Повернення росії в "зернову угоду" викликало виття на болотах, але у путіна не було вибору - Тетяна Попова

Читать на русском
Автор
Зернова угода продовжує працювати
Зернова угода продовжує працювати. Фото Скріншот відео

Медіаексперт Тетяна Попова спеціально для "Телеграфа" пояснила, чому російський диктатор ухвалив "непопулярне" рішення

Кремлівські метання з "зерновою угодою" – то рф виходить з неї, то знову входить – цілком зрозумілі.

Як і позиція Туреччини, яка показала, що угода працювала, працює та працюватиме.

Нагадаю, що росія вже кілька місяців виявляла бажання вийти з угоди. Вона наповнила фейками інформаційний простір, розповідаючи, ніби українське зерно йшло переважно до європейських країн. Можливо, значна його частина справді йшла туди, але лише тому, що в Європі сконцентровано основне перероблення. До того ж у нас досить високої якості пшениця. Відповідно, вона йде на перероблення для створення більш дорогих типів продукції. У росії ж вирощується зерно категорією нижче. І воно йде безпосередньо до Африки. Його, можливо, ніхто більше й купувати не хоче особливо. А українське з Європи, у вигляді переробленої продукції, теж іде до країн Африки. Але частина зерновозів йшла туди прямо. А росія розповідала казки, ніби ми взагалі не відправляємо нічого на африканський континент. Намагалася спершу вийти з угоди під цим приводом.

Паралельно росія вимагала преференцій для постачання свого зерна та добрив на світовий ринок. Зрештою, придумала інший привід для зриву зернової угоди – обстріл своїх кораблів у Севастополі.

Мовляв, саме з зернового коридору запускалися надводні дрони-камікадзе. Безглузда версія. Зерновий коридор дуже далекий від Севастополя. Є точки куди ближчі, звідки ми могли це зробити.

Але коли рф цікавили логіка і правда? Ось вона й заявила, що виходить із угоди.

А потім зрозуміла, що Туреччина, ООН та Україна зупиняти прохід кораблів зерновим коридором не збираються. Ба більше – турецькі кораблі, схоже, були готові супроводжувати суховантажі.

І росіяни мусили давати задній хід. Зокрема тому, що в 5-й та 6-й статтях статуту НАТО прописано, що напад на одну з країн Альянсу, у тому числі на її кораблі, є нападом на весь блок. Умовно кажучи, якби росіяни почали бити по суховантажах і потрапили кораблем тієї ж Туреччини, це вважалося б нападом на всі країни НАТО. Чого росія собі дозволити не може.

По-перше, їхній корабель, який вів би вогонь, теж був обстріляний – і українськими, і турецькими засобами ураження. По-друге, у хід вступив би весь Альянс. І багато хто б радісно потер руки, розуміючи, чим це загрожує для росії.

Тож путін ухвалив рішення про термінове повернення до "зернової угоди". З традиційними для росіян казками про "добру волю", чергову "перемогу" тощо.

Для російських ура-патріотів, імперців це виглядало більш ніж дивно. І зараз стоїть знатне виття на болотах у стилі – який путін непостійний і некомпетентний.

Але з погляду логіки – цього разу Кремль зробив усе правильно. Вихід із угоди явно був помилкою, а ось повернутися – вірним рішенням. Інакше б угода тривала просто без огляду кораблів росіянами. І вони втратили б інформаційно та іміджево.

Втім, іміджево вони втратили й так…

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.