Хто зрадив Україну: три країни хочуть бачити росію на Олімпіаді-2024

Читать на русском
Автор
118805
Поки йде війна, агресор рветься на Олімпіаду
Поки йде війна, агресор рветься на Олімпіаду. Фото Колаж "Телеграфу"

Польща запропонувала створити збірну біженців із росіян та білорусів

У п’ятницю, 10 лютого, відбувся міжнародний саміт міністрів спорту. У ньому взяли участь 39 країн. Більшість із них вирішили вимагати усунення російських та білоруських спортсменів від участі в Олімпійських іграх 2024 року.

Нагадаємо, Міжнародний олімпійський комітет заявив, що вивчить можливість допуску атлетів з росії та білорусі до Олімпіади в Парижі в 2024 році. Передбачається, що спортсмени матимуть шанс виступити у нейтральному статусі. В Україні різко виступили проти такого рішення МОК і погрожують бойкотом Ігор.

У МОК наголошують, що недопуск спортсменів на змагання навіть під нейтральним прапором це дискримінація за ознакою громадянства.

Раніше мер Парижа Анн Ідальго запропонувала допустити російських і білоруських спортсменів, але не під нейтральним прапором, а як біженців від путінського режиму.

Цю ідею, як компроміс, підтримав міністр спорту Польщі Каміль Бортничук.

"Щоб уникнути звинувачень у тому, що ми керуємося національністю, що відбувається якась дискримінація, виходячи з наявного паспорта, пропонуємо створити збірну біженців, в якій могли б виступати росіяни та білоруси, які є дисидентами щодо режимів путіна та лукашенка", — цитує виступ Бортничука на саміті Reuters.

За підсумками саміту стало відомо, що 35 країн, зокрема США, Канада, Німеччина, Австралія, дотримуються позиції повної заборони на участь росії та білорусі в Олімпійських іграх. Франція, Японія та Греція не підтримали це рішення.

Розмови про повний бойкот Олімпіади-2024 не йдеться. Бортничук вважає, що поки є інші важелі тиску на МОК, бойкот обговорювати не варто.

Раніше литовська баскетболістка пригрозила відрізати собі голову, аби не зустрічатися з росіянами.