На фоні збою в "Київстарі" українці ломанулись скуповувати SIM-карти Lifecell та Vodafone: що розповіли в компаніях-конкурентах

Читать на русском
Автор
2035
Черга на новими сімками у Києві Новина оновлена 13 грудня 2023, 16:02
Черга на новими сімками у Києві. Фото Тетяна Добровольська

Найбільші телеком-компанії країни підтверджують різкий приріст нових користувачів

Масштабний збій у роботі мобільного оператора "Київстар" через хакерську атаку з росії очевидно спричинив збільшення абонентів у інших учасників "великої трійки" телеком-ринку — компаній lifecell та Vodafone. Так, у середу зранку, 13 грудня, читачі "Телеграфу" повідомляють про чималі черги в спеціалізовані магазини, де продаються сімки.

Підвищення попиту на картки інших операторів виданню підтвердили у найбільших конкурентів "Київстару".

"Попит на SIM-картки і eSIM значно виріс, як і трафік на наш сайт та застосунок", — повідомили журналістам "Телеграфу" в пресслужбі lifecell Україна, не називаючи при цьому конкретної цифри приросту за вчорашню добу.

Разом з тим у компанії констатують, що кількість поповнень зросла в кілька разів, кількість нових активацій зросла в десятки разів в порівнянні із звичайним днем.

У той же час попри атаку на "Київстар" робота мережі lifecell залишається стабільною, кажуть на підприємстві. "Збій в мережі будь-якого оператора впливає на роботу інших, зростає навантаження на мережу і сервіси працюючих операторів. Водночас робота нашої мережі наразі стабільна. Щодо кібератак – щодня від початку повномасштабного вторгнення рф наші фахівці фіксують кібератаки. Ми постійно посилюємо і вдосконалюємо захист мережі, адаптуємо нові механізми захисту та технічні рішення, пристосовуємо їх до актуальних загроз для того, щоб абоненти могли вільно користуватися послугами", — заспокоюють в компанії.

У Vodafone також утримуються від точного показника приросту нових користувачів сімок, але опосередковано підтверджують зростання попиту як на Sim-карти, так і на інші послуги оператора.

"Також можемо зазначити, що значно збільшилась кількість нових підключень. Та навантаження на мережу зросло не тільки за рахунок нових абонентів, але й через те, що значна кількість клієнтів використовувала мобільну мережу замість домашнього інтернету "Київстар", який також вчора не працював. Це могло локально впливати на швидкість сервісів та якість відео онлайн", — зазначили "Телеграфу" в пресслужбі оператора.

Коментуючи вчорашню активність абонентів, "водафонівці" також відзначають ще одну незвичну особливість: "трафік у 3G збільшився набагато більше, ніж у мережі 4G (LTE)".

Як пояснюють в компанії, це сталося через два фактори. По-перше, частина абонентів користуються або старим типом SIM-карти (який телекомівці рекомендують замінити на USIM).

А по-друге, що більш вірогідно, абоненти "скористались другим слотом для картки в телефоні".

"У великій кількості моделей телефонів другий слот не підтримує LTE (високошвидкісний мобільний інтернет четвертого покоління, наступник 3G і 2G. — Авт.). Тому варто переставити SIM-карту оператора, яким збираєтесь користуватись для мобільного інтернету, в перший слот. Для кращої роботи мережі також рекомендуємо зменшити за можливості користування відеохостингами, поки ситуація не стабілізується", — уточнили у Vodafone.

А для того, щоб підтримати абонентів "Київстар", які залишились без зв'язку, цей конкурент "зіркового" оператора запустив ініціативу "Тримай WiFi".

"Компанія опублікувала перелік своїх магазинів з вільним доступом до WiFi та закликає інші бізнеси та просто добрих сусідів робити так само прибрати пароль зі своєї WiFi-точки і перейменувати її на "Trymai WiFi", — закликали на підприємстві.

Водночас, за повідомленнями читачів "Телеграфу", вчора абоненти стикалися з труднощами при оформленні e-Sim. Тобто, при спробах отримати віртуальну картку замість фізичної. Ймовірно, через масовий наплив користувачів на цей сервіс, він збоїть вже другий день.

Черга за сім-картами у столиці, на всіх не вистачає. Фото - Facebook Поліни Левицької
Черга за сім-картами у столиці, на всіх не вистачає. Фото - Facebook Поліни Левицької
Кривий Ріг. Там ситуація не краща
Кривий Ріг. Там ситуація не краща
Черги не припиняються цілий день. Фото - "Телеграф"
Черги не припиняються цілий день. Фото - "Телеграф"

Як повідомлялось, Служба безпеки України вже допомагає "Київстару" відновиться після атаки російських хакерів. Вже навіть названо попередню дату запуску зв’язку, але не всього.

Також "Телеграф" писав про те, що у МВС розповіли, як користувачам мобільного зв`язку бути без "Київстару".