Війна — день 589: СБУ атакувала дронами Курську область, а росія вдарила по кафе на Харківщині

Читать на русском
Автор
27012
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Українські військові продовжують вести контрнаступ і змогли просунутися на захід від нещодавно звільненого Роботино та в інших місцях, що змушує росіян помітно нервувати та евакуювати своїх колаборантів із Токмака. При цьому в Україні визнають, що ЗСУ для більш швидкого просування не вистачає снарядів та ППО.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 5 жовтня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій та Миколаївській областях тривога через ворожі ударні безпілотники, мешканці Дніпра та Запоріжжя просять бути в укритті.

У Білгородській області росії повідомляють про вибухи та роботу ППО.

22:00 Зеленський після саміту в Іспанії: "У нас буде більше ППО – є чіткі домовленості. Це дуже важливо перед зимою. Іспанія, Італія, Франція, Німеччина, Британія – дякую! Буде більше артилерії в наших воїнів. Буде більше далекобійної зброї. І обов’язково буде більше справедливості".

21:00 Імовірні пуски ударних БпЛА типу "Shahed" з району полігону Чауда (Крим), орієнтовний час оголошення повітряної тривоги в південних областях о 23.20, — Повітряні сили України.

20:00 Андрій Єрмак: "Позитивні новини щодо зміцнення ППО і ПРО України. Пускові установки ЗРК Hawk від Іспанії. Німеччина працює над тим, щоб ми отримали більше Patriot. Важливі домовленості Президента сьогодні в Іспанії. Маємо потужніше захищати Україну від крилатих та балістичних ракет, ударних БПЛА, інших типів озброєнь росіян. Це ще не все".

Понад 26 тисяч українців вважаються зниклими безвісти за особливих обставин, з них перебувають у розшуку як зниклі безвісти 11 тисяч цивільних і 15 тисяч військовослужбовців, — заступник Міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко. Інформацію про кожного зниклого безвісти ставлять на облік та вносять до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

19:00 Внаслідок удару по селу Гроза на Харківщині загинула 51 людина, — прицільно ударили по магазину та кафе, де проходили поминки за військовим. Внаслідок трагедії загинула половина села.

18:00 путін виступив із низкою нових заяв, серед іншого, розповів, нібито росія не починала війну проти України, перед росіянами стоїть завдання "будівництва світу", росія може відкликати ратифікацію договору про заборону ядерних випробувань, а у разі ядерного удару по рф її удар у відповідь буде таким, що шансів на виживання у супротивника не буде.

17:00 Зеленський про зустріч з Макроном: "Сильна зустріч. Зміцнення протиповітряної оборони України, а також безпеки Одеської області та Чорного моря є критично важливим для стабільності всієї нашої Європи та світу. Ми разом працюємо над цією метою. Всі наші попередні домовленості щодо зміцнення оборони України втілюються в життя. Буде ще більше хороших новин для наших воїнів. Дякую Президенту Макрону та французькому народу за тверду й постійну підтримку України".

16:00 росіяни вдарили по продуктовому магазину і кафе в селі Гроза Куп'янського району Харківської області, попередньо відомо про 48 загиблих, серед яких 6-річний хлопчик, та шість постраждалих.

Взимку буде багато атак з різних боків, різних видів російських ракет, включно з іранськими дронами, — попереджає Володимир Зеленський.

15:00 Під час сьогоднішньої ранкової атаки із застосуванням дронів СБУ в Курській області рф стався черговий блекаут у низці населених пунктів, внаслідок чого важливі військові об'єкти ЗС рф залишилися без електроенергії, — повідомляють джерела в СБУ.

14.00 Російські війська масовано атакували район Берислава на Херсонщині. Ворог наніс п'ять авіаударів, повідомив голова Херсонської ОВ Олександр Прокудін у Telegram. Через обстріл зруйновано лікарню та станцію екстреної медичної допомоги.

13.00 Російські війська й надалі намагаються захопити Мар'їнку та оточити Авдіївку на Донеччині, проте успіху не мають. Про це повідомив речник об'єднаного прес-центру СО Таврійського напрямку полковника Олександр Штупун в ефірі телемарафону.

12:00 Президент Володимир Зеленський прибув з офіційним візитом до Іспанії. Очікується, що він візьме участь у саміті Європейської політичної спільноти. Одним із головних питань, яке він намагається вирішити, є посилення засобів ППО в Україні.

СБУ продовжує роботу в Херсоні — там затримано ще одну колаборантку. Мешканка Білозерського району залюбки співпрацювала з росіянами, виконуючи обов'язки бухгалтерки в одному з військових госпіталів ворожої армії.

11:00 Міністр оборони Рустем Умєров представив ще трьох нових членів своєї команди. Перелік заступників очільника Міноборони поповнили Іван Гаврилюк (заступник з питань військово-технічної політики), Дмитро Кліменков (заступник з питань закупівель) та Станіслав Гайдер (заступник з питань інституційного розвитку).

10:00 Росіяни вкотре обстріляли Херсон. В результаті є кілька загиблих, серед них — працівник комунальної служби. Інформацію повідомив очільник Офісу президента Андрій Єрмак.

Генштаб ЗСУ поділився свіжими даними щодо втрат росіян на фронті:

Втрати армії рф в Україні 5.10.2023
Втрати армії рф в Україні 5.10.2023

9:00 У Повітряних Силах розповіли про результативність роботи засобів ППО цієї ночі:

Команда Save Ukraine змогла вивезти з тимчасово окупованих територій іще 19 дітей. Таким чином загальна кількість врятованих цією організацією неповнолітніх українців уже сягнула майже 200 осіб.

8:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням. За попередню добу на фронті сталося 57 бойових зіткнень.

7:30 У Курській області рф після нальоту безпілотників є проблеми з електрикою. Перебої зі світлом спостерігаються одразу в трьох районах — Суджанському, Коренєвському та Глушковському.

Карта Курської області рф з районами
Карта Курської області рф з районами

Херсон із самого ранку обстріляли артилерією. Повідомляється, що вильоти зафіксовані з окупованого лівого берега області.

6:30 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі росіяни здійснили комбіновану атаку по Україні. Найбільше дісталося південним та центральним регіонам. Зокрема, низку вибухів чули на Одещині, Миколаївщині, а також у Кропивницькому та Миргороді, що на Полтавщині;
  • у США не збираються припиняти свою підтримку Києва, заявили у Білому Домі. ""Для нас було б великою помилкою відвернутися від допомоги Україні, від того, що хоробрий народ України робить щодня впродовж понад року", — заявила на брифінгу речниця відомства Карін Жан-П’єр;
  • офіційна Болгарія в особі прем'єра країни Ніколая Денкова закликала Сербію визначитися щодо остаточної позиції про росію та Євросоюзу, а не намагатися "всидіти на двох стільцях";
  • Bloobmerg пише, що в Туреччині до кінця року може відбутися третя міжнародна зустріч радників з національної безпеки, котрі працюють над підтримкою українського мирного саміту. росії серед запрошених немає.

3:00 Литва планує на 2024 рік виділити на допомогу Україні 340 мільйонів доларів

1:00 Через атаку російський БПЛА у південних та центральних областях України оголосили на сполох. Їх мешканців закликали бути у безпечних місцях.

00:00 Куп’янський район Харківської області зазнав обстрілу з комплексів С-300

Про те, що відбувалося 2 жовтня, читайте у матеріалі: Війна — день 586: на фронті запеклі бої, тривають масовані обстріли

Інформацію за 3 жовтня дивіться за посиланням: Війна — день 587: ВСУ встановлюють нові рекорди, а окупанти намагаються контратакувати

З даними за 4 жовтня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 588: ЗСУ просуваються на півдні, окупанти продовжують бомбардувати українські міста