Зеленський зустрівся з Байденом: головне

Читать на русском
Автор
1390
Володимир Зеленський і Джо Байден
Володимир Зеленський і Джо Байден. Фото president.gov.ua

Після переносів глави держав нарешті готуються зустрітися

Уже в середу, 1 вересня, в США відбудеться довгоочікувана зустріч американського і українського президентів — Джо Байдена і Володимира Зеленського.

Переговори почнуться о 14:00 за місцевим часом (21:00 за Києвом). "Телеграф" збере все найцікавіше про цю подію. Зустріч триватиме 2,5 години, і закінчиться ближче до півночі.

01:45 Володимир Зеленський поговорив з журналістами за підсумками зустрічі з Байденом.

01:36 Зʼявилася перша реакція з боку української громадськості на зустріч Зеленського і Байдена — багато людей сходяться на думці, що вона стала швидше поразкою, ніж перемогою.

00:47 Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що партнерство України і США "міцніше, ніж будь-коли", в той час як глава МЗС України Дмитро Кулеба стверджує, що "президенти вивели наші відносини на новий рівень".

00:21 "Я підтвердив підтримку Сполученими Штатами суверенітету і територіальної цілісності України перед обличчям російської агресії, нашу тісну співпрацю в галузі енергетичної безпеки і наші спільні демократичні цінності", — написав Байден після зустрічі із Зеленським.

23:33 Зеленський опублікував пост після зустрічі з Байденом:

23:22 Зустріч Зеленського з Байденом завершилася, кортеж українського лідера покинув Білий дім.

22:15 Зʼявилася спільна заява про стратегічне партнерство України і США. У ній йдеться про спільну протидію агресії РФ, співробітництво в багатьох сферах, підтримку євроатлантичних прагнень Києва, допомогу і т.д. Повний текст можна прочитати тут.

Байден привітав Зеленського з 30-річчям незалежності, заявив, що у України і США спільні цінності, і запевнив, що хотів би ще раз відвідати Україну.

Зеленський передав йому список з 450 полонених громадян України і висловив співчуття з приводу загибелі "американських героїв" в Афганістані. Український лідер хоче обговорити в ході зустрічі шанси і терміни для України в НАТО, Крим, Донбас і "Північний потік-2".

Зʼявилися перші фото і відео із зустрічі:

21:07 Зеленський теж висловився в соцмережах про зустріч з Байденом:

21:00 Зустріч Байдена із Зеленським почалася.

20:39 Георгій Тука розповів "Телеграфу", чому не варто покладати особливі надії на зустріч Зеленського з Байденом і дивуватися загостренню на Донбасі.

18:38 Трамп написав твіт, що очікує зустріч із Зеленським.

Варто зауважити, що спочатку у Зеленського сподівалися провести зустріч з Байденом до Дня незалежності, однак пізніше захід призначили на 30 серпня, і двічі його потім переносили — на 31 серпня і 1 вересня.

30 серпня Зеленський нарешті вилетів з першою леді Оленою Зеленською та топ-чиновниками в США, при цьому, політ обійшовся їм в мільйони гривень.

У планах делегації за два дні відвідати Вашингтон, Сан-Франциско і Лос-Анджелес. У Зеленського з топ-чиновниками заплановано вісім зустрічей, в рамках яких очікується укладання трьох оборонних угод і ряду економічних домовленостей.

У Олени Зеленської зовсім інша програма — перша леді України відкриє в США аудіогіди українською мовою і Український дім у Вашингтоні.