Дорога знову вільна: румунські фермери зняли блокаду пункту пропуску на кордоні з Україною

Читать на русском
Автор
2521
Знову черги на пункті пропуску
Знову черги на пункті пропуску. Фото Getty Images

Мотиви та вимоги протестувальників поки невідомі

У суботу, 13 січня 2024 року, фермери в Румунії заблокували рух фур на пункті пропуску "Сірет-Порубне", через що там утворилася черга. Втім, до кінця дня рух було відновлено.

З України намагаються виїхати 825 вантажівок, згідно з даними Е-черги. Про це Державна прикордонна служба України (ДПСУ) повідомляє у Телеграмі.

UPD: Приблизно о 22:00 у ДПСУ повідомили, що блокування руху було припинено, а пропуск усіх видів автомобільного транспорту та пішоходів здійснюється у нормальному режимі.

"Рух вантажівок через румунський пункт пропуску "Сірет", що навпроти українського "Порубне", заблокований", — йдеться у повідомленні.

Протестувальники вільно пропускають пасажирські автобуси, легкові автомобілі. Перехід пішоходів також відбувається у звичайному режимі.

Карта, пункт пропуску "Сірет" у Румунії
Пункт пропуску "Сірет-Порубне" на карті

Що стосується вантажівок, то з українського боку кордону вже зібралася черга з понад 820 фур. Але на території Румунії ситуація поки що некритична. Там немає значної черги.

Поки що невідомо, чого хочуть румунські фермери, які у них мотиви та вимоги. Так само немає інформації про тривалість блокади кордону.

Зазначимо, що раніше Румунія розпочала швидкими темпами будівництво автостради, щоб створити для України ще один транспортний коридор до країн Євросоюзу. Необхідність у ньому була досить гострою, враховуючи блокаду українського кордону поляками, словаками та угорцями. Тепер до них приєдналися і румунські фермери.

Раніше "Телеграф" писав, що польські фермери розблокували пункт пропуску "Медика-Шегині". Вони підписали угоду з урядом, в якій було зазначено умови припинення протестів.