Війна — день 587: ЗСУ встановлюють нові рекорди, а окупанти намагаються контратакувати

Читать на русском
Автор
14254
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Український контрнаступ триває, а ЗСУ займаються планомірним та методичним знищенням живої сили та техніки окупантів і мають черговий рекорд, цього разу за кількістю знищеної артилерії. Росіяни тим часом намагаються завдавати ударів у Запорізькій області, щоб зупинити просування українських військ. Водночас на Заході очікують, що невдовзі бойові дії сповільнюватимуться і обидві сторони почнуть підготовку до весни, яка принесе окупантам ще більше неприємних сюрпризів.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 3 жовтня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські війська обстріляли населені пункти Донецької області з танків та авіації. Внаслідок ворожих атак постраждали чотири особи.

22:00 Конгрес Сполучених Штатів Америки схвалить нову допомогу Україні, оскільки за таку ініціативу виступають більшість конгресменів, заявив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

21:00 В окупованому Севастополі (Крим) пролунали звуки вибухів. У місті оголосили повітряну тривогу. Також місцеві Telegram-канали повідомляють про нібито роботу ППО в регіоні, а також перекриття руху морського та наземного транспорту у місті.

20:00 На війні в Україні загинуло кілька добровольців із Білорусі. Вони боролися проти російської агресії.

19:00 Президент США Джо Байден провів нараду щодо підтримки України з партнерами та союзниками.

17:00 Польський оборонний концерн Polska Grupa Zbrojeniowa планує займатися модернізацією та ремонтом танків PT-91 та Т-72, які раніше були передані Україні.

16:00 На саміті НАТО у столиці Литви Вільнюсі було затверджено регіональні плани щодо стримування та захисту від російської федерації та терористичних угруповань, які визнані Альянсом головними погрозами, заявив голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер.

15:00 Уряд Фінляндії готує черговий пакет оборонної допомоги для України, який стане вже 19-м, заявила міністр закордонних справ країни Еліна Валтонен.

До нового оборонного пакету від Фінляндії, як уточнюється, увійде допомога на суму 94 мільйони євро.

14.00 Російський флот був фактично розгромлений у Чорному морі. Про це заявив молодший міністр оборони Великобританії Джеймс Хіппі під час виступу на Варшавському безпековому форумі, передає The Guardian.

13.00 На Східному напрямку за один день бійці Сил спеціальних операцій знищили 27 росіян та вивели з ладу "Нону". Про це повідомляє прес-служба ССО.

12:00 Сили Спеціальних Операцій ЗСУ чудово відпрацювали на Запорізькому напрямку. Завдяки прицільності наших захисників ворог не дорахувався кількох одиниць техніки та ще одного складу боєприпасів. Так тримати!

11:30 На Миколаївщині СБУ заарештувала одну з найбільших груп російських інформаторів. Загалом вдалося затримати 13 осіб, які співпрацювали з кремлівськими спецслужбами. Дехто очікує на суд, а частина з них — уже отримали своє справедливе покарання в розмірі від 8 до 15 років за ґратами.

10:30 Президент Володимир Зеленський провів зустріч із міністром оборони Естонії Ханно Певкуром. Розмовляли про потреби ЗСУ та ситуацію на полі бою.

"Вдячний уряду вашої країни, суспільству та всім, хто поруч з українцями під час повномасштабної війни росії. Це надзвичайно важливо. Ми цього ніколи не забудемо. Ви дуже нам допомогли, і ми високо цінуємо це. Особливо це було важливо в перші дні російського вторгнення", — підкреслив глава держави.

9:00 Генштаб ЗСУ поділився даними про свіжі втрати російських військ на фронті:

Втрати армії рф в Україні 3.10.2023
Втрати армії рф в Україні 3.10.2023

8:30 У Повітряних Силах розповіли про результативність роботи протиповітряної оборони вночі 3 жовтня. Нашими військовими знищено майже три десятки безпілотників та одну ракету типу "Іскандер". Неймовірні!

7:00 У Херсоні з самого ранку лунають вибухи, повідомляють місцеві пабліки. Подробиці уточнюються.

Генштаб ЗСУ поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті. Минулої доби на лінії вогню відбулося 35 бойових зіткнень із ворогом.

6:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі в низці регіонів України було вельми неспокійно. Росіяни атакували КАБами півострів Зміїний (на щастя, лякаючи лише чайок), а також вкотре запускали "шахеди" по південних та центральних областях. Вибухи чули щонайменше на Дніпропетровщині та Миколаївщині, додаткова інформація уточнюється;
  • в Брянській області рф теж уночі літали дрони. Місцева влада стверджує, що хвалена "пе-ве-о" начебто все збила над Трубчевським районом;
  • у Держдепі США заявили, що бачать в Україні посилення "агресивних антикорупційних заходів" і закликали продовжувати роботу у цьому напрямку, адже це допоможе ще більше посилити західну допомогу та, зрештою, реалізувати прагнення щодо майбутнього вступу до ЄС;
  • у Білому Домі готують новий пакет допомоги для України. При цьому не уточнюється, на яку суму він буде і що саме до нього увійде. Однак представники офіційного Вашингтону підкреслили, що США готові допомагати Києву стільки, скільки знадобиться;
  • переговори щодо вступу України до Євросоюзу можуть розпочатися уже цієї осені або ж на початку 2024 року, вважає глава МЗС Чехії Ян Ліпавський.

3:00 У запасах Пентагону ще є 5,2 мільярда доларів, які можна витратити на допомогу Україні, повідомляє WSJ.

1:00 Російські ударні БПЛА прямують з моря у напрямку Кривого Рогу, повідомляють моніторингові групи.

00:00 У російському Ростові горить військовий склад. Влада запевняє, що там горять "металеві піддони".

З даними за 30 вересня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 584: окупанти атакують Україну дронами, а Зеленський анонсував важливі новини

Про те, що відбувалося 1 жовтня, читайте у матеріалі: Війна — день 585: окупанти зазнають великих втрат і кидають у бій погано підготовлені резерви

Інформацію за 2 жовтня дивіться за посиланням: Війна — день 586: на фронті запеклі бої, тривають масовані обстріли