Війна — день 638: ЗСУ просунулися на півдні, а окупанти атакують на чотирьох напрямках

Читать на русском
Автор
12782
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Українські військові змогли помітно просунутися на лівому березі Дніпра в Херсонській області, проте аналітики не поспішають давати оптимістичні прогнози щодо подальшого розвитку подій там. Тим часом росіяни продовжують атаки на Лиманському, Бахмутському, Донецькому та Авдіївському напрямах, де ЗСУ стійко тримають оборону та завдають противнику величезних збитків.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 23 листопада, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Повітряні сили ЗСУ попереджають про групу ворожих дронів у повітряному просторі України, є загроза Одеській області.

22:00 У соцмережах є повідомлення про підготовку вночі масованого обстрілу. Такі "анонси" є маніпуляцією та черговою спробою противника створити паніку в суспільстві, — Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

21:00 Український контрнаступ не можна назвати "провальним", Україна досягла величезного прогресу у Чорному морі та на лівому березі Херсонської області, — голова Європейської ради Шарль Мішель.

20:00 Російські окупанти під час повітряних атак по Україні із застосуванням ударних дронів типу "Шахед" змінюють тактику, і останнім часом запускають безпілотники групами по кілька хвиль, що призводить до тривалих повітряних тривог, — речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат.

19:00 Зеленський у вечірньому зверненні: "Максимум уваги – на донецькі напрямки. Зокрема, Авдіївка. Харківщина – Купʼянський напрямок. Вдячний усім, хто стійкий і тримає наші позиції, – кожному солдату, кожному сержанту, кожному командиру. Була сьогодні й доповідь керівника СБУ: є нові результати в протидії ворожим операціям і колаборантам. Важливі результати. Дякую за них".

18:00 Зеленський своїми указами ввів у дію рішення РНБО від 23 листопада щодо застосування економічних санкцій проти низки росіян та російських компаній. Санкції терміном у 5 років запроваджуються проти низки російських енергетичних компаній, 10-річні санкції запроваджуються проти громадян України, росії, Кіпру, Швейцарії, Великої Британії, Узбекистану та Білорусі, серед яких екссекретар РНБО Володимир Сівкович, екскерівник адміністрації президента рф Анатолій Чубайс і багато інших. Санкції, зокрема, передбачають блокування активів, обмеження торгових операцій та запобігання виведенню капіталів за межі України.

Під час обстрілу Херсона о 16:30 у Дніпровському районі було поранено двох дітей, 15-річного хлопчика та його 11-річну сестру, — пишуть місцеві канали.

17:00 Міністерство оборони України прискорило постачання нових зразків зброї до війська – без очікування допуску до експлуатації і з випробовуваннями вже на полі бою постачання може скоротитися до 20 днів.

16:00 В Повітряних силах ЗСУ показали відео роботи по повітряним цілям 22 листопада, -тоді українці знищили всі 14 ворожих БпЛА.

15:00 росіяни обстріляли касетними боєприпасами Чорнобаївку на Херсонщині, відомо про 3 загиблих і 4 поранених людей.

14:00 Окупанти розпочали третю хвилю активних дій в рамках наступу на Авдіївському напрямку, знищено 51 одиницю військової техніки, серед яких вісім танків, а загальні втрати ворога склали 706 осіб. Також знищено 2 склади боєприпасів та 4 важливих об'єкти противника. Водночас, триває ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку. Про це повідомляє командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

13:00 Ворожі ДРГ іноді роблять спроби проникнення через кордон України групами із 4-5 осіб, іноді ж — від 10 до 16 осіб. Цілі, відповідно мають різні: спроба прориву до об'єкта критичної інфраструктури або ж з метою тероризування цивільних, — про це розповів речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Північного напрямку Юрій Повх.

12:00 Авдіївський напрямок — знову один із "найгарячіших" на фронті. За даними командувача ОСУВ "Таврія" Олександра Тарнавського, на цій ділянці російські окупанти розпочали третю хвилю активних дій у рамках свого наступу. При цьому ЗСУ стійко тримають оборону.

11:00 На Миколаївщині затримали колишнього поліцейського, який почав працювати на окупантів. Чоловік, звільнений із правоохоронних органів навесні 2023 року, вирішив співпрацювати з ворогом і шпигував за українськими військовими на півдні країни. Він передавав росіянам інформацію про місця дислокації ЗСУ в Миколаївській та Одеській областях. Наразі затриманий перебуває під вартою.

10:00 В росії заявили про затримання громадянина України, який начебто готувався ліквідувати високопоставленого офіцера окупаційної армії у Воронежі. Ув'язненого вже охрестили агентом українських спецслужб. Чоловік ніби як використовував для конспірації "велосипед і форму одного із сервісів доставки продуктів харчування". При затриманні ж у "агента" вилучили вибухівку масою понад 1 кг, електродетонатори та фальшивий паспорт рф.

"Убивство високопоставленого командира, за його словами, планувалося "з метою помсти" і для залякування", – цитують росЗМІ російську фсб.

9:00 Генштаб ЗСУ оновив статистику втрат російських окупантів. Цікаво, що за минулу добу окупаційна втратила понад 1000 своїх представників.

Втрати армії рф в Україні 23.11.2023
Втрати армії рф в Україні 23.11.2023

8:00 У Дніпропетровській ОВА підтвердили факт нічного ракетного удару по Криворізькому району. Атака припала на інфраструктурний об'єкт, однак минулося без загиблих і постраждалих.

7:00 За минулу добу на фронті сталося близько 74 бойових зіткнень із ворогом. Найбільш активними у цьому плані є Авдіївський (30), Мар'їнський (18) та Куп'янський (12) напрямки. Детальніше — у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ:

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі у низці областей звучала повітряна тривога через загрозу "шахедів" та ракетного удару. Також на Миколаївщині та Дніпропетровщині чули вибухи. У Кривому Розі все добре, повідомили у міській військовій адміністрації. Чекаємо загальних даних від військових;
  • тим часом у Підмосков'ї встигла вибухнути одна із електропідстанцій, через що близько десятка найближчих населених пунктів залишилися без світла;
  • МЗС Австрії: путін може закінчити війну уже завтра, але це не в його інтересах; Європі має серйозно ставитися до загрози своїй безпеці через агресивність рф; важливо лишатися єдиними і згуртованими для допомоги Україні;
  • віцепрем'єрка Ольга Стефанішина заявила, що Україна не збирається робити "особливих виключень" для жодної нацменшини, що проживає на території України, в рамках переговорів для виконання критеріїв Єврокомісії. Зокрема, це пов'язано із неодноразовою критикою з боку Угорщини про начебто проблематику проживання цієї нацменшини в України;
  • операція зі звільнення ізраїльських заручників згідно домовленостей із ХАМАС розпочнеться не раніше п'ятниці, 24 листопада. Про це повідомив очільник Ради національної безпеки Ізраїлю Цахі Ханегбі.

05:01 У Харкові та Харківській області знову оголошено повітряну тривогу. Попередньо – ракетна небезпека з боку російських терористів.

03:01 У Підмосков'ї після сильного вибуху зникло світло в частині російської столиці та деяких прилеглих містах. Причини вибуху поки що невідомі.

В Донецькій області тим часом оголошено повітряну тривогу. Попередньо – ракетна небезпека з боку російських терористів.

01:00 У Харківській області оголошено повітряну тривогу через ризик застосування ракетного озброєння.

00:00 Окупанти обстріляли Україну попередньо ракетами Х-59 із застосуванням тактичної авіації. Вибухи пролунали у Вознесенському районі Миколаївської області та у Кривому Розі.

З даними за 20 листопада можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 635: окупанти штурмують на сході, а ЗСУ перерізають логістику росіян

Про те, що відбувалося 21 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 636: бої на сході загострюються, а ЗСУ просуваються на Херсонщині

Інформацію за 22 листопада дивіться за посиланням: Війна — день 637: ЗСУ тиснуть на Херсонщині, а росіянам доводиться розтягувати сили