Війна — день 528: ЗСУ прориваються через лінії оборони окупантів, а росіяни готуються до нових обстрілів

Читать на русском
Автор
20081
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Активні бойові дії продовжуються по всій лінії фронту, а ЗСУ змогли досягти успіхів, просунутися на деяких ділянках, а місцями взагалі прорвати першу лінію оборони окупантів. У відповідь на це росіяни посилюють тиск у районі Мар’їнки та на північ і на південний схід від Авдіївки, проте без особливого успіху. Тим часом у військовому керівництві України попереджають, що окупанти відновлять удари по цивільній інфраструктурі, як тільки почне холодати, проте росія вже не має того стратегічного запасу ракет, який був до початку вторгнення.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 5 серпня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Тактика ведення бойових дій ЗСУ кардинально відрізняється від тієї, яку застосовували "вагнерівці" на Бахмутському напрямку, адже українська армія береже свій особовий склад, тому відмовляється від лобових атак, розповів речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

22:00 Російські окупанти завдали чергового масштабного удару по Україні та спробували вразити будівлі підприємства "Мотор Січ", повідомив під час свого традиційного відеозвернення президент України Володимир Зеленський.

21:00 Водолази Королівського флоту, експерти зі знешкодження бомб та мінної боротьби вчать своїх українських колег знаходити та безпечно знешкоджувати міни та інші вибухові пристрої, що руйнують землю, гарантуючи, що після закінчення війни український народ і промисловість комерційного судноплавства зможуть жити і працювати без страху від вибухових речовин.

20:00 Ворог здійснив чергову атаку по Запоріжжю.

Нанесено ракетний удар по околицях міста.

Фахівці працюють на місці влучання над ліквідацією займання.

Інформація про постраждалих не надходила.

Наслідки руйнувань ще встановлюються.

19:00 Повідомляють про вибухи в Житомирі та на Київщині! Також росіяни запустили дві хвилі ракет "Кинжал".

18:00 росія співпрацює з ультраправою партією "Альтернатива для Німеччини" (AfD) та ставить перед нею завдання перешкоджати поставкам німецької зброї в Україну, пише "Голос Америки".

У спільному розслідуванні репортерів німецького журналу Spiegel, російської платформи для розслідувань Insider та Bellingtcat журналісти з’ясували, як натуралізований громадянин Німеччини та помічник депутата Бундестагу за допомогою імовірного агента російських спецслужб планували зупинити або уповільнити постачання німецьких основних бойових танків Leopard в Україну.

17:00 У дев’яти населених пунктах Донецької області оголосили примусову евакуацію дітей, повідомили у пресцентрі Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Зокрема з населених пунктів Ямпiль, Зарiчне, Торське, Opixyвaтку, Никонорiвку, Малинiвку, Тихонiвку, Васютинське та Рай-Олександрiвку буде примусово евакуйовано 130 дітей.

16:00 Україна оголосила про воєнну загрозу судноплавству в акваторії шести російських портів на Чорному морі. Відповідна інформація міститься в прибережному повідомленні (Coastal Warning) "Держгідрогафії".

"Військова загроза. Акваторія внутрішнього та зовнішнього рейдів портів Анапа, Новоросійськ, Геленджик, Туапсе, Сочі, Тамань", — йдеться в повідомленні.

15:00 Великий десантний корабель "Оленегорський горняк" 4 липня отримав дуже значні пошкодження. Найближчим часом окупанти не зможуть його відновити, повідомив представник ГУР Андрій Юсов.

14:00 Україна продовжить розширювати географію ударів по військовим об'єктам рф. Для цього буде використана зброя українського виробництва, написав секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олексій Данілов.

13:00 Під час засідання Координаційного штабу було прийнято рішення розширити примусову евакуацію дітей в Донецькій області.

Йдеться про:

  • Ямпiль;
  • Зарiчне;
  • Торське;
  • Opixyвaтку;
  • Никонорiвку;
  • Малинiвку;
  • Тихонiвку;
  • Васютинське;
  • Рай-Олександрiвку.

12:00 В Україні вдруге за добу оголосили масштабну повітряну тривогу. Знову через виліт російського винищувача МіГ.

11:00 В Білорусі значно зменшилось авіаційне угруповання Росії. З країни до Брянської області вилетіли 10 вертольотів, пише "Беларускі Гаюн".

Вранці з території аеродрому "Мачулищі" вилетіла група з 10-ти вертольотів рф:

  • 4 одиниці — Мі-8 ВКС РФ
  • 6 одиниць — Мі-24 ВКС РФ

10:00 В сети появилось новое фото с последствиями повреждения танкера "Сиг"

09:00 За добу ЗСУ ліквідували 620 окупантів

08:00 Опубліковано відео удару по російському танкеру. За даними СБУ, спецоперація проходила вже за класичним сценарієм: надводний дрон, 450 кг тротилу, вибух

07:00 4 серпня українські війська вели контрнаступальні операції щонайменше на трьох ділянках фронту, про це йдеться у щоденному звіті Інституту вивчення війни (ISW).

06:00 В результаті атаки морськими безпілотниками в Керченській протоці міг бути пошкоджений російський танкер-хімовоз SIG, який прийшов з Туреччини, затоплено машинне відділення. Про це повідомляє тг-канал "Обережно, новини". За інформацією каналу, крен судна — 1-2 градуси, екіпаж не постраждав.

00:00 Мешканці Криму повідомили, що чули гучний вибух у районі населеного пункту Яковенкове, що неподалік мосту через Керченську протоку.

З даними за 2 серпня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 525: росіяни зазнають рекордних втрат у спробах атакувати ЗСУ на сході

Про те, що відбувалося 3 серпня, читайте у матеріалі: Війна — день 526: ЗСУ просуваються на трьох напрямках, а окупанти "зриваються" на мирному населенні

Інформацію за 4 серпня дивіться за посиланням: Війна — день 527: ворог зазнає великих втрат, але продовжує агресію проти українців