Війна — день 591: Харківщина оговтується після ударів, а Крим тривожиться

Читать на русском
Автор
36209
Настав новий день спротиву російським окупантам
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 7 жовтня 2023 року. В Україні ще траур після ударів росії по Харківській області, — спочатку по селу Гроза, потім по самому центру Харкова. Однак і росіянам неспокійно: регулярно надходять повідомлення про вибухи та атаки безпілотників.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 7 жовтня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

22:00 Російські окупанти скинули керовану авіабомбу на Костирку Бериславського району Херсонщини, є постраждалий, повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

За словами Прокудіна, постраждав 54-річний чоловік. Його з пораненням обличчя доправили до лікарні.

21:00 Протягом доби між українськими захисниками та російськими окупантами сталося понад 50 бойових зіткнень, ситуація на сході та півдні України залишається складною, повідомляє Генштаб ЗСУ.

20:00 Оперативна ситуація на східному та південному фронтах України залишається складною. ЗСУ продовжують наступальну операцію на Мелітопольському та штурмові дії на Бахмутському напрямках, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Російські окупанти тричі обстріляли м. Нікополь Дніпропетровської області, в результаті пошкоджено гімназію, комунальне підприємство та 11 приватних будинків, повідомляє голова ОВА Сергій Лисак.

19:00 Сьогодні вдень під прицільним ударом ворога було передмістя Херсона, повідомляє МВС.

Окупанти здійснили артилерійський обстріл Комишани. Одночасно за різними адресами загорілось 2 житлові будинки, господарча споруда, автомобіль та суха трава.

18:00 У Джанкої на окупованому Кримському півострові чути вибухи, місцеві пабліки публікую фото стовпа диму.

17:00 Ідентифіковано тіла 48 загиблих у Грозі Харківської області — поліція.

Заступник начальника обласної поліції – начальник слідчого управління Сергій Болвінов повідомив, що фахівці вже відібрали та опрацювали зразки ДНК 16 родичів. Ще 79 зразків з невпізнаних тіл та фрагментів останків проганяють через ДНК-комплекс АNDE.

"Російська ракета пошматувала людей так, що криміналісти та слідчі мають десятки таких фрагментів — ретельно працюють з кожним, збираючи загиблих буквально по шматочках", — написав він.

16:00 Невдовзі військовослужбовцям не потрібно буде збирати всі документи від військово-лікарської комісії та носити їх за собою. Усі висновки ВВК зберігатимуться та передаватимуться в електронному форматі, заявляють у Міноборони України.

15:00 Правоохоронці затримали на Закарпатті депутат облради, який є кумом зрадника Віктора Медведчука. Він займався рекетом та тероризував місцевих жителів, повідомляє пресцентр СБ України. За даними ЗМІ, СБУ затримала Івана Чубірка. Він – чинний депутат Закарпатської ОДА, колишній керівник ОПЗЖ в області.

14:00 Українські воїни мають просування на північ від Копанів та Новопрокопівки на Таврійському напрямку. Тим часом втрати ворога зросли, повідомляє командувач оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" генерал Олександр Тарнавський.

13:00 Російські окупаційні війська завдали ракетного удару, імовірно, С-300 по Пересічному Харківській області. "Ракета влучила у житловий квартал між будинками. Постраждали двоє цивільних чоловіків та жінка. Пошкоджено автомобілі", — повідомляє пресслужба Харківської облпрокуратури.

12:00 Українські військовослужбовці, використовуючи дані Запорізького управління СБУ, знищили російську важку вогнеметну систему "Сонцепек", повідомляє пресцентр СБУ.

11:00 Вранці 7 жовтня терористи сектору Газа напали на Ізраїль. Під прицілом ворожих ракет опинилася столиця країни та прикордонні населені пункти. Міністр оборони Ізраїлю заявив, що рух ХАМАС оголосив Ізраїлю війну. "Телеграф" стежить за подіями в режимі онлайн.

10:00 Під час свого візиту до Вашингтона федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр висловив стурбованість відсутністю подальшої допомоги Україні з боку США через параліч роботи Конгресу.

09:00 Російська ракета вибухнула у Полтавській області в ніч на 7 жовтня. Внаслідок інциденту пошкоджені будинки.

Ворожа ракета вибухнула вночі у Миргородському районі. На щастя, внаслідок вибуху ніхто не постраждав.

"Пошкоджено девʼять приватних будинків. На щастя, постраждалих немає", — зазначив Лунін.

08:00 Втрати окупантів за добу

07:00 Вночі ворог двічі бив по Марганецькій громаді Нікопольського району з артилерії.

Було здійснено близько півтора десятки пострілів. На щастя, обійшлося без руйнувань та постраждалих.

06:00 Ранку! Зібрали для вас новини, які ви могли проспати:

▪️Усунутий з посади спікера Палати представників США Кевін Маккарті хоче взагалі піти з Конгресу після того, як знайдуть нового очільника.

▪️Російські сили ППО нібито відбили атаку безпілотника, що летів на Москву. Фахівці екстрених служб працюють на місці події.

▪️В ніч на 7 жовтня в Одесі пролунали вибухи одразу після оголошення повітряної тривоги.

▪️В ніч на суботу, 7 жовтня, звуки схожі на вибух було чути у місті Миргород, що у Полтавській області.

01:00 "Ворог атакував Полтавщину. Під час повітряної тривоги було чутно звук вибуху в Миргородському районі. Інформація щодо ворожих влучань по критичній чи цивільній інфраструктурі зʼясовується. Попередньо без постраждалих", — голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

00:11 Відбій тривоги. У Миргороді пролунав вибух.

00:00 У Харківській, Полтавській, Сумській та Чернігівській областях України повітряна тривога. Повідомляється про ракету над Полтавщиною.

Естонські волонтерські організації Vaba Ukraina ("Вільна Україна") та Ukraina Abi ("Допомога Україні") у п’ятницю потрапили під ракетний удар в Україні, — російська ракета "Іскандер" впала за метри 20 від них. Внаслідок атаки всі транспортні засоби були знищені, але волонтери не постраждали.

Карта бойових дій від DeepState на початок доби виглядає так:

Карта бойових дій Україна 07.10.2023

З даними за 4 жовтня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 588: ЗСУ просуваються на півдні, окупанти продовжують бомбардувати українські міста

Про те, що відбувалося 5 жовтня, читайте у матеріалі: Війна — день 589: СБУ атакувала дронами Курську область, а росія вдарила по кафе на Харківщині

Інформацію за 6 жовтня дивіться за посиланням: Війна — день 590: Україна в траурі через трагедію на Харківщині, в росії теж неспокійно