В Україні померла олімпійська чемпіонка: вона була зіркою у Запоріжжі

Читать на русском
Автор
3806
Лутаєва на другому фото у центрі
Лутаєва на другому фото у центрі. Фото Колаж "Телеграфу"

Гандболістка Валентина Лутаєва грала за місцеві клуби ЗІІ та "Мотор"

Олімпійська спільнота України зазнала важкої втрати. На 66-му році життя померла гандболістка, олімпійська чемпіонка Валентина Лутаєва. Раніше у Дніпрі помер олімпійський чемпіон з важкої атлетики.

Валентина Лутаєва (у дівоцтві Берзіна) народилася у Запоріжжі, виступала за місцеві клуби ЗІІ (1973–1984) та "Мотор" (1986–1989). Валентина була зіркою місцевого гандболу, адже пробитися до збірної СРСР, складеної майже повністю з гравців до київського "Спартака", було дуже складно.

Але Лутаєва у складі жіночої збірної СРСР із гандболу не лише здобула "золото" Олімпійських ігор-1980. У фінальному турнірі вона захищала ворота команди у всіх п’яти матчах.

Після закінчення своєї спортивної кар’єри працювала тренером-викладачем та інструктором-методистом у закладах фізичної культури та спорту регіону, повідомляє НОК України.

Нагадаємо, що дворазовий олімпійський чемпіон з веслування на байдарках та каное Юрій Чебан пожертвував власними нагородами, щоб допомогти Збройним Силам України.

Ми також повідомляли, що спортсмен без рук пережив три тижні пекла у Маріуполі. "Черста булка, сніг замість води та купа трупів", — спогади очевидця.

До речі, чемпіон світу з боксу у надважкій вазі Олександр Усик записав відео у соцмережах, де зробив кілька гучних заяв. Зокрема, Усик сказав, що залишається вірним Московському патріархату. Крім того, боксер порівняв росію з Третім Рейхом.