Строк дали в Нідерландах, а сидітиме в росії? Що відомо про затриманого терориста Гіркіна-Стрілкова

Читать на русском
Автор
3958
Наказ міг віддати сам путін
Наказ міг віддати сам путін. Фото Відкриті джерела

Затримати терориста влади росії мали давно, але тепер він зробив одну помилку

У п’ятницю, 21 липня, в Москві співробітники слідчого комітету росії затримали екс-головника бойовиків т. зв. "ДНР" та самозваного "міністра оборони народної республіки" Ігоря Гіркіна (позивний — Стрєлков).

Як уточнила його дружина, затримання відбулося приблизно об 11:30. Терориста звинувачують за статтею 282 КК росії "Екстремізм". Максимальне покарання за цією статтею – до 5 років позбавлення волі.

"Телеграф" зібрав, що відомо про терориста, який може отримати в росії термін.

Служив у ФСБ, любить царя

Ігор Гіркін народився в Москві в 1970-му році і після закінчення школи навчався на історика, де "захворів" на ідеї військової реконструкції та монархізмом, що згодом не раз демонстрував.

1992 року як "добровольця" брав участь у сепаратистському русі в Придністров’ї проти центрального уряду Молдови, пізніше воював у колишній Югославії.

У 1993-му вступив на службу до Збройних сил росії, після закінчення термінової служби залишився на договір і згодом перейшов на службу в Федеральну службу безпеки (ФСБ).

Брав участь в обох Чеченських війнах, брав участь у "зачистках" чеченських сіл, порушенні прав місцевих жителів та отримав інший досвід, який потім йому "згодився" в Україні в 2014 році.

З ФСБ Гіркін звільнився 2013-го у званні полковника і розпочав життя військового пенсіонера, щоправда, недовго.

Липовий "міністр" та справжній терорист

На пенсії Ігор Гіркін без справи пробув недовго, вже у 2014 році він захоплював Крим та керував одним із загонів кримської "самооборони". 18 березня він керував штурмом 13-го фотограмметричного центру у Сімферополі. Тоді загинув прапорщик ЗСУ Сергій Кокурін.

12 квітня банда Стрєлкова захопила Слов’янськ і контролювала його до 5 липня. Гіркін створив у місті "трибунали", які розправлялися з українськими активістами.

Генпрокуратура України офіційно звинуватила Гіркіна у військових злочинах за те, що він замовив тортури та вбивство депутата Горлівської міськради Володимира Рибака, активіста Євромайдану Юрія Поправки та Юрія Дьяковського у квітні 2014 року, тіла яких зі слідами тортур були виявлені у річці Казенний Торець.

За втечу зі Слов’янська Гіркіна критикували "свої" ж. Щоправда, посту т.зв. "міністра оборони ДНР" його не позбавили, і він таким залишався до серпня, коли утік із окупованого Донбасу. Але ще під час перебування у Донецьку він взяв безпосередню участь у знищенні авіалайнера Boeing 777 "Малазійських авіаліній", рейсу MH17. За останнє його було засуджено окружним судом Гааги через 8 років до довічного ув’язнення.

Розгніваний патріот, якому не дали повоювати

Після втечі з Донбасу Гіркін став у досить жорстку опозицію до керівництва Росії, звинувачуючи його в нерішучості та небажанні допомагати зрадникам України на Донбасі.

Вже під час прямої агресії Росії проти України він намагався знову вбивати українців, заради чого навіть підробив паспорт, але був затриманий у Криму. Згодом він навіть нібито потрапив до одного з підрозділів т.зв. "армії ДНР", але вважав за краще повернутися до Москви.

Потім Гіркін розгорнув активну політичну діяльність, звинувачуючи Міноборони Росії, керівництво країни-терориста в помилках, корупції та інших гріхах, які не дозволяють перемогти Україну. Була створена навіть така собі псевдопартія "Клуб розсерджених патріотів", яку сам терорист активно піарив.

У результаті на нього постійно заявляли до правоохоронних органів: це скарга до Рроскомнагляду у жовтні 2022 року, та звинувачення у "дискредитації армії Росії".

Але останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння російської влади, міг стати пост Гіркіна 18 липня, в якому він прямо назвав путіна "нікчемністю, що пускала пилюку в очі 23 роки" і закликала "сковирнути його".

Ігор Стрєлков
Той самий піст

Також раніше Ігор Гіркін заявив, що заколоти, подібні до "вагнерівського", можуть повторитися, але цього разу так уже надійде армія.