Війна — день 654: Україна посилює мобілізацію та готується до відключень світла

Читать на русском
Автор
9564
Настав новий день спротиву російським окупантам
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 9 грудня 2023 року. Україна пережила масову атаку, яка, згідно з деякими прогнозами, може стати першою серед зимових атак Росії проти України. Як стверджує український лідер Володимир Зеленський, головна мета України цієї зими — не дати ворогові закріпитися чи перехопити ініціативу на полі бою. Тим часом ТЦК посилили мобілізацію та розпочали рейди по тренажерних залах, тоді як енергетики вже приготували графіки відключення електрики.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 9 грудня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В Офісі Генпрокурора з посиланням на експертизи заявили, що ударні безпілотники типу Shahed-131\136, якими Росія обстрілює Україну з вересня 2022-го, виробляє іранська державна авіабудівна компанія Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company.

22:00 Група ударних БПЛА у західній частині Кіровоградської області курсом на Вінниччину, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

21:00 Херсон, місцеві пабліки повідомляють, що ворог веде обстріл передмістя балістичним озброєнням з окупованого лівого берега Дніпра.

20:00 Росія руйнує безпеку в Європі: Німеччина має бути готова до збільшення підтримки України на тлі ослаблення підтримки іншими, заявив канцлер ФРН Олаф Шольц на конференції Соціал-демократичної партії Німеччини.

19:00 Жителі Кривого Рогу чули потужний вибух — то спрацювала наша ППО по ворожій ракеті.

"Щодо вибуху, що чули. Все нормально. Дякуємо ППО!", — повідомив голова Ради оборони міста Олександр Вілкул.

18:00 Росіяни з артилерії обстріляли Куп‘янськ — загинули дві жінки віком 57 та 71 рік, а 30-річний чоловік дістав поранення.

17:00 Дефіцит в енергосистемі України було зафіксовано 9 грудня. Аварійну допомогу третій день беруть у сусідніх країнах, повідомляє Укренерго.

16:00 У Дніпровському районі Херсона внаслідок обстрілу з боку російських окупаційних військ отримав поранення 29-річний чоловік.

Його стан оцінюється як легкий. Наразі травмований дообстежується у лікарні.

15:00 Над Сумською областю прикордонники збили антидроновою рушницею ворожий FPV-дрон. Безпілотник втратив висоту та впав на землю.

14:00 Окупанти вкотре обстріляли Херсон, відомо про 2 постраждалих – ОВА.

13:00 У російському Новоросійську щось вибухає

12:00 Протягом минулої доби, 8 грудня, наші військові ліквідували 396 російських терористів на Таврійському напрямку. Також знищили 11 одиниць військової техніки.

11:00 47% американців вважають, що допомога США для України має лишатися на попередньому рівні або бути посилена.

10:00 За тиждень, що минув, фахівцями Командування Сил підтримки Збройних Сил України обстежено та очищено від вибухонебезпечних предметів понад 762 га сільськогосподарських угідь, на яких вилучено та знешкоджено 947 вибухонебезпечних предметів.

09:00 Російська армія вдарила ракетами по Миколаєву. Це сталося ввечері 8 грудня. Влучання була на відкритій місцевості на околицях Миколаєва. На щастя, внаслідок атаки ніхто не постраждав.

08:00 Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 09.12.23 орієнтовно склали

07:00 Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

▪️Цієї ночі в Україні було відносно спокійно

▪️ Припинення Сполученими Штатами підтримки України приведе Росію на кордони Північноатлантичного союзу (НАТО). Це активує статтю 5 Статуту Альянсу і за це доведеться платити кров'ю американців, говорять у Білому домі.

▪️8 грудня російські війська вели наступальні операції поблизу Авдіївки та підтвердили наступ: захопили очисні споруди Авдіївки.

▪️Мовознавиця та народний депутат України VII скликання Ірина Фаріон подала позов до суду через звільнення з Національного університету "Львівська політехніка".

00:00 Україна отримає винищувачі F-16 у короткостроковій перспективі. Але в ході переговорів із союзниками обговорюються не лише вони.

"Короткостроково ми отримаємо F-16. Середньостроково, на перспективу також робили замовлення для Сил оборони майбутнього, але це 2027-2030 рік. Робота йде, скоро ми їх отримуватимемо. Ми обговорюємо не лише F-16, перелік величезний", — каже міністр оборони України Рустем Умеров.

Дані за 6 грудня можна побачити за посиланням: Війна — день 651: ЗСУ успішно контратакували на двох напрямках, ворог продовжує завдавати ударів по Україні

Що було в Україні 7 грудня – читайте за посиланням: Війна — день 652: ЗСУ продовжують оборонятися на низці напрямків, росіяни зазнають втрат

Інформацію за 8 грудня дивіться за посиланням: Війна — день 653: ЗСУ б’ють російських терористів, Авдіївка героїчно тримається