Виникає відчуття, що США вирішили показати росії політику "великої палиці" - Юрій Смєлянський

Читать на русском
Автор
6534
США відправили до Середземного моря свій новітній авіаносець "Джеральд Форд"
США відправили до Середземного моря свій новітній авіаносець "Джеральд Форд"

Співзасновник "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень" Юрій Смєлянський розповів "Телеграфу" про зірвані плани путіна щодо "зернової угоди"

Топ-темою тижня стала спроба росії зірвати так звану зернову угоду, "аргументуючи" це атакою на Чорноморський флот рф у Севастополі.

Пару слів про власне "зернову угоду". Туреччиною та ООН було підписано два документи. З Україною — про експорт зернових. І з росією – про ненапад на судна з українськими зерновими. Вони були підписані 22 липня, термін дії визначався 120 днів. Фактично, термін дії угод спливав у листопаді. Надія кремля була на те, що укладена угода покращить російські позиції щодо продажу своїх зернових на експорт. Але з державою-терористом (головним світовим терористом) практично ніхто відкрито справи мати не бажає. Санкційні наслідки нікому не потрібні. Та й проблеми з розрахунками.

Іншою російською надією було, що зернові угоди зможуть призупинити бойові дії. Але у самих угодах таких позицій немає. А деокупація продовжує свій шлях. Тобто з бажаного росія не отримала нічого, оскільки бажане залежить не від підписання угод, а від припинення збройної агресії проти України та звільнення від російської присутності всіх без винятку українських територій. Такий розвиток подій не влаштовує кремль. Поки що не влаштовує.

Відповідно, не отримавши нічого з бажаного, росія вирішила вийти з угоди. Адже економічні відносини кремль завжди розглядав лише як ще один інструмент ведення війни проти інших держав, як інструмент досягнення російських інтересів у грі з нульовою сумою, коли програвав завжди хтось інший – не росія.

Слід додати, що гарантом роботи "зернового коридору" виступив президент Туреччини Ердоган. Інструмент реалізації гарантії – військово-морський флот Туреччини. А Туреччина — член НАТО. З цієї причини можна припустити, що зернові угоди продовжуватимуть функціонувати. Що ми й бачимо.

І ще один момент. Чорноморський флот рф, який був атакований під час операції з деокупації суверенної української території, знаходився в окупованих росією кримських портах. росія розв’язала проти України війну, окупувала частину її суверенної території, але грає в дурницю, заявляючи, що вбивати та атакувати може тільки вона у цій війні. Прямо варіант старого анекдоту "а нас за що?"

Не стосуватимуся об’єктивності питання голоду у світі та ролі України у його вирішенні. Як мінімум, все це надто перебільшено. Але якщо зернові угоди наочно демонструють всю нікчемність російської військово-морської присутності в Чорному морі і існуючу міць російського військово-морського флоту перед "дорослими", ці угоди повинні функціонувати.

Флот Туреччини гарантує зерновий конвой. А у Литві закликають до військової операції з забезпечення судноплавства у Чорному морі. Сполучені Штати відправили до Середземного моря свій новітній авіаносець "Джеральд Форд" з повною авіагрупою та у супроводі ракетного крейсера, кількох ракетних есмінців та багатоцільової атомної субмарини. За своїми можливостями авіакрило "Форда", укомплектоване найновішими винищувачами F-35, перевищує якістю всю російську авіацію в її південних районах. А за сумарними можливостями за кількістю ракет — тільки з’єднання "Форда" набагато перевищує весь запас ракет, що залишився в росії взагалі. А якщо рахувати й авіаносне з'єднання, яке вже є в Середземному морі, то виникає відчуття, що США вирішили показати росії політику "великої палиці", яку вони застосовують проти абсолютно знахабнілих режимів.

Тож росії залишається "сидіти рівно" і не провокувати тих, хто сильніший, до активних воєнних дій для остаточного втихомирення всесвітнього центру зла – російської федерації.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.