Війна — день 523: росіяни вдарили по житлових будинках у Кривому Розі, а ЗСУ прориваються через мінні поля

Читать на русском
Автор
19360
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Український контрнаступ триває, а ЗСУ поступово просуваються на деяких напрямках. Їхнє просування стримується величезними площами мінних полів, які помітно уповільнюють загальні темпи наступальної операції. Водночас на сході країни росіяни намагаються перехопити ініціативу та проводять зустрічний наступ великими силами, проте українським захисникам вдається їх стримувати.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 31 липня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Танки американського виробництва Abrams вже скоро з’являться на фронті в Україні, однак це будуть не ті моделі, що спочатку обіцяли США, пише Newsweek.

Ще в березні Пентагон заявив, що США не надсилатимуть в Україну Abrams M1A2 наступного покоління, на доставку якого знадобиться близько року.

Але це дуже довго, адже танки потрібні Україні вже зараз.

Тож у Вашингтоні вирішили відправити Україні Abrams M1A1, але їх не доведеться чекати рік і вони прибудуть вже восени.

21:00 Сили оборони працюють на Таврійському напрямку за добу знищили 16 одиниць військової техніки противника. Зокрема, танк, 4 ББМ, гаубиця 2А19 "Мста-С", 5 одиниць артилерійських систем й мінометів та автомобільна техніка. Також було знищено 7 склади боєприпасів ворога.

20:00 Російська авіація завдала удару по Козацькому Херсонській області. В одному з будинків, куди потрапила керована авіабомба, жила 80-річна жінка, вона загинула.

19:00 Після виходу рф із зернової ініціативи, за дев'ять днів обстрілів українських портів з боку російської армії було знищено 180 тисяч тонн зернових культур, 26 обʼєктів портової інфраструктури та п'ять цивільних суден, повідомляє Міністерство закордонних справ України.

18:00 Російська армія обстрілює Херсон, повідомив голова ОП Андрій Єрмак. "Ворог бʼє по житлових кварталах – найбільше постраждали Корабельний район та центральна частина міста. Станом на зараз відомо про 4 загиблих і 17 поранених. Наймолодшій травмованій – лише 16 років.", — поінформував він.

Україна та Хорватія домовились про використання хорватських портів для експорту українського зерна.

17:00 Міністерство оборони України та турецька компанія "Baykar Makina" уклали договір про будівництво в Україні сервісного центру з ремонту та обслуговування безпілотних літальних апаратів.

16:00 Під час наступу втрати українських військ значно менші, ніж у російських окупантів. Водночас Збройні сили України просуваються вперед, навіть незважаючи на перевагу ворога в озброєнні та живій силі, розповіла заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

15:00 1 серпня Україні передадуть дві колісні самохідні гаубиці Zuzana 2 словацького виробництва.

14:00 "Ми зробимо прорив": полковник оцінив наступ росіян на Сході та успіхи ЗСУ на фронті.

13:00 Слідство у справі загибелі голови МВС Дениса Монастирського внаслідок авіакатастрофи у Броварах заперечує версії про умисний замах чи диверсію, повідомив генеральний прокурор Андрій Костін.

У Кривому Розі вже четверо загиблих, у тому числі дитина.

12:00 Командири бригади "Азов", які нещодавно повернулися до України, незабаром зможуть повернутися на війну.

Відомо вже про двох загиблих та 31 пораненого у Кривому Розі. Серед поранених четверо дітей.

11:00 Вже є офіційна інформація щодо Кривого Рогу. Ракетним ужаром зруйновано житловий будинок та навчальний заклад. За даними ДСНС, врятовано дитину 2013 року народження. Загинула 1 особа та постраждало 15 осіб.

Тим часом стало відомо, що початку 2022 року держава-агресор росія на окупованих територіях України примусово мобілізувала до своєї армії від 55 000 до 60 000 чоловіків. Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Черняк у коментарі для програми "Донбас Реалії" на Радіо Свобода.

10:00 росія нанесла новий ракетний удар по Кривому Рогу, у телеграмканалах пишуть про влучання у два житлових будинки, офіційної інформацї наразі немає.

Окрім того, вранці росіяни обстріляли Херсон. Внаслідок обстрілу загинув працівник міського комунального підприємства, ще двоє людей отримали поранення.

09:00 Протягом тижня ЗСУ знищили 6 складів боєприпасів та 4 бази/командних пункти/штаби.

08:00 З'явилися нові подробиці удару по Харкову. Площа загоряння там становила 200 квадратних метрів.

07:00 Чонгарський міст отримав серйозні пошкодження внаслідок удару 29 липня, про що свідчать супутникові знімки, опубліковані японським дослідником Хіденорі Ватанаве.

06:00 У Харкові внаслідок російського ракетного удару з комплексу С-300 цієї ночі постраждала щонайменше одна людина. Після прильоту на складському приміщенні сталася сильна пожежа.

00:00 У російській Брянській області невідомий безпілотник упав на відділення поліції.

Про те, що відбувалося 28 липня, читайте у матеріалі: Війна — день 520: приліт по ЖК у Дніпрі та удар по Таганрогу

Інформацію за 29 липня дивіться за посиланням: Війна — день 521: ЗСУ просуваються на фронті, а окупанти збирають ракети

З даними за 30 липня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 522: окупанти зазнають тяжких втрат, але намагаються відбити втрачені позиції