Війна — день 586: на фронті запеклі бої, тривають масовані обстріли

Читать на русском
Автор
12615
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Контрнаступ ЗСУ триває, а росіяни намагаються зробити все можливе, щоб зупинити просування українських військових та не допустити втрати важливих населених пунктів, на кшталт Бахмута. При цьому загалом на фронті збільшується активність боїв, а окупанти нарощують кількість спроб штурмувати позиції ЗСУ, що не дає їм особливого успіху. Не зупиняються й масовані обстріли, які лише збільшують масштаби безглуздих руйнувань громадянської інфраструктури.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 2 жовтня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Пентагон звернувся до Конгресу США із закликом збільшити фінансування допомоги Україні, оскільки невдовзі можуть розпочатися проблеми з постачанням. Про це сказано в листі контролера Пентагонаа Майкла Маккорда для лідерів Палати представників і Сенату, який є у розпорядженні у Associated Press.

Маккорд зазначає, що без додаткового фінансування зараз США будуть змушені відкласти або скоротити постачання зброї ППО, боєприпасів, безпілотників та іншого озброєння, яке "критично важливе, коли росія готується до проведення зимового наступу".

22:00 США продовжують обговорювати із союзниками фінансування допомоги Україні, яка перебуває у стані війни з росією, заявила прессекретар Білого дому Карін Жан-П'єр.

Вона ж оголосила, що Сполучені Штати Америки незабаром оголосять про новий пакет допомоги для України, що засвідчить постійну підтримку хороброго українського народу.

21:00 Німеччина оголосила про черговий пакет військової допомоги Україні. Він містить:

  • 14 всюдиходів Bandvagn 206;
  • мостоукладач Biber;
  • 2 інженерні машини WiSENT 1 MC;
  • 7 тягачів HX81 та 8 причепів до них;
  • 21 автомобіль для охорони кордону;
  • радіостанції для танків Leopard;
  • 99 терміналів супутникового зв'язку;
  • комплект запчастин до БПЛА Vector;
  • 20000 захисних окулярів;
  • 239 криптофонів;
  • майже 33 тисяч боєприпасів калібру 40 мм для гранатометів;
  • 1202 інфузійних насоса (медобладнання).

20:00 Німеччина схвалила експорт військової техніки в Україну на суму 3,3 мільярда євро у перші три квартали цього року, заявило Міністерство економіки ФРН.

19:00 Зеленський закликав європейських партнерів активізувати надання Україні системи протиповітряної оборони для захисту від російських ударів узимку. "Перед зимою треба максимально активізуватися в посиленні повітряного щита України… Кілька "Петріотів" для захисту наших південних регіонів здатні принципово змінити ситуацію та значною мірою позбавити сенсу російський терор", — зазначив він.

18:00 Зеленський підписав законопроєкт про передачу зарплат полонених їхнім сім’ям. Однак це не стосуватиметься тих, хто добровільно здався у полон або самовільно залишив місця служби.

17:00 Україна одержала від Польщі партію відремонтованих танків Leopard 2. Триває робота над іншими бойовими машинами.

16:00 росія не вистачає засобів протиповітряної оборони для захисту власної території. Тому вона змушена перекидати їх із Далекого Сходу, каже представник ГУР Андрій Юсов.

15:00 Російським авіакомпаніям рекомендовано не літати за кордон на літаках, що належать "Державній транспортній лізинговій компанії", що проходить процедуру банкрутства. Їх можуть заарештувати за кордоном.

Йдеться про 50 літаків Airbus та Boeing, які експлуатують п'ять російських авіаперевізників, пишуть російські ЗМІ.

14:00 Міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс вважає, що США та Польща збережуть рішучу підтримку України, незважаючи на внутрішній тиск у цих країнах.

13:00 Українські пілоти вже літають на авіаційних тренажерах у рамках навчань на американських винищувачах F-16, розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Літають уже на авіаційних тренажерах — це не симулятор, це вже фактично повноцінний літак: кабіна, що рухається, яка повністю повторює кабіну F-16. Наступний етап — відповідно польоти з інструктором вже на справжніх літаках", — розповів Ігнат.

12:00 Міністерка оборони Німеччини Анналена Бербок заявила, що незабаром слід очікувати розширення Євросоюзу і на території України. Про це вона сказала під час спілкування із журналістами 2 жовтня у Києві перед неформальною зустріччю з колегами із країн ЄС.

"Майбутнє України – у Європейському Союзі, у нашій спільноті свободи, і незабаром вона розшириться від Лісабона до Луганська. З кожним селом, з кожним метром, який звільняє Україна, з кожним метром, де вона рятує своїх людей, вона також розширює свій шлях у ЄС", — підкреслила Бербок.

11:00 В Херсоні уже втретє за ранок пролунали потужні вибухи. Очевидці стверджують, що в одному із районів міста було видно дим від пожежі, як наслідок чергового російського удару. Також було пошкоджено транспортне підприємство, є поранені серед робітників.

Високий представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель повідомив, що 2 жовтня у Києві проходить "історична" зустріч міністрів закордонних справ країн Євросоюзу.

"Ми тут, щоб висловити нашу солідарність і підтримку українському народу", — додав дипломат.

10:00 У Повітряних Силах розповіли, скільки безпілотників сьогодні вдалося ліквідувати силам ППО.

9:00 Херсон знову знаходиться під обстрілом російських загарбників. У місцевих пабліках пишуть про вибухи.

У Нью-Йорку пройшла щотижнева акція протесту проти війни в Україні. Її учасники висловили свою підтримку Києву та закликали країни допомогти українцям якнайшвидше завершити бойові дії.

8:00 У Херсоні внаслідок нічного обстрілу є поранена 13-річна дівчинка. Її молодша сестра також перебуває під наглядом медика — через гостру реакцію на стрес. Зібрали в одному матеріалі все, що відомо про наслідки російської атаки.

7:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням щодо подій на фронті:

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі у низці областей України неодноразово чули сигнали повітряної тривоги. Сирени працювали і через загрозу ударів "шахедами", і через імовірне застосування ракетної та балістичної зброї. Про гучні звуки повідомлялося, щонайменше, із Херсона та Кривого Рогу. Інформація уточнюється;
  • у Пентагоні повідомили, що в Ірані, за потреби, можуть за два тижні зібрати ядерну зброю — такою кількістю необхідних матеріалів володіє ця країна. При цьому, за наявними оцінками, тамтешній уряд поки "не займається реалізацією програми створення ядерної зброї найближчим часом";
  • очільник МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україна нарощує власне та посилює спільне із іноземними партнерами виробництво зброї попри те, що повномасштабна війна триває. На думку чиновника, в рф помиляються, якщо вважають, що можуть "перечекати", доки Києву будуть постачати озброєння з Заходу;
  • під звільненим Роботиним Запорізької області продовжуються точитися серйозні бойові дії. Як пише Інститут вивчення війни, окремі важливі тактичні польові укріплення неодноразово переходили "із рук в руки" між українською та окупаційною армією. Тим не менш, ЗСУ успішно поступово відвойовують територію у ворога.
Карта боїв у Запорізькій області 2.10.2023
Карта боїв у Запорізькій області 2.10.2023

00:00 Херсон потрапив під масований обстріл. За даними місцевих ТГ-каналів, один з ударів припав на житловий будинок.

Інформацію за 29 вересня дивіться за посиланням: Війна — день 583: Україна готується до важкої зими та відкриття німецького заводу бронетехніки

З даними за 30 вересня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 584: окупанти атакують Україну дронами, а Зеленський анонсував важливі новини

Про те, що відбувалося 1 жовтня, читайте у матеріалі: Війна — день 585: окупанти зазнають великих втрат і кидають у бій погано підготовлені резерви