Заарештовано колишнього заступника генпрокурора: у чому його підозрюють і за що судять

Читать на русском
Автор
11615
Микола Герасимюк
Микола Герасимюк. Фото Wikipedia

Запобіжний захід може бути застосований після затримання підозрюваних

Вищий антикорупційний суд України обрав запобіжний захід для колишнього заступника генерального прокурора Миколи Герасимюка та його дружини, підозрюваних у справі про протиправну діяльність посадових осіб державного "Укргазбанку" зі збитком у понад 206 мільйонів гривень. Фігурантам призначено утримання під вартою.

Про це повідомила прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у Telegram.

"За клопотанням детективів НАБУ, погодженим прокурором САП, слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою ще двом підозрюваним у справі щодо протиправної діяльності службових осіб державного АБ "Укргазбанк", яка завдала збитків на суму понад 206 млн гривень, а саме колишньому заступнику Генерального прокурора України та його дружині. Після затримання осіб та доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу", – йдеться в повідомленні.

Хоча ім'я фігуранта не називається, саме Герасимюк у 2014 році був заступником Генерального прокурора України, раніше він також обіймав посаду прокурора Києва.

У САП нагадали, що за версією слідчих, керівництво "Укргазбанку" протягом 2014-2019 років забезпечило укладання 52 фіктивних договорів з "агентами", які нібито мали наводити великих клієнтів, і безпідставно перерахували їм понад 206 млн. гривень.

"Наразі у вказаному кримінальному провадженні про підозру повідомлено 5 основним фігурантам даного злочину, серед яких колишній Голова Нацбанку, який на момент злочину обіймав посаду Голови Правління Укргазбанку, колишні та чинні високопосадовці банківських установ", – уточнили у прокуратурі.

Нагадаємо, у 2019 році Микола Герасимюк просив Генеральну прокуратуру України прискорити проведення чергових обшуків, запланованих відомством у приміщенні, яке належить його дружині Герасимюк Катерині, повідомляв "Закон і Бізнес". Він хотів, щоб обшуки пройшли швидше, оскільки планував "від’їзд на лікування територією України".

Наприкінці квітня поточного року Національне антикорупційне бюро оголосило Герасимюка у розшук за підозрою у скоєнні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 та ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України.

Як повідомляв "Телеграф", у жовтні 2022 року суд заарештував одного з підозрюваних у справі про заподіяння шкоди "Укргазбанку" у розмірі 206 мільйонів гривень.