У Тегерані знову атакували посольство: є жертви та поранені

Читать на русском
Автор
Хтось не хоче нормалізації відносин Ірану та Азербайджану
Хтось не хоче нормалізації відносин Ірану та Азербайджану. Фото interfax.az

Іран має давню "традицію" нападів на дипмісії інших держав

Напружені відносини Баку та Тегерана вийшли на новий рівень. Так, у п’ятницю, 27 січня, вранці було скоєно збройний напад на посольство Азербайджану в Ірані, під час якого є жертви та поранені з-поміж персоналу посольства.

Про це з посиланням на МЗС Азербайджану повідомляє агентство Interfax.az.

"27 січня близько 8:30 за бакинським часом (6:30 за Києвом. — Ред.) вчинено збройний напад на посольство Азербайджану в Ірані. Озброєний автоматом Калашнікова вбив начальника служби охорони дипмісії", — йдеться у заяві МЗС.

Відомо, що загиблим під час відбиття нападу є керівник охоронної служби посольства Азербайджану в Ірані Орхан Аскеров. Ще двоє співробітників охорони посольства отримали поранення, їхній стан задовільний.

У Баку намагаються зрозуміти, кому був вигідний збройний напад на дипмісію.

"За 3 дні до нападу в Ташкенті відбулася довгоочікувана зустріч між головами Азербайджану та Ірану, а посол Ірану в Баку Аббас Мусаві провів зустріч з помічником президента із зовнішньополітичних питань Хікметом Гаджієвим. Переговори велися досить довгий час. Торік посол Ірану був викликаний у МЗС для консультацій. Мабуть, він поїхав озвучити позицію/або пропозицію Баку. Результатом цих переговорів стала зустріч у Ташкенті", — пише Telegram-канал "Бакинський Бульвар".

Видання пояснює, що жорстка антиіранська риторика спала з медійного порядку денного. "Все говорило про те, що країни підходять до якоїсь загальнознаменної межі. А тепер увага питання: Кому цей напад треба був? Кому це було вигідно? Тегерану? Однозначно тим силам (країнам), які очевидно проти зниження градуса конфронтації між Баку і Тегераном", — йдеться у публікації.

У свою чергу Telegram-канал Caliber пише:

"Сподіваємося, що за цим нападом не стоять спецслужби самого Ірану. У будь-якому разі, розслідування ведеться і додаткова інформація буде повідомлена. Особливо зазначимо, що в Ірані існує багата традиція нападів на закордонні посольства – захоплення посольства США, напади на посольство та консульство Саудівської Аравії у Тегерані та Мешхеді 2016 року, а якщо піти глибше в історію — можна згадати і вбивство Грибоєдова. І завжди за цим стояла влада самого Ірану…”.

Нагадаємо, що в Ірані тривають масові протести, викликані засиллям режиму мулл. При цьому Баку різко критикує жорстку реакцію Тегерана на мітинги — позасудові розправи та повішення протестувальників. Азербайджанці є другою за чисельністю етнічною групою Ірану і різко висловлюють невдоволення своїм приниженим становищем.