Коломойському оголошено підозру у справі ПриватБанку: подробиці

Читать на русском
Автор
2993
Ігор Коломойський отримав не першу підозру
Ігор Коломойський отримав не першу підозру. Фото Ян Доброносов, "Телеграф"

Слідчі опублікували детальну схему незаконного заволодіння грішми "ПриватБанку"

САП та НАБУ 7 вересня повідомили про підозру колишньому кінцевому бенефіціарному власнику "ПриватБанку" Ігорю Коломойському, якого раніше взяли під варту, у заволодінні понад 9,2 млрд гривень цієї банківської установи. Ім’я підозрюваного у правоохоронних органах не називали, проте відомо, що саме Коломойський був кінцевим бенефіціаром уже націоналізованого банку.

Як повідомляють правоохоронці, окрім Коломойського до схем незаконного присвоєння грошей причетні ще п’ять осіб. Досудове розслідування продовжується.

Правоохоронці вже встановили, що в період із січня по березень 2015 року Коломойський розробив незаконну схему із заволодіння коштами "ПриватБанку", щоб вивести їх на рахунки підконтрольної офшорної компанії та збільшити свою частку у статутному капіталі банку.

Для реалізації своєї схеми він залучив п'ятьох співробітників "ПриваБанку", серед яких:

  • Голова Правління ПАТ КБ "ПриватБанк";
  • заступник керівника напряму — директор департаменту міжбанківського дилінгу банку, який одночасно був довіреним представником компанії-нерезидента, пов'язаної з АТ КБ "ПриватБанк";
  • заступник Голови Правління "ПриватБанку" – директор казначейства;
  • начальник департаменту підтримки міжбанківських операцій казначейства;
  • заступника керівника Департаменту обслуговування рахунків ЛОРО банків-кореспондентів, нерезидентів головного офісу ПАТ КБ "ПриватБанк".

Схема злочину полягала в тому, щоб штучно створити зобов'язання банку виплатити одній із підконтрольних компаній Коломойського понад 9,2 млрд гривень за нібито зворотний викуп власних облігацій за завищеною вартістю. Необхідні документи для угоди було підроблено. Частину коштів із зазначеної суми, а саме 446 млн гривень, було легалізовано — гроші перерахували під виглядом операцій із купівлі-продажу цінних паперів на особистий рахунок Ігоря Коломойського. Для перерахування коштів використовували кілька підконтрольних йому компаній. Далі цю суму Коломойський вніс до статутного капіталу ПриватБанку, щоб виконати вимоги Програми фінансового оздоровлення установи. Залишок коштів Коломойський з подільниками використовували на власний розсуд.

САП та НАБУ встановили особи всіх причетних до цієї незаконної схеми осіб та кваліфікували їх за ст. 191, 209, 366 КК України залежно від ролі кожного учасника злочинної схеми.

Слід зазначити, що це не перша підозра, яку отримає Ігор Коломойський. Минулого тижня до нього додому завітали детективи НАБУ та вручили підозру за легалізацію майна, отриманого шахрайським шляхом. Слідчі з'ясували, що у 2013-2020 роках Ігор Коломойський легалізував понад півмільярда гривень шляхом їхнього виведення за кордон, використовуючи при цьому інфраструктуру підконтрольних банківських установ.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що на початку 2023 року в будинку Ігоря Коломойського пройшли обшуки. Перевірка стосувалася розслідування справи щодо грошових махінацій із підприємствами "Укрнафта" і "Укртатнафта".