Масляна 2023: коли починається свято, головні традиції та ритуали

Читати російською
Автор

Розповідаємо, як на Масницю залучити в дім удачу на цілий рік

Масницю в Україні щороку відзначають у лютому. Щоправда, точна дата початку святкувань варіюється. Це пов'язано з тим, що Сиропуст, як ще називають це свято, залежить від дати Великодня — Масляна починається за 7 тижнів до головного православного торжества.

У 2023 році, згідно з календарем, Масляна в Україні припадає на понеділок, 20 лютого. Саме в цей день починається Сирний тиждень, протягом якого печуться смачні млинці з різними начинками. Такими млинцями треба частувати своїх рідних та близьких, а також абсолютно незнайомих людей — такі в нас традиції. Що іще заведено робити на Масляну, а що в цей період — під забороною, інформує glavred.

Масляна: історія та значення свята

Саму по собі Масницю вважають святом прощання із зимою та початком весняного тепла. Саме через це святкування супроводжуються розпалюванням усіляких вогнищ.

У язичницькі часи період Масляної знаменував вшанування бога сонця, який пробуджує природу. Як жертву для нього підносили хліб у вигляді сонця – млинець. З приходом на наші землі християнства мало що змінилося — люди так само печуть млинці, веселяться та радіють прийдешньому теплу. Щоправда, є один важливий нюанс: під час Сирного тижня тепер заведено ще й проходити духовне очищення — просити пробачення у скривджених і самому прощати своїх кривдників.

Як святкують Масляну: головні традиції свята

У цей період вже не можна їсти м'ясо, проте можна вживати інші скоромні продукти — молоко, сметану, сир, яйця та рибу. Водночас саме на Сирний тиждень скасовується піст у середу і п'ятницю.

Раніше вважалося, що це — останній тиждень перед Великим постом, коли ще можна справляти весілля. Проводили заручини та одружувалися у неділю.

У традиціях Масляної закріпилося особливе значення за кожним днем тижня. Йдеться про такі особливості:

  • Понеділок. Зустріч Масляної — заведено прибирати, пекти перші млинці й пригощати ними оточуючих, особливо – незаможних і тих, кому зараз потрібна допомога.
  • Вівторок. Заграші — день сватання і пошуку другої половинки в місцях скупчення людей, наприклад – на гуляннях.
  • Середа. Ласунка або тещині млинці — в цей день зять іде до тещі в гості і по тому, наскільки щедро накритий стіл, визначається, наскільки гарною була його поведінка в останній рік.
  • Четвер. Розгул — до цього дня всі важливі справи по господарству вже мають бути завершені, тож усі дружно йдуть на гуляння (кататися з гірки, стрибати через багаття і веселитися).
  • П'ятниця. Вечори тещі — тепер теща іде до зятя в гості разом зі своїми подругами, в цей день зять має пригощати їх всіх варениками та млинцями і всіляко догоджати тещі.
  • Субота. Посиденьки зовиці — заведено збиратися сім'ями й навідуватися до родичів. Найчастіше до молодих невісток на святковий стіл з млинцями приходили сім'ї чоловіка.
  • Неділя. Прощений день, прощена неділя — цього дня заведено просити пробачення за свої вчинки, пишно закінчувати святкування, поминати покійних і спалювати опудало Масляної. У вогонь кидають речі, які більше не несуть користі — разом із ними мають згоріти важкі думки, проблеми і все погане.

Як залучити удачу в дім на Масляну

На Масляну є й свої прикмети. Деякі з них віщують багатство та благополуччя. Зокрема:

  • Якщо у перші три дні Масляної зробити генеральне прибирання і позбутися всіх непотрібних старих речей, то весь рік буде щасливим.
  • Якщо до вас на свято завітають непрохані гості, то це на щастя, тож сердитися не варто.
  • Раніше на Масляну ворожили на млинцях: якщо перший вийшов тонким і мереживним — життя весь рік буде легким, а якщо він товстий та щільний, то протягом року доведеться багато працювати.
  • Якщо у середу поїсти гороху, а в четвер — млинців, то весь рік у вас буде вдосталь грошей.
  • Чим більше на Масляну напечеш млинців — тим щасливішим і багатшим буде рік.

Раніше ми розповідали, коли у 2023 році буде Великдень і чи змінюється дата святкування у залежності від змін у церковному календарі. А ще — на які дні у 2023-му припадатимуть головні християнські свята.