Чи мають вручати повістки на роботі, і чи є план для підприємств – відповідь військкома

Читать на русском
Автор
527
повістка Новина оновлена 09 жовтня 2023, 06:34
повістка. Фото Колаж "Телеграфу"

Роботодавець зобов’язаний вести облік військовозобов’язаних та передавати їх ТЦК

Керівники підприємств та установ в Україні ведуть облік військовозобов’язаних та мають реагувати на розпорядження Територіальних центрів комплектації (ТЦК). Якщо під час мобілізації вони цього не роблять, їм передбачено покарання.

Майор Роман Істомін пояснив, спеціального плану для підприємств з мобілізації не існує. Усі подробиці представник військкомату розповів в інтерв’ю "Телеграфу".

"Керівники підприємств, установ ведуть облік військовозобов’язаних і ТЦК доводять їм розпорядження про їх оповіщення. Іншими словами, вони уповноважені вручати повістки підлеглим. Для зручності можуть навіть надати транспорт, щоб люди організовано та оперативно могли пройти військово-лікарську комісію", — пояснив він..

Представник військкомату наголосив, що є такі керівники, які не бажають виконувати розпорядження ТЦК. У таких випадках законодавством передбачено адміністративне покарання порушення правил військового обліку. Вперше за подібне правопорушення роботодавцю доведеться заплатити штраф від 200 до 300 неоподатковуваних мінімум (від 3400 до 5100 грн). Якщо керівник відмовиться співпрацювати з військкоматом вдруге — заплатить від 300 до 500 неоподатковуваних мінімум (від 5100 до 8500 грн).

Роман Істомін наголосив, що сплата штрафу не позбавляє виконання покладених на людину обов’язків.

Раніше "Телеграф" розповів, до чого зобов’язує повістка, яку кинули до поштової скриньки.

Більше про мобілізацію в Україні читайте в ексклюзивному інтерв’ю "Телеграф" "Про хвороби, з якими беруть у ЗСУ, видачу повісток на вулиці та брехні розпропаганди: інтерв’ю зі спікером Полтавського військкомату, ч.II"