У Байдена назвали ідіотом російського льотчика, який збив БПЛА: чим цей випадок унікальний

Читать на русском
Автор
3563
У Штатах російського пілота вважають ідіотом
У Штатах російського пілота вважають ідіотом. Фото Колаж "Телеграфу"

У Штатах не мають жодного поняття, за що росія нагородила свого "воїна"

У США прокоментували нагородження "орденом мужності" російського пілота винищувача Су-27, яким атакували американський безпілотник MQ-9 Reaper над Чорним морем.

Так, координатор Ради нацбезпеки Сполучених Штатів Америки Джон Кірбі вважає російського пілота ідіотом, а розуміння армією рф слова "хоробрість" — відрізняється від інших, передає Укрінформ.

"Я не знаю іншої армії у світі, інших військово-повітряних сил, які нагороджували б льотчика за те, що він врізався в безпілотник. Якщо це хоробрість, то, мабуть, у них інше розуміння цього", — підкреслив Кірбі.

Зрозуміти логіку росії щодо нагородження військового, що піддав насамперед самого себе необґрунтованому ризику, у Штатах також не змогли.

"Поняття не маю, чому вони нагородили за хоробрість пілота, який наражав на зловмисний ризик себе і майно США, а в кращому випадку — був просто ідіотом", — сказав координатор Ради Нацбезпеки.

Хоча в США не знають точно, чи були навмисними дії російського пілота, але все ж таки факт цієї дії був, і він був зафіксований.

"Ми не знаємо, чи намагався цей пілот навмисно збити дрон чи ні, але він це зробив, і відеодокази були досить переконливими", — підсумував Кірбі.

Варто зазначити, що повітряні інциденти між літаками Росії та НАТО трапляються регулярно, але вперше в історії це закінчилося втратою техніки з однієї зі сторін.

Кількість таких ситуацій, але без втрат, обчислюється десятками після 2014 року. Наприклад, один із найближчих інцидентів стався 15 березня. Винищувачі Німеччини та Великобританії перехопили російський "Іл-78" неподалік повітряного простору Естонії. Ця подія розцінюється як порушення суверенного повітряного простору країн-членів НАТО. Однак Альянс зберігатиме обережність і дотримуватиметься стратегії, яка дозволяє уникнути прямого конфлікту чи війни з Росією, повідомляє DW.

Ще кілька повітряних інцидентів за участю літаків росії та Штатів відбувалися в Сирії. Своєю чергою рф намагалася перевірити готовність НАТО і його здатність реагувати. Однак щоразу, коли росія порушує повітряний простір, Альянс добре підготовлений.

Також у квітні 2014 року в акваторії Охотського моря стався випадок, який назвали "одним із найнебезпечніших за останні десятиліття". Тоді літаки росії та США знаходилися один від одного на відстані 30 метрів. З боку рф тоді використовувався Су-27.

"Російський літак розгорнувся і "показав своє брюхо" американському екіпажу, щоб вони побачили, що він озброєний ракетами", — сказав американський представник про цю ситуацію.

А у травні 2025 року російський винищувач мало не зіткнувся з американським розвідувальним літаком над Чорним морем.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що 14 березня в небі над нейтральними водами російським винищувачем атакували американський розвідувальний БПЛА Reaper MQ-9. Останній у результаті впав у море і затонув. У росії після того, що сталося, намагалися заперечувати свої дії. Однак на опублікованих Пентагоном кадрах добре видно, що саме російський літак здійснив агресивний маневр щодо американського безпілотника.