Війна — день 583: Україна готується до важкої зими та відкриття німецького заводу бронетехніки

Читать на русском
Автор
17007
Настав новий день спротиву російським окупантам
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі – п’ятниця, 29 вересня. З початку року й досі російські військові відзначилися мізерними успіхами на фронті, проте не відступають і продовжують підло обстрілювати мирних українців. Тим часом влада закликає готуватися до масованих обстрілів енергетичної інфраструктури, а в Києві збирається відкрити німецький завод із ремонту бронетехніки.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 29 вересня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Група ударних БпЛА в повітряному просторі Миколаївщини, напрямок руху — північний. Також зафіксована чергова група ударних БпЛА з Чорного моря в напрямку Коблево, Очакова.

Суперечка між Україною та Польщею стосовно обмежень на українську сільгосппродукцію не вплине на двосторонні відносини, й сторони готові її вирішити, — посол України в Польщі Василь Зварич.

22:00 На Півдні працює ППО. Актуальна карта тривог виглядає наступним чином. Можливе поширення тривог за вектором переміщення ударних БпЛА.

21:00 Україна пішла на поступку Угорщині, щоб розблокувати 500 мільйонів євро з військового фонду ЄС. НАЗК оголосило про призупинення статусу міжнародного спонсора війни для угорського OTP Bank, чого неодноразово вимагав Будапешт.

20:20 Зафіксовано запуск ворогом кількох груп ударних БпЛА "Shahed" з району полігону Чауда (Крим). Слідкуйте за повідомленнями. При оголошенні повітряної тривоги – прямуйте в укриття, — повідомляють Повітряні сили України.

20:00 Польща заявила, що завершила розслідування падіння ракети в Пшеводуві, і то нібито була українська ракета, проте Україна не вважає розслідування завершеним, — пише "Європейська правда" з посиланням на джерела у владі.

19:00 Внаслідок авіаудару росії по Херсону вщент знищено заклад громадського харчування. Також по дві керовані авіабомби окупанти скинули на Берислав та Ольгівку. Інформація про руйнування та потерпілих уточнюється, повідомляє влада.

Володимир Зеленський у вечірньому звернені анонсував хороші новини на для українських військових та всією держави.

18:41-19:44 Вся Україна — ракетна небезпека через зліт МіГ-31К.

18:00 Російські канали повідомляють про спробу прориву кордону у Брянській області "українською ДРГ".

17:00 Повідомляється про обстріл Херсона, проте офіційної інформації про наслідки поки що не було.

Міністерство оборони Франції повідомило, що представники французьких військово-промислових компаній підписали близько 20 контрактів та меморандумів із урядом України.

16:00 У Кривому Розі чули вибухи – немає приводу для занепокоєння, це знищували снаряди біля міста.

15:00 Прем'єр Угорщини Віктор Орбан заявив: "Ми не знаємо розмірів території України, щоб прийняти її в ЄС".

Речник МЗС України Олег Ніколенко відповів йому: "Позитивно відзначаємо, що прем‘єр-міністр Угорщини турбується про вступ України в Європейський Союз. Інформуємо, що Україна не змінювала своєї території в межах міжнародно визнаних кордонів".

14.00 Уряд Великобританії запровадив санкції проти чиновників російських окупаційних адміністрацій у Запорізькій, Херсонській, Донецькій областях та у Криму. Їхні активи будуть заморожені, а в'їзд у країну заборонено, повідомляє The Guardian.

13.00 Дрон СБУ знищив російську станцію радіолокації в Курській області. Про це повідомило агентство Укрінформ із посиланням на джерело в СБУ.

12:00 У Генштабі ЗСУ повідомляють про підвищену ракетну небезпеку через збільшення кількості російських військових кораблів у Чорному морі:

11:30 СБУ затримала на Донеччині місцеву жительку, яка співпрацювала з окупантами, зливаючи їм дані про місця знаходження українських військових поблизу Бахмута. Їй загрожує довічне ув'язнення.

10:00 Рано-вранці росіяни обстріляли житлові квартали Херсона. За даними місцевої влади, є двоє постраждалих комунальників — у них важкі поранення.

9:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат російських окупантів на фронті в Україні:

Потери армии рф в Украине 29.09.2023
Потери армии рф в Украине 29.09.2023

8:30 Вранці 29 вересня по Миколаєву ворог вдарив ракетами. Як повідомив очільник ОВА Віталій Кім, є прильот в один із об'єктів інфраструктури міста. Внаслідок цього сталося загоряння сухої трави довкола, на щастя, без жертв.

Також неспокійно вночі було на Дніпропетровщині — росіяни вкотре атакували Синельниківський та Нікопольський райони.

7:00 Генштаб ЗСУ повідомляє, що за минулу добу на фронті відбулося 21 бойове зіткнення. Детальніше про події на лінії вогню — у ранковому зведенні від військових:

6:00 Ранку! Зібрали новини, які ви могли проспати:

  • у низці областей України вночі оголошували повітряну тривогу через загрозу застосування балістичного озброєння. Вибухи було чути щонайменше на Миколаївщині та Дніпропетровщині. Детальніша інформація очікується від місцевої влади;
  • неспокійно було і в росії. Зокрема, повідомлялося про вибухи в Курській області, які, ймовірно, привели до часткового знеструмлення окремих населених пунктів;
  • у Держедепі США заявили, що західна зброя, передана Україні, не потрапляє у треті руки. Принаймні, Штати не бачать перенаправлення цього озброєння куди деінде;
  • в Америці нарешті стартували мовні курси в рамках навчання українських пілотів по управлінню винищувачами F-16. Про це під час брифінгу заявила заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх;
  • Reuters пише, що Туреччина вже у жовтні цього року може схвалити вступ Швеції до НАТО. На це може вплинути перегляд американсько-турецької угоди щодо купівлі офіційною Анкарою у Lockheed Martin винищувачів F-16 вартістю 20 мільярдів доларів.

1:00 Повідомляють про вибухи у Краматорському районі Донеччини.

00:00 У США розпочалася підготовка українських пілотів для освоєння американських винищувачів F-16. Наразі кілька українських пілотів проходять мовні курси, заявила речник Пентагону Сабріна Сінг.

Кримський міст закрили на ніч для проведення відновлювальних робіт.

Карта бойових дій від DeepState на початок доби виглядає так:

Карта бойових дій Україна 29.09.2023
Карта бойових дій Україна 29.09.2023

Інформацію за 26 вересня дивіться за посиланням: Війна — день 580: на фронті загострення боїв та взаємні атаки дронами та ракетами у тилу

З даними за 27 вересня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 581: ЗСУ просуваються в районі Бахмута та на півдні

Про те, що відбувалося 28 вересня, читайте у матеріалі: Війна — день 582: у ЗСУ анонсують "хороші новини", а окупанти поспіхом зміцнюють позиції