У ВМС сказали, коли знищать Кримський міст. Що керівництво України казало про це раніше

Читать на русском
Автор
764
Колаж "Телеграфу"

Руйнувати міст задля підняття настрою не будуть

Удари по Кримському мосту будуть продовжуватимуться і його обов'язково буде зруйновано. Проте цей момент настане тоді, коли у цьому буде потреба.

Про це заявив речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук, пише Укрінформ. Він підкреслив, що українці не страждають, на відміну від росіян, символізмом, що дуже допомагає при веденні бойових дій обмеженим ресурсом.

"Якщо умовно на день народження так званого президента рф у них стоїть завдання щось десь взяти, то у нас такого нема. І відповідно це нам полегшує трохи завдання. Тому цей міст звісно буде зруйнований, але він буде зруйнований тоді, коли цього буде вимагати ситуація", — заявив Плетенчук.

Речник зазначив, що руйнувати міст, щоб підняти настрій, немає сенсу. На його думку, це обов’язково буде зроблено, коли треба буде обрізати логістичні хвости Криму і зробити його островом.

Плетенчук підкреслив, що потрібно чекати слушного моменту. "Як ви бачите, нанесення вогневого ураження по території тимчасово окупованого українського Криму не є чимось символічним, воно вкладається в загальний план звільнення нашої окупованої території, і планомірне винищення складів зберігання, пунктів управління, штабів тощо є елементами однієї великої операції", — заявив він.

Плетенчук нагадав, що в Україні дуже часто вимірюють контрнаступ квадратними кілометрами. Водночас він зазначив, що це не дуже правильно, тому що будь-які подібні операції є багатоскладовими, багатошаровими, там є багато елементів, які мають виконуватися у відповідній послідовності.

Інші обіцянки знищити Кримський міст

Слід зазначити, що президент Володимир Зеленський раніше називав Кримський міст законною ціллю та стверджував, що його обов'язково буде "нейтралізовано". "Для нас зрозуміло, що цей ворожий об'єкт, побудований поза межами міжнародного права, тому зрозуміло, що це наша ціль і будь-яку ціль, яка несе війну, а не мир, має бути нейтралізовано", — підкреслював він.

Крім того, про те, що нові атаки на Кримський міст є лише питанням часу також заявляв начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов. "Питання не в тому, завдамо чи не завдамо удару. Ми робимо це регулярно, тому доведемо справу до кінця. Це лише питання часу", — зазначив Буданов.

Своєю чергою глава Служби безпеки Україні Василь Малюк раніше наголошував, що Кримський міст — це законна мета для України й що Женевські конвенції, які регламентують правила ведення воєн, не містять заборони на атаку таких об’єктів.

Як відомо, Кримський міст було атаковано вже двічі8 жовтня 2022 року та 17 липня 2023 року. У першому випадку на мосту було підірвано вантажівку з 21 тонною вибухівки, яку замаскували, обмотавши пакувальною плівкою. У другому — міст атакували морські дрони SeaBaby. У Службі безпеки Україні заявили, що обидві операції були проведені за їх участі.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв, що журналісти показали ексклюзивні кадри удару по Кримському мосту, надані українськими спецслужбами. На відео потрапив момент використання експериментального морського безпілотника для атаки на Керченський міст.