Війна — день 527: ворог зазнає великих втрат, але продовжує агресію проти українців

Читать на русском
Автор
20864
Настав новий день спротиву російським окупантам
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

У п’ятницю, 4 серпня, триває вже 527-й день опору російським окупантам. Ворог невтомно обстрілює українські міста і проводить жорстокі штурми, проте водночас зазнає нищівних втрат і повільно, але впевнено наближається до поразки.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 4 серпня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Україна навряд зможе відновити свій ядерний статус, проте за певних умов ядерну зброю може надати НАТО, — Данілов.

22:00 Секретар РНБО Олексій Данілов про експорт зерна: "У нас із росією не було жодної угоди. У нас були домовленості з ООН та Туреччиною. Звідки виходила росія – нам по цимбалах, ми з ними жодних відносин із цього приводу не мали. Ми будемо робити те, що вважаємо за необхідне. Ми будемо рухати ці кораблі із зерном туди, куди вважаємо за необхідне. І ні в кого питати дозволу не збираємося".

21:00 Окупанти вдарили по Бериславу на Херсонщині за допомогою безпілотника, постраждав мирний житель.

В північно-східній частині Мелітополя постійно працює мобільний крематорій росіян, місцеві мешканці скаржаться на постійний трупний сморід, особливо вночі, — Генштаб ЗСУ.

20:00 Під час контрнаступу на півдні ЗСУ місцями вже прорвали першу лінію оборони й зараз постають перед певними труднощами на наступній, проміжній, — заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Колаборанти евакуювали родичів та майно з Криму, що свідчить про те, що вони вже готові до втечі з півострова, — спікер Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

19:00 У вечірньому зверненні Володимир Зеленскький розповів ще дещо про сьогоднішню Ставку. Зокрема, за його словами, була сьогодні й доповідь керівника СБУ Василя Малюка: "Зміст не буду озвучувати. Скажу лише те, що всі ми вдячні Службі безпеки України за повернення війни назад – державі-агресору. Що несеш світу, з тим сам і опиняєшся".

18:00 Володимир Зеленський у Києві провів зустріч із членом Республіканської партії США, екс-губернатором штату Нью-Джерсі Крістофером Крісті.

17:00 Китай підтвердив участь у мирному саміті щодо України в Саудівській Аравії — місто Джідду відвідає спеціальний представник Уряду КНР з питань Євразії Лі Хуей, який приїжджав до Києва, а також відвідав ЄС та росію.

16:00 Експертів МАГАТЕ допустили на дах третього та четвертого реакторів на Запорізькій АЕС і вони не виявили там вибухівки, повідомив голова Агентства Рафаель Гроссі.

15:00 Командувач Сухопутними військами Олександр Сирський показав відео про те, як на Горлівському напрямку українські військові вибивають окупантів з панівних висот.

14:00 Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача: "Напружена тригодинна Ставка. Багато питань, які потребували особливої уваги".

13:00 Україна повернула тіла ще 44 загиблих військових, повідомив уповноважений з питань зниклих безвісти Олег Котенко.

12:00 Командувач оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" Олександр Тарнавський повідомив, що українські військові на Таврійському напрямку минулої доби виконали 1477 вогневих завдань і знищили 21 одиницю військової техніки ворога.

11:00 Джерела "Телеграфа" у Службі безпеки України повідомили, що відомство провело спеціальну операцію в бухті Новоросійська, під час якої було пошкоджено десантний корабель "Оленьогірський гірник".

10:00 По тг каналам постять, що у Новоросійську після нічної атаки морськими дронами, пошкоджено великий десантний корабель "Оленегорский горняк"

09:00 Минулої доби російські війська намагалися наступати біля Мар'їнки, а також північніше та південно-східніше Авдіївки, однак успіхів не досягли. Водночас ЗСУ продовжують просування на всіх напрямках фронту та закріплюються на досягнутих рубежах, говорить речник Генерального штабу Збройних Сил України Павло Ковальчук.

08:00 За добу ЗСУ ліквідували 640 окупантів.

З вечора і протягом ночі агресор п’ять разів обстріляв Нікопольщину. Гатив з важкої артилерії та РСЗВ. Поцілив по районному центру, Червоногригорівській та Мирівській громадам.

07:00 Вночі у Бердянську було дуже гучно, там близько 1:10 місто прокинулось від дуже гучних вибухів. Як повідомляють місцеві, вибухи чуло все місто, але особливо гучно було на горі. ППО працювало одразу з декількох установок.

06:00 В окупованій Феодосії вночі пролунали вибухи. Також голосно було у Новоросійську Краснодарського краю.

00:00 росія обстрілює Україну ракетами, які Київ передав Москві за газові борги наприкінці 90-х – розслідування "Схем".

Україна розпочала переговори зі США щодо двосторонньої угоди щодо надання гарантій безпеки, як це передбачено Спільною декларацією про підтримку України, яка є основою для розроблення відповідних двосторонніх угод.

Карта бойових дій на початок дня виглядає так:

Карта бойових дій Україна 04.08.2023

Інформацію за 1 серпня дивіться за посиланням: Війна — день 524: ЗСУ просуваються на півдні, а росіяни продовжують бити по мирним містам

З даними за 2 серпня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 525: росіяни зазнають рекордних втрат у спробах атакувати ЗСУ на сході

Про те, що відбувалося 3 серпня, читайте у матеріалі: Війна — день 526: ЗСУ просуваються на трьох напрямках, а окупанти "зриваються" на мирному населенні