Війна — день 608: окупанти стягують нові сили до Авдіївки та обстрілюють Україну

Читать на русском
Автор
12355
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти не зважаючи на величезні втрати продовжують свої спроби наступати в районі Авдіївки, при цьому аналітики фіксують, що в цьому районі помічено перекидання додаткових сил противника. За деякою інформацією, українські війська змогли завдати серйозного удару поблизу Опитного, чим повернули під свій контроль захоплені раніше позиції. Не маючи успіхів на полі бою, росіяни продовжують покладатися на нічні запуски ударних безпілотників, через які сигнали повітряної тривоги лунають у різних українських сферах.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 24 жовтня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські окупанти продовжують поповнювати запаси своїх ракет, проте вже не зможуть влаштувати такі самі масові обстріли, як це було на початку повномасштабного вторгнення, запевняє представник Головного управління розвідки Андрій Юсов.

22:00 росія активізувала свою тактичну авіацію в акваторії Чорного моря, використала невідому вибухівку, заявила керівник Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк. "Ми кілька днів не спостерігали підльотів до морських шляхів та скидів невідомих вибухових пристроїв. Сьогодні активізувався та скинув чотири невідомі пристрої, очевидно, намагаючись зашкодити цивільному судноплавству та дискредитувати Сили оборони України", — сказала вона.

21:00 Росіянам більше не вдасться атакувати Україну сотнями ракет за раз. Представник ГУР Андрій Юсов розповів про ракетний потенціал ворога:

"Тих запасів ракетних озброєнь, які мали до 24 лютого 2022 року, у них немає. І водночас ми промовляємо, що ризики залишаються. Це означає, що країна готується", — заявив Юсов.

19:00 Словаччина використала німецькі системи протиповітряної оборони MANTIS. Вони мають посилити захист кордону держави з Україною.

Митниця Фінляндії розпочала понад 660 розслідувань випадків порушення санкцій, введених ЄС щодо росії. Усі вони були зафіксовані після 24 лютого 2022 року.

18:00 Війна, яку росія веде проти України, виснажила запаси країн-членів НАТО. Їм необхідно наростити виробництво для задоволення потреб нашої держави та забезпечення своєї оборони, заявив генсекретар НАТО Єнс Столтенберг.

17:00 Німеччина сприятиме Україні на шляху до членства в Європейському союзі і закликає партнерів альянсу вкладати в економіку країни. Це є інвестиціями у майбутнього члена ЄС, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

16:00 Російські окупанти намагаються захопити Куп'янськ-Вузловий – стратегічно важливу залізничну розв'язку на Куп'янському напрямі, повідомляє командир підрозділу розвідки Сухопутних військ ЗСУ Денис Ярославський.

15:00 Українські бійці на Таврійському напрямку минулої доби знищили понад 400 російських окупантів та 35 одиниць військової техніки ворога.

14:00 Суднобудівні та ремонтні заводи на території тимчасово окупованого росією Криму, які обслуговують ворожу армію та є частиною російського військово-промислового комплексу, є законними цілями для Сил оборони України. Таку заяву зробив речник Військово-морських сил ЗСУ капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук в інтерв'ю "Укрінформу".

13:00 Російські окупанти обстріляли Запоріжжя за допомогою балістичних ракет. У місті було зафіксовано влучення по території підприємства. Про це повідомив голова Запорізької ОВ Юрій Малашко.

Внаслідок ударів пошкоджено будівлі на території підприємства. Інформація про постраждалих не надходила.

12:00 В Запоріжжі перед оголошенням тривоги прогримів гучний вибух. Імовірно, була застосована балістична зброя.

На Донеччині представники Сил спецоперацій вполювали радіолокаційний комплекс розвідки і контролю стрільби "Зоопарк-1".

11:00 Бої за Авдіївку продовжуються — на всіх фронтах, включаючи інформаційний. Контррозвідкою СБУ було проведено спецоперацію, завдяки якій вдалося викрити групу осіб, котра співпрацювала із ворогом. Агенти фсб намагалися розвідати місцерозташування американських танків Abrams, аби передати координаті російським окупантам.

Для збору розвідданих зрадники об’їжджали територію Покровського району та приховано фотографували пукти базування та місця переміщення підрозділів ЗСУ. Наразі обоє підозрюваних у зраді чоловіків затримані, їм загрожує довічне ув'язнення.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат російських окупантів. Минулої доби до підземної армії рф приєдналося понад 800 загарбників.

Втрати армії рф в Україні 24.10.2023
Втрати армії рф в Україні 24.10.2023

9:00 У ніч проти 24 жовтня окупанти атакували Херсонську область запальними снарядами. У селі Білозерка поранення отримали чотири особи, зокрема 12-річна дитина. Загалом було пошкоджено 20 будинків, газову мережу, автомобілі та господарські будівлі. Про це повідомив голова Міністерства внутрішніх справ Ігор Клименко.

8:00 Всього цієї ночі сили протиповітряної оборони збили в небі над Україною шість безпілотників. Як повідомив очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім, два із них були знищені у повітряному просторі регіону.

7:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням щодо подій на фронті. За даними військових, протягом минулої доби на лінії вогню сталося 55 бойових зіткнень. Це означає, що інтенсивність боїв дещо зменшилася в порівнянні із кількома попередніми днями.

6:30 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі в Україні було вельми неспокійно — у низці регіонів неодноразово оголошувалася повітряна тривога. Зокрема, гучні звуки чули на Миколаївщині, Черкащині та Хмельниччині. Дані поки уточнюються;
  • також вибухи лунали цієї ночі в окупованому Криму. Як заявив гауляйтер Севастополя развожаєв, зовнішній рейд порту міста атакували "підводні диверсанти противника (ага, Буданов в акваланзі приплив);
  • в ГУР заявили, що ворог зосередив на різних ділянках фронту в Україні близько 400 тисяч представників особового складу. Такі цифри озвучив представник відомства Андрій Юсов;
  • на Близькому Сході теж було неспокійно — терористи атакували у Сирії американські бази, Ізраїль тим часом атакував кілька об'єктів терористів "Хезболли";
  • починаючи з 23 жовтня Молдова та Румунія проводять спільні військові навчання. Зокрема, вони направлені на покращення навичок бійіців щодо бойової стрільби з різних видів зброї, покращення навичок командування і патрулювання.

00:00 В Україні оголошено масштабну повітряну тривогу. Для східних та центральних областей це пов’язано із загрозою застосування балістичного озброєння, а для Вінницької, Черкаської, Кіровоградської та Миколаївської з прольотом БПЛА.

Про те, що відбувалося 21 жовтня, читайте у матеріалі: Війна — день 605: окупанти перекидають сили і зазнають "вражаючих" втрат під Авдіївкою

Інформацію за 22 жовтня дивіться за посиланням: Війна — день 606: ЗСУ вибивають живу силу та техніку окупантів на Донеччині

З даними за 23 жовтня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 607: ЗСУ відбили наступ на сході та просунулися на півдні