українські військові можуть змусити росіян вивести свої війська з Бахмута за допомогою артилерійських ударів, заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

22:00 На Таврійському напрямку тривають бої. Протягом минулої доби ворог 27 разів атакував наші позиції та здійснив 668 обстрілів. Артилерійські підрозділи Сил оборони таврійського напрямку протягом доби виконали 1418 вогневих завдань, повідомляє бригадний генерал Тарнавський.

Втрати ворога вбитими та пораненими склали майже дві роти. Знищено 14 одиниць військової техніки противника. Також було знищено 7 складів боєприпасів ворога.

21:00 Перша група українських пілотів розпочне навчання на західних винищувачах у Великій Британії наприкінці липня – на початку серпня, повідомив посол України у Великій Британії Вадим Пристайко.

20:00 З'явилась підсумкова заява саміту НАТО щодо України.

19:00 "Ми направимо запрошення Україні вступити до НАТО, коли союзники погодяться та умови будуть виконані", заявив генсек Альянсу Столтенберг.

На центральній площі Вільнюса здійняли прапор Бахмута під гімн України.

18:00 Влада ФРН передасть Україні пакет військової допомоги майже на EUR700 млн, повідомляє у вівторок агентство ЕФЕ з посиланням на німецького міністра оборони Бориса Пісторіуса.

"Мова піде про озброєння, які Україна вважає пріоритетними: системи ППО, танки, артилерію", — сказав міністр.

ЕФЕ зазначає, що мова, зокрема, піде про 25 танків Leopard 1 A5, 40 БМП Marder, дві пускові установки Patriot. Також ФРН передасть 20 тис. артилерійських снарядів.

17:00 Про серію вибухів повідомляють в окупованих Бердянську, Токмаку та Скадовську.

Вибух у Бердянську

16:00 Франція вже почала постачання Україні значної кількості крилатих ракет SCALP, — Reuters

Ці ракети аналогічні британським Storm Shadow і мають дальність дії близько 250 кілометрів.

15:00 Українські сили відбили приблизно 253 кв. км території з початку контрнаступу 4 червня, що можна порівняти з площею території, захопленою російськими окупантами з початку поточного року, повідомляється у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

14:00 На Берхівському напрямку (Донецька область) росіяни підтягнули резерви і здійснили спробу контратаки, проте ЗСУ професійно розбили ворога, повідомив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський.

13:00 Франція передасть Україні далекобійні ракети SCALP: заява Макрона.

12:00 Президент Литви Гітанас Науседа на саміті НАТО заявив, що Україна має нарешті отримати запрошення до Альянсу, а не вислуховувати вчергове давні обіцянки Бухарестського саміту. Позицію політика слухала кореспондентка "Телеграфу" Юлія Забєліна.

11:00 В ГУР поділилися черговим відео, на якому продемонстрували майстерність розвідників битися на ножах. Цією публікацією у відомстві вчергове натякнули окупантам, що для їхньої ліквідації українцям не завжди потрібна вогнепальна зброя.

У Бердянську цієї ночі могли ліквідувати чергового російського офіцера — мова про генерала Олега Цокова.

10:00 Від ударів безпілотників у ніч на вівторок постраждали два припортових термінали в Одеській області. Згідно з даними ОВА, відразу два "шахеди" атакували адміністративну будівлю. На місці почалася пожежа, але критичних руйнувань і постраждалих немає.

Одеса атака шахедів 11.07.2023
Так пожежу було видно вночі

9:00 В ніч на 11 липня росіяни атакували Україну десятками "шахедів". Детальніше про наслідки — у нашому матеріалі.

Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо ліквідованих окупантів на фронті:

Втрати армії рф в Україні 11.07.2023
Втрати армії рф в Україні 11.07.2023

8:00 Цієї ночі було неспокійно і на Дніпропетровщині — по Нікопольському району росіяни били із артилерії. За даними ОВА, на щастя обійшлося без постраждалих та жертв. Наслідки руйнувань уточнюються.

7:00 Минулої доби українські війська вели контрнаступальні дії щонайменше на трьох ділянках фронту. Детальніше — у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на Донбасі 11.07.2023
Карта боїв на Донбасі 11.07.2023

Генштаб ЗСУ також поділився актуальним зведенням новин із фронту:

6:30 Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі вибухи чули у низці південних та центральних регіонів. Повідомлялося про пожежу на Одещині, котра може бути пов'язаною із атакою БПЛА. Дані уточнюються;
  • "У цьому протистоянні між ними немає героїв. Ці обоє – особи, які чинили безчинства та віддавали накази на вчинення злочинів в Україні", — заявив речник Держдепартаменту США Меттью Міллер, коментуючи ймовірну зустріч путіна та пригожина після заколоту "вагнерівців" у рф;
  • у Молдові розкрили мережу агентів, що працювали на російські спецслужби. Представники організації займалися збором даних та шпигуванням на користь рф;
  • очільник МЗС Італії Антоніо Таяні вважає, що Україна може вступити до НАТО лише після закінчення війни;
  • українська авіація за минулу добу завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, — Генштаб.

3:00 Атака дронами триває, багато з них рушили у бік центральних областей, а інша частина вирушила у бік Одеської області.

1:00 Окупанти запустили ударні дрони з боку Азовського моря. Повітряну тривогу вже оголосили у Запорізькій області та можуть оголосити у Дніпропетровській

00:00 Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що президент Туреччини Реджеп Ердоган погодився найближчим часом розблокувати заявку Швеції про вступ.

З даними за 8 липня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 500: ЗСУ просуваються під Бахмутом, а окупанти зазнають величезних втрат на півдні

Про те, що відбувалося 9 липня, читайте у матеріалі: Війна — день 501: ЗСУ розвивають наступ на трьох напрямках

Інформацію за 10 липня, дивіться за посиланням: Війна — день 502: ЗСУ ведуть наступ на ряді напрямків, але окупанти завдають зустрічних ударів