Чи можна отримати субсидію, якщо члени сім’ї зареєстровані, але не проживають у будинку

Читать на русском
Автор
1565
Призначення житлових субсидій субсидій здійснює Пенсійний фонд України
Призначення житлових субсидій субсидій здійснює Пенсійний фонд України. Фото Колаж

Виплати отримати можна, тільки знадобляться додаткові документи

Через повномасштабне вторгнення росії на територію України багато людей опинилися в скрутному становищі — хтось залишив свій дім, хтось залишився без роботи, у когось доходи значно зменшились. Для усіх цих категорій громадян них постає питання, як оплачувати житлово-комунальні послуги, оскільки з початком опалювального сезону сума платіжки суттєво збільшується через появу послуги опалення.

Особливу категорію становлять громадяни, які мають у домогосподарстві зареєстрованих людей, які по факту там не проживають — такі випадки почастішали за період війни через міграцію та ВПО. Навіть у таких випадках можна отримати субсидію, повідомляється на сайті Безкоштовної правової допомоги.

"Якщо члени сім’ї, які зареєстровані, але не проживають у домогосподарстві, нададуть підтверджуючі документи про фактичне місце їх проживання, тоді дохід таких членів сім’ї при розрахунку до субсидії не враховуються, — пояснює начальник відділу безоплатної правової допомоги Харківського місцевого центру з надання БВПД Наталія Ярошенко. — У випадку, коли у складі домогосподарства кількість зареєстрованих членів домогосподарства, які фактично проживають, є меншою, ніж кількість членів домогосподарства, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування розраховуються на зареєстрованих за цією адресою членів домогосподарства, які фактично в ньому проживають".

У такому випадку рішення приймається на підставі актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання особи та/або документів, що підтверджують "непроживання" особи за адресою домогосподарства, наголошує Ярошенко.

Раніше "Телеграф" писав, як заборгованість за комунальні послуги може призвести до позбавлення субсидії.