В Одесі звільнили 82-річного викладача: вів пари російською та давав вивчати Чайковського

Читать на русском
Автор
12269
Одеський коледж і Чайковський
Одеський коледж і Чайковський. Фото Колаж "Телеграфу"

Мовні скандали в Одесі — річ регулярна

В Одесі вже вкотре спалахнув мовний скандал. Минулого тижня там затримали таксиста через проросійські висловлювання. Нині розгортається конфлікт довкола звільнення викладача через російську мову у місцевому виші.

Як повідомила у себе на сторінці у Facebook правозахисниця Ксенія Проконова, на її родича — 82-річного викладача Одеського театрально-художнього фахового коледжу — поскаржилися студенти. Чоловік нібито проводив пари російською мовою та змушував дітей вивчати Чайковського та Рахманінова.

"В Одесі звільнили викладача за російську мову. Звучить як вкид, якби це не сталося у моїй родині. Серед студентів з'явився охочий обмежити свій освітній обрій за рахунок російських композиторів. Студент цілком серйозно відмовився слухати Чайковського, Рахманінова", — пише жінка.

Вона розповідає, що студент поскаржився на викладача за те, що той вів онлайн-урок російською. І за її ж словами, керівництво коледжу "вирішило змусити звільнитися викладача". Тому Ксенія пише, що 82-річний педагог тепер шукає роботу.

Допис правозахисниці викликав шквал коментарів і масштабну суперечку. Переважно, люди погоджуються із позицією навчального закладу. Оскільки студенти мають право на освіту українською мовою. Водночас авторка допису відстоює російську і відмовляється розуміти вчинок студента.

Скриншот
Скриншот
Скриншот

Також Ксенія наголошує, що педагога давно хотіли звільнити, однак не могли знайти приводу. Однак після студентської скарги причина таки знайшлася. З цим погоджуються й деякі інші коментатори.

Нагадаємо, що раніше стався скандал із викладачкою Державного податкового університету в Ірпені під Києвом. Жінка пригрозила студентам, що проводитиме іспит російською мовою. Усе почалося з того, що жінка вела російською урок.

Мовні скандали, вочевидь, річ регулярна в інтернет-групах і чатах українців за кордоном. Наші співгромадяни скаржаться на російську мову та невизначену політичну позицію своїх земляків. А натомість їх виганяють з цих груп.