Підрив Каховської ГЕС: як південь України переживає другий день підтоплення, всі подробиці (оновлюється)

Читать на русском
Автор
12060
Людей із зони підтоплення вивозять спецтехнікою та човнами
Людей із зони підтоплення вивозять спецтехнікою та човнами. Фото ДСНС, колаж "Телеграфу"

Херсонська область серйозно постраждала від терористичних дій російської армії

Середа, 7 червня, стала другим днем загальної боротьби зі стихійним лихом, котре стало наслідком підриву росіянами Каховської ГЕС. Станом на ранок лише на правому березі Херсонщини вже затоплено 1852 будинки, і вода продовжує прибувати.

Про це повідомив у ранковому зверненні очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін. За словами чиновника, наразі інтенсивність підтоплення стала трохи меншою, однак руйнування станції виявилися вельми значними. Тож повного спадання води чекати доведеться ще не скоро.

22:20 Станом на 21:30 в зоні розливу Дніпра на Херсонщині через підрив окупантами Каховської ГЕС підтоплено 2629 будинків. Евакуйовано 1 995 осіб (з них 103 дитини), повідомляє Нацполіція..

Крім того, на території Миколаївської області є окремі локальні підтоплення в 16 населених пунктах Баштанського району: підтоплено 127 домогосподарств, з яких евакуйовано 284 особи (серед них 62 дитини).

21:19 Зеленський обговорив з Еммануелем Макроном можливість задіяння міжнародних механізмів для проведення розслідування обставин підриву Каховської ГЕС.

20:55 На лівому березі Херсонщини в тимчасово окупованих Олешках є перші загиблі від підтоплення внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС, заявив міський голова Євген Рищук.

19:05 Дніпро у Запоріжжі обмілів відчутно. Фото: facebook.com/OlgaBoglevskaya

18:00 З'явилися супутникові знімки місця затоплення після підриву Каховської ГЕС:

17:06 Станом на 15:00 на Херсонщині евакуйовано 1752 особи, з них 103 дитини, — МВС. Врятовано 201 особу, з них 13 дітей. Наразі розгорнуто 9 евакуаційних пунктів.

16:00 ЄС задіяв Механізм цивільного захисту для надання допомоги Україні у зв'язку з руйнуванням Каховської гідроелектростанції та вже спрямовує необхідне обладнання та техніку.

Німеччина передає 5 тис. фільтрів для води та 56 генераторів, Австрія – 20 контейнерів для води та 10 насосів для грязьових вод, які зараз вирушають до України. Крім того, Литва та Німеччина також запропонували обладнання для притулків, включаючи намети, ліжка та ковдри.

15:26 Станом на 15:00, рівень води в акваторії Миколаєва загалом піднявся на 77 см, повідомляє міський голова.

Помітне підняття води на пляжах Намиву, Корабельного району, мікрорайону Соляні, у яхт-клубі, на окремих ділянках Великої Коренихи, Широкої балки.

15:23 Російські військові здійснили підрив Каховської ГЕС за вказівкою російського диктатора володимира путіна, заявив секретар РНБО України Олексій Данілов. "Команда на цей терористичний акт видавалася з Кремля, з кабінету путіна. На інших рівнях такі вказівки не надаються. Це не рівень батальйону, дивізії, це не рівень навіть ситуації, пов'язаної з шойгу", — сказав він.

14:25 Українські військові за допомогою коптерів передають мешканцям лівого берега Дніпра воду та їжу, пише блогер Денис Казанський. Люди заблоковані у своїх будинках. Окупаційна "адміністрація" покинула їх і не надає допомоги.

14:23 З правобережної частини Херсонської області станом на 13:00 евакуювали 1700 осіб, повідомив голова Херсонської ОДА Олександр Прокудін.

росія продовжує обстріл житлових кварталів під час евакуації.

13:27 Мало росіян, так ще й природа: з'явився тривожний прогноз погоди для півдня України

13:25 На Дніпропетровщині масовий мор риби внаслідок терористичного знищення Каховської ГЕС росіянами.

12:44 Кореспондент "Телеграфа" Юлія Забєліна стала свідком того, як рятують людей у затоплених районах міста.

12:39 Підрив Каховської ГЕС затопив цвинтарі та звалища: у МОЗ б'ють на сполох.

12:33 Папуга Вєня, білки-летяги і не тільки: із зоопарку "Казкова Діброва" дивом вдалося врятувати частину тварин (відео).

11:50 На лівобережжі Херсонської області все ще коїться жахіття, окупанти не займаються евакуацією населення взагалі. Люди просять допомоги у ЗСУ через дрони, але ті, на жаль, наразі не можуть нічим зарадити.

11:20 У мережі з'явилося відео, на якому, як стверджується, російські військові тікають із своїх позицій на Херсонщині через підтоплення. Ми всі знаємо, чого їм варто побажати :)

10:56 Фотографи Влада і Костянтин Ліберови знаходяться в Херсоні — в їхніх соцмережах з'явився ролик, де видно, як відбувається спецоперація в затоплених районах міста. Деякі люди рятуються від "великої води" просто на деревах.

10:30 Гауляйтер Херсонщини володимир сальдо заявив, що в зоні підтоплення може знаходитися від 22 до 30 тисяч осіб. Там часом у Новій Каховці окупаційна "адміністрація" повідомляє про щонайменше сімох без вісти зниклих жителів. Також кілька сіл на тимчасово окупованій території могли вже повністю піти під воду.

Тим часом у МОЗ України попереджають, що через підрив Каховської ГЕС у питну воду в колодязях на території зони підтоплення можуть потрапити шкідливі та навіть отруйні речовини. Є кілька правил, як варто нині споживати воду на Херсонщині:

9:47 Лівий берег Херсонщини все ще в катастрофічному стані — у Олешках вода затопила будинки майже до дахів.

9:30 Від підриву Каховської ГЕС страждають й інші регіони — на Дніпропетровщині через зниження рівня води почала вмирати риба.

8:48 У Новій Каховці поступово починає сходити вода — про це свідчать фото і відео із місцевих пабліків.

Нова Каховка підтоплення
На вулицях залишилася купа сміття
Нова Каховка підтоплення
Води стає все менше

Тим часом село Корсунка, що знаходиться неподалік Нової Каховки, на жаль, повністю пішло під воду. Принаймні, саме такі дані передають російські окупанти.

Корсунка на карті
Корсунка на карті

8:25 В ДСНС показали, як рятують людей із затоплених районів Херсону.

Протягом наступних 20 годин в Херсоні очікують підняття рівня води у районі Метро. Також вночі стало підтоплювати Білозерську громаду, котра ще вчора вдень не встигла відчути на собі повністю наслідки підриву станції.

"Вночі до нас звернулося 13 людей, серед яких 5 жителів лівобережжя", — повідомив Прокудін, говорячи про організацію евакуації.

Із небезпечних зон уже вивезено 1457 людей, із яких 1286 — жителі херсонського мікрорайону Корабел.

Карта подтопления Херсонской области
Карта подтопления Херсонской области
Карта подтопления Херсона
Карта подтопления Херсона

Тим часом на правому березі Херсонської області відбувається справжній жах — окупанти фактично покинули мирних жителів напризволяще. Десяткам тисячам людей довелося провести ніч на дахах власних будинків через занадто високий рівень води.

"Телеграф" писав, що сьогодні, 7 червня, Херсонщина очікує на пік підтоплення. Детальніше читайте у нашому матеріалі.