Запропонували гарну посаду в Україні: підозрювана у ліквідації Татарського розповіла, як підірвала його

Читать на русском
Автор
8639
Дар’я Трепова на допиті розповіла, як вручала статуетку Владлену Татарському
Дар’я Трепова на допиті розповіла, як вручала статуетку Владлену Татарському. Фото Колаж "Телеграфу"

Вручення статуетки Татарському нібито було одним із завдань для Трепової на стажуванні

Затримана за підозрою у ліквідації російського пропагандиста Владлена Татарського Дар’я Трепова на допиті розповіла, що їй нібито запропонували посаду редактора в одному з українських медіаресурсів, але для цього їй потрібно було пройти стажування та виконати завдання. Одним із них стало вручення "військкорові" статуетки, набитої вибуховою речовиною.

Деталі допиту стали нібито відомі російському сайту "Фонтанка". У матеріалі вказується, що Дар’я наполягає на тому, що нічого не знала про вибухівку у бюсті.

Дівчина пояснила, що в одному з українських Telegram-каналів вона нібито познайомилася з людиною, яка назвалася активістом. Трепова розповіла йому про свої затримання на антивоєнних мітингах, після чого розмова перейшла до пропозиції з боку незнайомця перебратися до Києва, де Дар’я могла отримати роботу в одному з медіаресурсів. Однак спочатку їй потрібно було пройти стажування.

У ході першого завдання їй потрібно було піти в магазин "Листва" та познайомитися з пропагандистом Татарським. Через таксиста дівчині нібито передали "таємну річ". Сам таксист не знав, що саме він передає Дар’ї.

Потім Трепова отримала нове завдання – зустрітися із Татарським на Університетській набережній.

"Її (Трепову, — Ред.) проінструктували щодо посилки. Але не до кінця — мовляв, передай бюст, загни щось про героїв ПВК "Вагнер", а далі діятимемо ми. А за все за це їй купили авіаквиток вечірнім рейсом 3 квітня Пулково — Узбекистан, пообіцявши, що з Азії її вже спокійно переправлять до України", — йдеться у матеріалі "Фонтанки".

На допиті Дар’я неодноразово зазначала, що не знала, що призначена для Татарського статуетка була набита вибухівкою. Проте, за її словами, вона здогадувалась, що може статися щось погане. Про це також свідчить той факт, що Трепова після вручення статуетки не залишила залу, а перебувала в безпосередній близькості від упаковки з бюстом, куди було вмонтовано вибуховий пристрій. Дівчина переконана, що її підставили.

У перші години дівчина була впевнена, що вбила багатьох людей.

"Голова її йшла обертом, план втікати через аеропорт розсипався, а далі вона робила хаотичні рухи: поблиндала по Васильєвському острову, викликала таксі, доїхала до ЖК "Північна Долина", де живе знайомий її штучного чоловіка. Чекала розв’язки — і дочекалася вранці 3 квітня ", — вказується в матеріалі.

Також свідчення Дарії нібито штовхнули слідство на слідство на перекваліфікацію кримінальної справи на статтю "Тероризм".

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що 2 квітня в кафе "Стріт-арт" на Університетській набережній у Санкт-Петербурзі пролунав вибух, внаслідок якого було ліквідовано російського пропагандиста Владлена Татарського. Пізніше стало відомо, що вибуховий пристрій був захований у статуетку, яку "військкорові" подарувала відвідувачка, тобто Дар’я Трепова.