Як ПФУ може "урізати" пенсію: на що звернути увагу пенсіонеру

Читать на русском
Автор
627
Пенсіонерам варто бути уважними до своїх даних
Пенсіонерам варто бути уважними до своїх даних

Перевірити свої дані можна на порталі Пенсійного фонту

Розмір пенсії залежить від кількох показників, і частина з них може змінюватись. На основі цих показників Пенсійний фонд може платити менше, ніж має.

Про це пише видання "На пенсії". Зазначається, що розрахунок пенсії йде за трьома показниками: коефіцієнт зарплати, коефіцієнт стажу, середня зарплата по Україні за попередні три роки.

Коефіцієнт зарплати

Для розрахунку беруть зарплату пенсіонера з липня 2000 року і за бажанням пенсіонера за 60 місяців поспіль до цього періоду. Маніпулювати в Пенсійному фонді коефіцієнтом можуть проставивши нулі за певні місяці заробітку. Також при розрахунку цього коефіцієнта за автоматичної автоматизації можуть виключатися періоди до 10% стажу. Тут є і ймовірність зворотного процесу — вплив на пенсію у бік збільшення, наприклад, якщо після липня 2000 року пенсіонер був у відпустці по догляду за дитиною.

Коефіцієнт стажу

Якщо Пенсійний фонд правильно підрахував стаж, проблем немає, але трапляються випадки, коли частина стажу не враховується, а пенсіонер про це не знає. Також частину стажу можна внести у страховий період, наприклад, навчання на денному відділенні або догляд за дитиною до 3 років.

Середня зарплата по Україні за 3 попередні роки

Щороку цей показник збільшується, і, відповідно, нові пенсіонери отримують пенсію, підраховану вже з ним. Для тих, кому пенсії призначали раніше, індексацію проводять у березні. На цей показник слід звернути увагу під час переходу між видами пенсії. Якщо вид пенсії змінюється, то має використовуватись середній рівень зарплат за три роки до переходу, а іноді використовується той, який був при призначенні попередньої пенсії, різниця може бути суттєвою.

Раніше "Телеграф" розповідав, що, окрім пенсії за віком, українці можуть претендувати і на інші види пенсій — військову, за інвалідністю, по втраті годувальника. Отримувати можна лише одну і для переходу необхідно подати заяву. 2023 року індексацію пенсію також буде проведено в березні — це стане єдиним підвищенням сум виплат наступного року.