Угода з Великою Британією про безпеку: стало відомо, що вимагають від України

Читать на русском
Автор
1089
Володимир Зеленський та Ріші Сунак після підписання угоди
Володимир Зеленський та Ріші Сунак після підписання угоди. Фото Ян Доброносов, "Телеграф"

Реформи необхідні для поточної та майбутньої безпеки України

Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Великою Британією передбачає зобов’язання щодо проведення реформ. Вони стосуються пріоритетних напрямів, визначених для вступу до ЄС і НАТО.

Про це йдеться у тексті документа, який оприлюднено на сайті президента. Так, Україна зобов'язується провести реформи у чотирьох сферах.

Урядування

Україна зобов'язується продовжувати інституційну реформу управління з метою побудови стійкої та всеосяжної демократії, включно з продовженням реформи судової системи з посиленням процедур призначення суддів для зміцнення довіри громадськості до верховенства права.

Боротьба з корупцією

Україна зобов'язується продовжувати розбудовувати свій потенціал і спроможність запобігати й протидіяти корупції в державному та приватному секторах, а також у громадянському суспільстві, зокрема шляхом створення та підтримки незалежних і належно забезпечених ресурсами антикорупційних інституцій, здатних діяти з належною підзвітністю, але без політичного втручання.

Сектор безпеки та оборони

Планується встановити демократичний цивільний контроль над Збройними силами. Це є передумовою членства в НАТО і важливим показником аполітичності ЗСУ.

Також передбачається запровадження належного управління в секторі безпеки й оборони, включно з ухваленням рішень на основі фактичних даних, делегованими управлінськими повноваженнями, чіткими директивними структурами, а також удосконаленням процесів набору, управління персоналом та утримання кадрів, корпоратизацією та належним управлінням державним оборонно-промисловим сектором з метою виконання зобов'язань України перед Організацією економічного співробітництва та розвитку.

Крім того, потрібно провести удосконалення процесів закупівель у сфері оборони та безпеки (як летального, так і нелетального обладнання), забезпечуючи, де це можливо, прозорість процесу за замовчуванням, а також дотримання всіх відповідних процедур для здійснення аудиту та оцінки.

Також реформа передбачає посилення відповідності євроатлантичним цінностям і стандартам, зокрема через розвиток і стандартизацію міжнародного гуманітарного права, а також підтримку відповідних міністерств у виконанні їхніх зобов'язань щодо вразливих груп.

Економічне та бізнес-середовище

Передбачається модернізація економіки шляхом проведення реформ, які сприятимуть залученню приватного фінансування, підвищенню довіри інвесторів, боротьбі з корупцією та створенню справедливих і рівних умов для всіх сторін, зокрема шляхом реформування державних підприємств.

Водночас у документі зазначається, що Сполучене Королівство підтримуватиме Україну в реалізації порядку денного реформ, ділитиметься досвідом Сполученого Королівства у використанні та координації державно-приватного партнерства, створенні сприятливих умов для фінансових ринків та ринків капіталу, а також нашим практичним досвідом у сфері боротьби з корупцією, реформування сектору безпеки та оборони, судової реформи та підтримки інклюзивних і демократичних інституцій.

Нагадаємо, у липні 2023 року країни-члени "Великої сімки" на саміті у Вільнюсі офіційно оголосили про гарантії безпеки для України. Сама декларація була рамковим документом. Після цього мало бути укладення системи двосторонніх договорів про безпеку між Україною та окремими країнами-гарантами, об'єднаних рамками багатосторонньої взаємодії.