Війна — день 630: окупанти наступають на сході, а ЗСУ закріплюються на лівому березі Дніпра

Читать на русском
Автор
14315
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Бойові дії не вщухають по всій лінії фронту, а росіяни намагаються тиснути на кількох місцях. Зокрема найбільш спекотною у плані боїв залишається Авдіївка та навколишні населені пункти, але також активні спроби штурмів робляться ними біля Вугледару. При цьому росіяни продовжують основну ставку робити на кількісну перевагу, а тому регулярно підтягують нові підрозділи. Загалом їх кількість в Україні втричі зросла порівняно з першими днями вторгнення. Попри це, ЗСУ примудряються демонструвати успіхи та поступово закріплюються на лівому березі Дніпра.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 15 листопада, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Президент Володимир Зеленський провів нараду з керівником СБУ Василем Малюком та главою Міноборони Рустемом Умєровим.

"Відзначу нараду з представниками правоохоронного сектору, зокрема був керівник Служби безпеки України. Доповів щодо протидії колаборантам і щодо захисту українців від тих, хто свідомо розпалює ворожнечу всередині нашої країни", — розповів президент.

З Умєровим та іншими урядовцями було обговорено ключові питання щодо забезпечення захисту людей, можливості України проводити наступальні операції й спроможності зміцнювати Україну.

22:00 Рішення про те, чи скасовувати повітряну тривогу на час тривалих польотів російських винищувачів МіГ-31К, може ухвалити виключно вище керівництво держави, водночас загроза ракетних ударів "Кинжалами" залишається реальною, пояснив спікер Повітряних сил полковник Юрій Ігнат.

21:00 Чеські волонтери незабаром почнуть збирати кошти на купівлю американського вертольота Black Hawk. Його планують передати українським військовим.

19:00 У Полтавській області з 17 листопада не вимикатимуть вуличного та рекламного освітлення під час повітряних тривог. Зазначається, що відповідне рішення ухвалила Рада оборони Полтавщини. Водночас у регіоні продовжує діяти режим світломаскування з 23:00 до 05:00. Це означає, що освітлення припиняється о 23:00 та відновлюватиметься з 05:00.

18:00 Росіяни почали тримати МіГи в повітрі по 3 години, розуміючи, що такі тривалі тривоги негативно впливають на українську економіку, заявив спікер Повітряних сил Ігнат. Під час тривоги не працюють окремі види транспорту, школи, підприємства, бізнес.

17:00 Експерти моніторингової місії Європейського фонду миру (European Peace Facility) перевірять облік переданого Україні озброєння від країн Євросоюзу, повідомляє Міноборони України.

16:00 Рятувальники Віталій Накаряков та Сергій Дорогокупля загинули сьогодні внаслідок удару рф по Запорізькій області:

15:00 Вибухи пролунали у тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області.

14:17 Відбій масштабної повітряної тривоги.

14:00 Внаслідок повторної атаки на Запорізьку область загинули двоє рятувальників, ще троє рятувальників та четверо цивільних постраждали, — голова МВС Ігор Клименко.

13:00 Запорізький район обстріляли ракетами, дна людина загинула, сім отримали поранення, — голова Запорізької ОВА Юрій Малашко.

Російські окупанти обстріляли теплоелектростанцію на Донеччині обійшлося без постраждалих, — Міненерго.

Секретар РНБО Олексій Данілов: "Головна загроза діяльності певної групи Telegram-каналів – це анонімність їхніх власників і відсутність будь-якої відповідальності за розповсюдження неперевіреної, сфальшованої і свідомо маніпулятивної інформації. З врахуванням цих особливостей, російський режим широко використовує Telegram-майданчики з метою спроб дестабілізації українського суспільства. Головний вимога до діяльності Telegram-каналів, це деанонімізація діяльності і дотримання в їх роботі загальноприйнятих журналістських стандартів".

12:05 На всій території України повітряна тривога у зв'язку із злетом МіГ-31.

12:00 У Харкові затримали 49-річного місцевого жителя, доцента одного із місцевих університетів. Він співпрацював із агресором і коригував ракетні удари по місту. СБУ повідомляє, що зловмиснику загрожує довічне ув'язнення.

11:00 У Херсоні лунають вибухи. Росіяни вкотре обстрілюють місто із артилерії, знаходячись на тимчасово окупованій території лівобережжя області. Місцевих жителів просять знаходитися в укриттях.

Тим часом у Херсонській ОВА показали наслідки вчорашньої російської атаки на Берислав. Вщент зруйнований цех одного із місцевих підприємств.

10:00 Вночі ворог атакував і Дніпропетровщину, зокрема Кривий Ріг. Використовувалися крилаті ракети. Як повідомив голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул, наслідки наразі уточнюються, однак, на щастя, обійшлося без людських втрат.

9:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат російських окупантів в Україні. Цікаво, що за минулу добу знищено рекордно велика кількість артилерійських систем ворога.

Втрати армії рф в Україні 15.11.2023
Втрати армії рф в Україні 15.11.2023

8:00 Росіяни вночі вдарили по місто Селидове Донецької області. Внаслідок атаки зруйнована частина багатоповерхового житлового будинку. Є інформація про щонайменше одну загиблу людину та двох поранених. Ще п'ятьох, включаючи дитину, вдалося евакуювати.

Селидове обстріл 15.11.2023
Селидове обстріл 15.11.2023

7:30 За останню добу на фронті зафіксовано понад 60 бойових зіткнень. Найбільш інтенсивними в плані боїв є Мар'їнський (20) та Авдіївський (17) напрямки. Детальніше Генштаб ЗСУ повідомив у ранковому зведенні:

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • у частині областей України вночі оголошувалася повітряна тривога через імовірну загрозу ракетного удару. На Дніпропетровщині повідомлялося про вибухи. Дані про можливі наслідки уточнюються, чекаємо інформації від місцевої влади;
  • українські військові мають окремі успіхи на лівобережній Херсонщині та у Запорізькій області поблизу Роботино, пише ISW. Вони посилаються на дані геолокаційних зображень, стверджуючи про чергове просування ЗСУ;
  • новий уряд Словаччини офіційно ухвалив рішення більше не передавати озброєння Україні. При цьому гуманітарна та інша нелетальна допомога має продовжитися. До таких заходів у країні вдалися, аби посилити оборонні спроможності власної армії;
  • лідер КНР Сі Цзіньпін розпочав свій візит до США із відвідин Сан-Франциско. Це перший приїзд політика до Штатів за останні шість років. Вже у середу вранці він планує провести зустріч із американським колегою Джо Байденом;
  • ЦАХАЛ схвалив початок чергової фази наземної операції щодо звільнення ізраїльських заручників із полону бойовиків ХАМАС. Епіцентром бойових дій є район поблизу лікарні Шифа у секторі Газа.

3:00 Сенатори США домовилися розглянути питання щодо прийняття єдиного пакету допомоги Україні та Ізраїлю після 23 листопада

1:00 У США кажуть, що питання підтримки України зараз перебуває у критичній точці, оскільки додаткове фінансування треба розблокувати вже зараз.

00:00 Моніторингові групи повідомляють про вибух у Кривому Розі. За попередньою інформацією, йдеться про приліт крилатої ракети Х-59.

Інформацію за 12 листопада дивіться за посиланням: Війна — день 627: окупанти концентрують сили на Авдіївці та готують нові обстріли

З даними за 13 листопада можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 628: росіяни посилюють тиск на сході, але зазнають втрат

Про те, що відбувалося 14 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 629: окупанти змінюють тактику під Бахмутом і тиснуть на Авдіївку