Війна — день 629: окупанти змінюють тактику під Бахмутом і тиснуть на Авдіївку

Читать на русском
Автор
11615
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Активна фаза бойових дій в Україні триває, а найспекотніша ситуація залишається на сході нашої країни. Зокрема біля Бахмута росіяни почали змінювати тактику, перейшли до активної оборони та шукають слабкі місця в обороні ЗСУ. Не затихають бої й під Авдіївкою, де окупанти вже зазнали більших втрат, ніж під Бахмутом та Вугледаром.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 14 листопада, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські війська протягом дня з різних видів зброї обстріляли вісім громад прикордоння Сумської області, інформує обласна військова адміністрація.

22:00 Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний провів телефонні переговори з начальником Генерального штабу Франції Тьєррі Бюркаром. Обговорили ситуацію на фронті. "Розповів про оперативну обстановку на фронті, перебіг бойових операцій, дії противника і його ймовірні плани", — написав Залужний.

Також було обговорено важливість продовження пошуку рішень для отримання переваги над супротивником у повітрі. А також у дистанційному розмінуванні та вогневому ураженні ворожих цілей.

21:00 Під Авдіївкою Сили оборони збили черговий російський Су-25, — речник Об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку.

20:00 Протягом доби на лінії фронту сталося 57 бойових зіткнень, оперативна ситуація на сході та півдні України залишається складною, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

19:00 На цю годину у Херсонській міській територіальній громаді через російську агресію постраждали двоє жінок, повідомляє міська влада.

Одна ушпиталена у стані середньої тяжкості, другу після надання медичної допомоги відпустили на амбулаторне лікування.

Ще один чоловік сьогодні звернувся до лікарів за допомогою. Він отримав травми учора під час масованого обстрілу середмістя Херсона.

18:00 Ворог не відмовляється від своїх планів та продовжує наступальні дії одночасно на декількох східних напрямках, повідомляє командувач Сухопутних військ ЗСУ Сирський:

"Зокрема, попри великі втрати росіяни атакують наші частини, які обороняються в районі Куп’янська.

Крім того, ворог збільшив кількість використання дронів камікадзе.

На півночі та півдні від Бахмута російські війська намагаються перехопити ініціативу, шляхом проведення контратак.

Втім, наші оборонці розбивають усі плани та намагання окупантів захопити нашу землю.

Ворог щодня втрачає свої наступальні спроможності.

За два тижні в районі відповідальності ОСУВ "Хортиця" російські окупаційні війська втратили понад 4 тисячі осіб.

Знищено та пошкоджено понад 500 одиниць військової техніки окупантів".

17:00 На Бахмутському напрямку ворог на даний момент сконцентрував штурмові дії в районі Кліщіївки та Андріївки, успіхів противник не має, заявив пресофіцер 3-ї окремої штурмової бригади (3 ОШБр) Олександр Бородін.

16:00 Німецький оборонний концерн Rheinmetall повідомляє, що уклав з Україною контракт на постачання 25 танків Leopard 1A5, п'яти броньованих машин Bergepanzer 2 та двох танків для навчання військових. Замовлення на десятки мільйонів євро профінансує німецький уряд. Постачання очікуються в 2024 році.

15:00 В Україні оголошено масштабну повітряну тривогу. Її пов'язують із злетом російського винищувача МІГ-31К.

14:00 Проєкт федерального бюджету Німеччини на 2024 рік містить подвоєння військової допомоги Україні до 8 млрд євро. Бюджетний документ, з яким ознайомилося агентство Reuters, буде розглянуто парламентом цього тижня та прийнято на початку грудня.

13:00 Німеччина передала Україні черговий пакет воєнної допомоги. До нього, зокрема, увійшли:

  • 10 танків Leopard 1A5;
  • 14 автомобілів Bandvagn 206;
  • 5 гусеничних носіїв Warthog Ambulance;
  • 1 танк Winsent 1 для розмінування;
  • 10 БПЛА VECTOR;
  • 14 наземних радарів GO12;
  • 3 машини охорони кордону;
  • 4 8x8 HX81 тягачі та 4 напівпричепи;
  • 16 вантажівок Zetros;
  • 13 вантажівок MAN TGS;
  • 1,4 млн. набоїв до вогнепальної зброї.

12:00 Українські пілоти ще не почали підготовку до польотів у Румунії. При цьому, за словами речника Повітряних Сил ЗСУ Юрія Ігната, літаки вже перебувають на румунській території. Авіацію туди перекинули Нідерланди, і ці F-16 стануть основою для тренувального центру українців. Поки що ж база для наших воїнів тільки будується.

11:00 У Кропивницькому зранку пролунало кілька потужних вибухів. Пізніше у ОВА повідомили, що на обласний центр намагалися здійснити ракетну атаку, однак сили ППО вдало її відбили. У Кропивницькому районі було збито російську ракету, про наслідки поки невідомо.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат окупантів в Україні. Понад 900 ворожих військових назавжди покинули територію нашої країни. Слава ЗСУ!

Втрати армії рф в Україні 14.11.2023
Втрати армії рф в Україні 14.11.2023

9:00 У Вашингтоні відбулася зустріч держсекретаря США Ентоні Блінкена та очільника Офісу президента України Андрія Єрмака. Зокрема, на зустрічі американської та української делегацій обговорювалася нинішня ситуація на фронті, постачання нового озброєння (зокрема, систем ППО) та інші деталі підготовки українців до зими.

Як повідомив очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім, у понеділок, 14 листопада, по селу Рибаківка Коблівської ОТГ було нанесено ракетний удар. Є пошкодження житлових будинків та господарських споруд. На щастя, без жертв.

8:00 Цієї ночі росіяни атакували Україну "шахедами" та різними типами ракет. Як повідомили у Повітряних Силах, засобами ППО було знищено сім ворожих дронів.

Також ворог використовував для атаки артилерію — зокрема, обстріляв Дніпропетровщину. За даними ОВА, є окремі руйнування, та, на щастя, обійшлося без жертв.

7:00 Минулої доби на фронті злегка збільшилася інтенсивність боїв — зафіксовано близько 80 бойових зіткнень із ворогом. Більше подробиць за напрямками повідомляє Генштаб ЗСУ у свіжому ранковому зведенні:

6:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • нардеп Олександр Дубінський проведе наступні 60 діб у СІЗО — до 12 січня 2024 року. Таке рішення у ніч на 14 листопада прийняв Печерський районний суд Києва;
  • цієї ночі у кількох областях України оголошувалася повітряна тривога. Вибухи чули на Херсонщині, Хмельниччині, Вінниччині, Кіровоградщині тощо. Частина із гучних звуків відносилася до роботи засобів ППО. Дані по наслідках уточнюються;
  • ЄС не встигне передати мільйон артилерійських снарядів Україні до березня 2024 року згідно наявного плану. Це підтвердив в ефірі телемарафону очільник МЗС Дмитро Кулеба. Причина — бюрократичні перепони та стан оборонного виробництва Європи;
  • Reuters із посиланям на Інститут науки та міжнародної безпеки пише, що в росії повним ходом просувається будівництво заводу з виробництва безпілотників типу Shahed. Розвиток підприємства продовжується попри всі накладені Заходом санкції.

3:00 Група БПЛА рухається через Івано-Франківську область у бік Львівської

1:00 Окупанти запустили Україною дві групи БПЛА. Одна з них рухається у бік Вінницької області, а друга через Черкаську у бік Київської області.

00:00 У Херсоні після оголошення тривоги пролунав вибух, моніторингові групи кажуть, що це був запуск балістичної ракети з Криму.

Про те, що відбувалося 11 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 626: Україна під атаками святкує річницю визволення Херсона

Інформацію за 12 листопада дивіться за посиланням: Війна — день 627: окупанти концентрують сили на Авдіївці та готують нові обстріли

З даними за 13 листопада можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 628: росіяни посилюють тиск на сході, але зазнають втрат