Складнощі вже почалися: як у кремлі відреагували на ордер про арешт путіна

Читать на русском
Автор
2716
Ордер на арешт став несподіванкою для кремля
Ордер на арешт став несподіванкою для кремля. Фото Відкриті джерела

Ордер на арешт володимира путіна порушив плани кремля на 2023 рік

У кремлі не очікували рішення МКС на арешт володимира путіна. У 2023 році планувалося активно просувати образ російського президента як "одного з головних лідерів багатополярного світу", а тепер це ускладнено.

Про це повідомляє "Медуза" з посиланням на два свої джерела, близькі до адміністрації путіна. Таке рішення у кремлі сприйняли як "найнесподіваніший крок" Заходу.

Після видачі ордера на арешт путіна 17 березня навіть країни СНД перестали бути безпечними для нього, але при цьому в кремлі сумніваються, що хтось із країн-колишніх членів СРСР наважиться арештувати володимира путіна. Російського президента можуть арештувати у 123 країнах світу, тож забезпечити безпеку перебування за кордоном буде складно. Однак, швидше за все, глава рф просто не відвідуватиме потенційно небезпечні країни, зазначають джерела.

"Обмеження закордонних візитів працюватимуть у протилежний бік. До ордера виїзди [путіна] поєднувалися з поїздками лідерів зарубіжних країн до Москви. Тепер підтримати таку саму частоту зустрічей не вийде — не можна постійно запрошувати всіх до себе", — сказало одне із джерел.

До того ж, у 2023 році росія планувала просувати образ путіна як "борця із Заходом", "захисника країн Латинської Америки та Африки від колоніального гніту" та "одного з головних лідерів багатополярного світу". Але через рішення суду в Гаазі його візити за кордон під запитанням, зокрема, поїздка до ПАР на черговий саміт країн БРІКС. У Південній Африці 20 березня заявили, що "взяли до відома" ордер Міжнародного кримінального суду.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що росія скликає Радбез ООН через ордер на арешт путіна. Представники країни-агресора відкидають звинувачення у викраденні українських дітей та впевнені, що таким чином навпаки їх "рятували".