Як пережити зиму і не мерзнути: утеплюємо житло своїми руками і не дорого

Читати російською
Автор

Майже будь-яку квартиру чи будинок в Україні можна зробити теплішим без значних фінансових витрат

Зважаючи на розв’язану росією широкомасштабну війну проти України та проблеми з енергоносіями як на всеукраїнському рівні, так і регіональних — із загрозою зриву опалювального сезону в низці міст та областей країни, все більш актуальним стає питання про утеплення житла напередодні холодів.

Розуміючи, що фінансовий добробут більшості українців залишає бажати кращого, у цьому матеріалі вирішили зібрати кілька простих та недорогих способів, які допоможуть зберегти тепло в будинках чи квартирах.

Вікна

Однією з ключових зон тепловтрат у приміщеннях є вікна.

Природно, найефективнішим методом знизити тепловтрати є заміна старих вікон на сучасні двох або трикамерні склопакети, проте через дорожнечу такий крок зараз доступний не всім. Отже, є кілька кроків, які дозволять утеплити вікна:

  • Ліквідація щілин. Обробіть щілини силіконовим герметиком. Матеріал наноситься між віконною рамою і підвіконням або між рамою і склом. Також підійде монтажна піна наноситься між рамою та стіною. Ще одне рішення: поставити прогумований ущільнювач, завдяки якому збережеться можливість вільно відкривати та закривати вікно.
  • Плівка на скло. При правильному процесі поклеювання теплозберігаючої плівки можна підвищити температуру в кімнаті на 2-3 градуси, проте є нюанс: важливо наклеїти плівку так, щоб вона повністю прилягала до поверхні вікна. При використанні такої плівки бульбашок і складок не повинно бути. Подібна плівка є у багатьох будівельних супермаркетах та недорога в ціні.
  • Ще одним варіантом може бути пакувальна плівка (та сама з повітряними пухирцями, які багато хто так любить "лопати"). Її можна як приклеїти, так і прикріпити до скла за допомогою звичайної води: просто намочіть скло і рівномірно притисніть заздалегідь підігнаний за розміром шматок пакувальної плівки.
  • "Неробочі" вікна (такі, що не відкриваються) взагалі рекомендується повністю закривати поліетиленовою плівкою.
  • Іншими способами знизити тепловтрати через вікна є такі кроки як своєчасне відкриття/закриття жалюзі/штор (коли сонце світить у вікно, потрібно тримати відкритими, і навпаки), а також щільне завішування вікна в похмурий/нічний час (слід закрити вікна щільними шторами або навіть старими ковдрами/іншими щільними тканинами відповідного розміру).
  • Правильне провітрювання — також важливий момент. За словами експертів з енергоефективності, тримання кватирки відкритою не провітрює, а остуджує приміщення. Коли є бажання дійсно провітрити кімнату, слід відкрити навстіж вікна на хвилин п’ять: за цей час повітря не встигне вистудити кімнату, але встигне оновитися.

Вхідні двері

Вхідні двері до приміщення є другим після вікон джерелом втрати тепла. Основна причина цього, як і у випадку із вікнами, — щілини.

  • Для мінімізації тепловтрат через двері слід відновити щільність примикання дверей до дверної коробки. Зробити це можна різними способами: залити великі щілини монтажною піною, використовувати ущільнювачі, що самоклеяться, прикріпити спеціальну рейку зі щіткою (кріпиться звичайними шурупами до лицьової частини дверей знизу). Самоклеючі ущільнювачі — більш дешевий варіант на один сезон, рейки — дещо дорожчі, але цілком доступні, але головне — зносостійкі і прослужать кілька років.
  • Якщо дверей лиша одна і вона "холодна", то варто оббити її дермантином. У процесі дверне полотно покривається тонким утеплювачем, потім обтягується дерматином. Як утеплювач підійде поролон, ізолон, пінопласт і скловата.
  • Якщо є фінансова можливість або наявність "зайвих"/доступних дверей, встановіть подвійні двері: металева зовнішня — для захисту, а ось внутрішні якраз і виконують роль тепло-і звукоізолятора.
  • Жителям багатоквартирних будинків не варто забувати, що крім дверей у вашу квартиру, є також двері на сходовому майданчику (у кого вони залишилися). Варто набути звичку закривати їх, як і двері в під’їздах. Для ініціативних мешканців багатоквартирних будинків або керівників будинків також нагадування: утеплення вхідних дверей у під’їзд або встановлення двох дверей здатне підвищити температуру в приміщенні на 1-2 °С.

Батареї

Робочі батареї – ключове джерело тепла, особливо у квартирах висоток із центральним опаленням. Обговорювати в цьому матеріалі різні батареї і з якого матеріалу вони краще ми не будемо, а виходитимемо з того, що вони в принципі є, і розберемося, як підвищити їх ефективність без витрат або з мінімальними вкладеннями:

  • Протирайте батареї від пилу: він сам по собі діє як теплоізолятор і знижує віддачу тепла до приміщення.
  • Максимально звільніть простір навколо батарей та нагрівальних приладів: джерело тепла у приміщенні не повинні закривати ні меблі, ні штори. Важливо врахувати, що штори недостатньо просто затуляти за батарею – тканину слід підв’язати над радіатором.
  • Тепловідбивний екран/фон. Значна частина тепла, що віддається батареєю, йде в стіну за нею і не приносить вам користі. Щоб вирішити цю проблему, слід між батареєю та стіною розмістити відбивач тепла. Можна придбати відносно недорогі відбивачі все в тих же будмаркетах, або ж зробити його самостійно зі звичайної фольги, пофарбованої срібною фарбою фанери або з пенофолу з фольгованою основою. Важлива умова — відбивач не повинен торкатися самої батареї.
  • Якщо є декоративні заслінки, що закривають радіатор, то вони не повинні впиратися в підлогу. І чим більше отворів у такому щитку, тим краще.

Також є кілька більш трудомістких/дорогих варіантів підвищення температури в приміщенні за допомогою батарей:

  • Колір батареї. Фарбований в чорний колір радіатор віддає до 10% більше тепла, ніж радіатор білого кольору. Найефективніше з віддачею тепла справляється темно-коричневий колір.
  • Винос радіатора з ніші, якщо така є в наявності. У спеціальних нішах радіатори працюють на 10% менш ефективно від тих, які виступають в кімнату.
  • Зайва фарба. Багаторазово фарбовані, кілька шарів без видалення попереднього, батареї також сильно знижують тепловіддачу. Як і нерівномірно нанесена фарба (засохлі згустки фарби або "зафарбований" пил/сміття). Батарея з гладкою поверхнею має приблизно на 10% більшу тепловіддачу.

Утеплення стін та підлоги

В Україні значну частину житлового фонду досі становлять радянські або на їхньому рівні "панельні" будинки без комплексного зовнішнього утеплення та без системи "теплої підлоги". І тут найшвидший і найменш витратний варіант збереження тепла через стіни і підлогу, як би банально і "застаріло" це не звучало, — це килими. Так, вони збирають пил і взагалі "минулий вік" і "немодно", але килими утримують тепло, а значить справляються з поставленим у цій статті завданням.

Одяг "по сезону"

Якщо в квартирі прохолодно (в розумних межах), краще трохи одягнутись, ніж включати додаткові джерела тепла. Одягти тепліші шкарпетки, штани, тепліший халат/піжаму або комбінезон як мінімум економніше, ніж "накручувати" і так не дешеві кіловати за допомогою обігрівачів або марно палити конфорки на газовій плиті, висушуючи або спалюючи при цьому кисень (через що незабаром все одно доведеться провітрювати приміщення).

Читайте також наш матеріал про 5 альтернатив газовому опаленню в квартирі або будинку взимку.