Битва за Крим: генерал-розвідник назвав дві ознаки близького визволення півострова

Читать на русском
Автор
3081
Битва за Крим: генерал-розвідник назвав дві ознаки близького визволення півострова

Заборона росії мати флот на Чорному морі надовго б убезпечила Україну та світ від збройних зазіхань терористичної держави

Президент Володимир Зеленський на черговому саміті Кримської платформи, що проходить у Чехії, заявив про історичне досягнення України у ракурсі наближення визволення Криму. Серед ознак деокупації півострова – це примушення росіян виводити їхні кораблі з севастопольських бухт, де вони стали чудовими мішенями для Сил оборони України.

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан розповів "Телеграфу" про важливість Кримської платформи та про перспективи деокупації Кримського півострова.

"Ще 23 серпня 2021 року на першому саміті Кримської платформи в Києві було позначено мету – створення міжнародного координаційного механізму для повернення питання Криму до порядку денного світової спільноти, захисту прав людини на тимчасово окупованому півострові, сприяння його деокупації", – зазначає генерал.

З того часу, продовжує Василь Богдан, пройшла вже низка засідань Кримської платформи. Тепер ось у Чехії – міжпарламентська.

"З досить потужним зверненням виступив там онлайн президент Зеленський. Він чітко акцентував, що Україна вже має практично повний вогневий контроль над АРК, і завершення цього процесу – питання часу. Також було наголошено, що внаслідок дій ЗСУ та наших спецслужб у Криму практично немає жодної безпечної бази чи логістичного маршруту", – наголошує експерт.

За словами Василя Богдана, заяви наших МЗС, вищого військово-політичного керівництва дають зрозуміти, що розглядаються два сценарії щодо Криму. Перший — визволення його від російських окупаційних військ військовим шляхом. Другий – звільнення у процесі політико-дипломатичної роботи України та її партнерів.

"Зважаючи на те, як зараз розвиваються події, підтверджується теза, що дипломатія успішна лише тоді, коли свою справу зробили військові. Отже, зараз ми можемо говорити саме про військовий шлях", — вважає генерал.

Але для цього, наголошує він, нашим ЗСУ потрібно більше озброєння, яке допоможе встановити повний вогневий контроль над півостровом. Це дозволить знищувати ворожі сили та засоби, бази, логістику. Забезпечуючи те, що під час кримських війн різного часу було досягнуто союзниками, які вели війну з царською Росією.

"Під час однієї з таких кампаній, після чергової поразки романівської імперії, росії було заборонено мати військовий флот на Чорному морі. Було ліквідовано берегові укріплення тощо, — нагадує співрозмовник "Телеграфу". — Думаю, подібний варіант у нашому випадку надовго б убезпечив Україну та світ від збройних зазіхань терористичної держави — рф".

Але й те, що зараз роблять ЗСУ, має велике значення, упевнений експерт. Він наголошує, що західну акваторію Чорного моря Україна фактично взяла під свій контроль. Було звільнено острів Зміїний, "вишки Бойка". Проведено низку десантувань та диверсій, завдано потужних ударів військово-морськими силами у співпраці з СБУ, розвідкою, Силами спецоперацій з використанням дронів, завдано ракетних ударів по кораблях, штабах, засобах ППО та базах окупантів. Сповнює оптимізмом і те, що ми, швидше за все, продовжимо отримувати далекобійне ракетне озброєння, вдосконалювати власне, наголошує Василь Богдан.

"Показовими є і наміри країни-агресора вивести весь Чорноморський флот з Криму, перебазувавши в Новоросійськ або на нову базу, будувати яку росіяни хочуть на тимчасово окупованих територіях Грузії. Це говорить про те, що росія відчуває — вона перестає бути господинею в Чорному морі, яке намагалася перетворити на своє внутрішнє озеро", – резюмує генерал.