Війна — день 524: ЗСУ просуваються на півдні, а росіяни продовжують бити по мирних містах

Читать на русском
Автор
15324
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Контрнаступ ЗСУ триває, а українські військові просуваються на Бердянському та Мелітопольському напрямах, тоді як окупанти намагаються зайняти позиції на лінії Сватове-Кремінна. При цьому у ВСУ не вважають, що ситуація на східному напрямі становить якусь серйозну загрозу для подальших планів України. Разом з тим, є підстави вважати, що окупанти найближчими днями посилять обстріл України і для цих цілей проводять маневри з використанням стратегічної авіації.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 1 серпня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Росіяни запустили в напрямку України кілька груп БпЛА типу "Shahed", повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

Орієнтовний час входження в повітряний простір України – після опівночі.

22:00 Постпред США при ООН стверджує, що має інформацію про підготовку рф до повернення до переговорів щодо зернової угоди.

21:00 Військові гелікоптери Білорусі залітали на територію Польщі.

"Відбулося порушення повітряного простору Польщі двома білоруськими гелікоптерами, які проводили навчання поблизу кордону. Наказано збільшити кількість солдатів на кордоні та виділити додаткові сили та засоби, у тому числі бойові гелікоптери", — заявили в Міноборони Польщі і додали, що проінформували НАТО про інцидент.

19:00 Телеграмканали повідомляють про потужні вибухи в околицях окупованого Севастополя.

18:00 ЗСУ завдали удару по позиціях окупантів на острові Джарилгач (Скадівський район Херсонської області) з артилерійської системи HIMARS. Про це повідомляє Центр національного спротиву.

17:00 Ворог сьогодні доволі наполегливо намагається зупинити наш наступ на Бахмутському напрямку. Але безуспішно, повідомляє замміністра оборони Гана Маляр.

  • На Куп’янському, Лиманському, Сватівському напрямках ворог сконцентрував людей і техніку та штурмує з метою відтягнути наші сили від східного напрямку наступу. Наші оборонці у виснажливих боях відбивають всі ворожі штурми.
  • На всіх східних напрямках, де ведуться бойові дії, фіксуємо збільшення ворожих обстрілів.
  • На Бахмутському напрямку наші війська сьогодні мають справу зі щільним вогонем артилерії, мінуванням та потужним супротивом ворога.

16:00 Стало відомо про ще чотирьох постраждалих медпрацівників внаслідок сьогоднішнього обстрілу лікарні у Херсоні, повыдомив голова ОВА Олександр Прокудін.

У них діагностували контузію та гостру реакцію на стрес. Потерпілим надали медичну допомогу, нині їхньому життю нічого не загрожує.

Загалом цей російський терористичний удар обірвав життя одного лікаря, пʼятеро — поранені.

15:00 На Таврійському напрямку триває робота Сил оборони України, було знищено 22 одиниці військової техніки противника за минулу добу, повідомив командувач оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

14:00 Безпілотники, які сьогодні атакували Москва-Сіті, а також ті, що були збиті в Підмосков'ї силами ППО, прилетіли з території України, заявляє російське інформагентство ТАРС із посиланням на високопоставлене джерело у системі ППО. Те саме виданню сказало джерело в екстрених службах.

13:00 Нові супутникові знімки з Кримського мосту, який окупанти ремонтують після атаки 17 липня, опублікував у Twitter співробітник відділу досліджень зовнішньої та оборонної політики Американського інституту підприємництва (AEI) Бреді Ефрік.

12:00 росія вдарила по Херсону: ракета влучила в операційну міськлікарні, загинув молодий медик.

11:00 Радник глави ОП Михайло Подоляк у Twitter про нову атаку БПЛА на москву: " москва стрімко звикає до повноцінної війни, яка, в свою чергу, незабаром остаточно переміститься на територію "авторів війни", щоб стягнути всі свої борги… Все, що буде відбуватися в росії є об'єктивним історичним процесом. Більше непізнаних дронів, більше крахів, більше громадянських конфліктів, більше війни…"

10:00 США домовилися з Південною Кореєю та Болгарією про постачання Україні 155-мм боєприпасів, пише Financial Times. За інформацією видання, також ведуться переговори з Японією.

9:00 Президент України Володимир Зеленський зранку 1 серпня заслухав доповіді силовиків та військових. Серед тем — наслідки ворожих обстрілів та ситуація на фронті.

Кількість жертв в результаті ракетної атаки росіян по Кривому Рогу знову зросла. Поранення отримали вже понад 80 людей, серед них семеро дітей.

8:00 За добу ЗСУ знищили ще 500 окупантів

У міноборони рф повідомили, що ЗСУ нібито намагалися атакуватися трьома морськими безекіпажними катерами патрульні кораблі "Сергій Котов" та "Василь Биков". Атака трьома морськими безекіпажними катерами нібито проводилася на патрульні кораблі, що виконують завдання з контролю судноплавства в південно-західній частині Чорного моря, за 340 км на південний захід від Севастополя.

7:00 Політичний координатор Постійного представництва Великої Британії Фергус Екерслі під час виступу на засіданні Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй назвав втрати рф у війні проти України. Вони склали понад 200 тисяч солдат.

6:00 москву знову атакували безпілотниками, пише місцева влада. Один із них поцілив у той же хмарочос, що і два дні тому, — у бізнес центрі "Москва-сіті".

3:00 Під час обстрілу Харкова одна людина отримала поранення

1:00 Щонайменше три вибухи чули у Харкові. За даними мера Ігоря Терехова, один із російських дронів знищив два поверхи гуртожитку, там зараз пожежа. Дані про постраждалих уточнюються

00:00 На Харківщині зафіксовано російські БПЛА, місцевих жителів закликали перебувати у безпечних місцях

Інформацію за 29 липня дивіться за посиланням: Війна — день 521: ЗСУ просуваються на фронті, а окупанти збирають ракети

З даними за 30 липня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 522: окупанти зазнають тяжких втрат, але намагаються відбити втрачені позиції

Про те, що відбувалося 31 липня, читайте у матеріалі: Війна — день 523: росія вдарила по житлових будинках у Кривому Розі, а ЗСУ прориваються через мінні поля