Війна — день 502: ЗСУ ведуть наступ на низці напрямків, але окупанти завдають зустрічних ударів

Читать на русском
Автор
17459
В Україні розпочався ще один день війни
В Україні розпочався ще один день війни

Оперативно про головне 10 липня

Українські захисники продовжують вести важкі бої проти російських окупантів та проводять наступальні дії одразу на кількох напрямках на півдні та сході нашої країни. Своєю чергою, загарбники не збираються відступати і місцями здійснюють контратаки. Попри це, в українському керівництві не виключають, що незабаром люди побачать черговий "жест доброї волі" на одному з напрямків.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 10 липня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Українські дипломати зараз активно працюють для того, щоб американський Конгрес продовжив ще на рік закон про ленд-ліз, заявила посол України у США Оксана Маркарова.

22:00 Протягом доби ворог завдав ракетного удару по території одного з інфраструктурних об'єктів Миколаєва, а також 22 авіаційних удари та здійснив близько 30 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по території України, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

21:00 В російському Краснодарі застрелили командира підводного човну "Краснодар" Станіслава Ржицького з якого росіяни запускала калібри по території України.

20:00 Число жертв внаслідок ворожого авіаудару, завданого росіянами по будівлі під час видачі гуманітарної допомоги в Оріхові Запорізької області, зросло до 5 осіб, повідомив голова ОВА Юрій Малашко.

19:00 Австралія направить до Німеччини літак-розвідник Королівських військово-повітряних сил E-7A Wedgetail, який патрулюватиме шляхи постачання Україні гуманітарної та військової допомоги.

18:00 Через російський обстріл Херсона постраждав мирний містянин. Потерпілого з пораненням живота шпиталізували до медзакладу. Лікарні надають йому необхідну допомогу, повідомляє Херсонська ОДА.

17:00 ЗСУ взяли під контроль основні панівні висоти довкола Бахмута, повідомляє заступник міністра оборони Ганна Маляр.

Вже декілька днів наші оборонці тримають під вогневим контролем входи, виходи та переміщення ворога містом. Раніше генерал Сирський повідомляв, що окупанти вже в пастці під Бахмутом.

16:00 Сили оборони України за тиждень просунулися на 4 кв. км на сході та на 10,2 кв. км – на півдні, повідомляє заступник міністра оборони Ганна Маляр.

15:00 На Сумщині прийнято рішення про необхідність підготовки та проведення евакуації мирного населення з населених пунктів, які проживають у 5-кілометровій прикордонній зоні, повідомляє обласна військова адміністрація.

14:00 Президент Туреччини Ердоган підтримав вступ України до НАТО після завершення війни. "Ми вважаємо, що якнайшвидше припинення війни справедливим і міцним світом сприятиме процесу членства України в НАТО", — цитує його Аnadolu.

13:00 росіяни можуть вдатися до нових масованих ракетних атак по території України після відносного "затишшя". Про це в ефірі телемарафону заявив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. За його словами, у небі постійно фіксують засоби розвідки на різних напрямках.

12:00 Українські воїни поки не бачили спецназівців угруповання "Ахмат", яких начебто глава Чечні рамзан кадиров відправив на Бахмутський напрямок воювати у Кліщіївці. Про це в ефірі "Радіо "Свобода" сказав командир батальйону "Свобода" у складі 4 бригади оперативного призначення НГУ Петро Кузик.

11:00 В низці областей України оголошено повітряну тривогу. Причина — зліт російських літаків із аеродрому "Шайковка".

10:00 На Миколаївщині затримали інформатора російських окупантів, котрий допомагав ворогу планувати удар по місцевому шпиталю, де лікуються військовослужбовці. Йому загрожує до 12 років ув'язнення.

9:00 За минулий тиждень ЗСУ на Мелітопольському та Бердянському напрямках просунулися більш ніж на один кілометр, що загалом становить від часу початку наступу на цих напрямках — 8,6 кілометрів.

8:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням щодо ліквідованих росіян на фронті:

Втрати армії рф в Україні 10.07.2023
Втрати армії рф в Україні 10.07.2023

7:00 Російські окупанти намагаються відновити свої позиції на раніше затопленій території Херсонської області. Більше деталей — у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на Херсонщині 10.07.2023
Карта боїв на Херсонщині 10.07.2023

Генштаб ЗСУ також поділився актуальним зведенням щодо подій на фронті:

6:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • цієї ночі вибухи могли чути жителі Херсонської, Миколаївської, Харківської та Донецької областей. За даними Повітряних Сил, це було пов'язано із активністю ворожої авіації та ймовірним запуском балістики. Інформація уточнюється;
  • "Є сигнал, що всередині росії може статися це один заколот, і є люди, які його підтримають", — президент Володимир Зеленський в інтерв'ю ABC News;
  • президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр підтримав рішення американського надання Україні касетних боєприпасів. При цьому він підкреслив, що сама Німеччини продовжить чинно виконувати правила Конвенції щодо касетних боєприпасів, котра забороняє їхнє використання;
  • у Білому домі заявили, що Джо Байден та його турецький колега Реджеп Таїп Ердоган обговорили напередодні саміту Альянсу підтримку України, а також питання вступу Швеції до НАТО.

00:00 У Білому домі повідомили, що Україна дала гарантії того, що не застосовуватиме американські касетні боєприпаси на російській території

Інформацію за 7 липня, дивіться за посиланням: Війна — день 499: окупанти зазнають нищівних втрат, але продовжують атакувати Україну

З даними за 8 липня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 500: ЗСУ просуваються під Бахмутом, а окупанти зазнають величезних втрат на півдні

Про те, що відбувалося 9 липня, читайте у матеріалі: Війна — день 501: ЗСУ розвивають наступ на трьох напрямках