Не дивіться їй у паспорт! 47-річна гімнастка виграла медаль Кубка світу

Читати російською
Автор

Оксана Чусовітіна показує неймовірні результати вже три десятиліття

Олімпійська чемпіонка 1992 року зі спортивної гімнастики Оксана Чусовітіна, яка виступає за Узбекистан, виборола бронзу в опорному стрибку на другому етапі Кубка світу, який пройшов у Досі. Раніше в Катарі українська гімнастка Ганна Лащевська виграла змагання у вправах на різновисоких брусах.

Як повідомляє "Чемпіонат", у фіналі 47-річна гімнастка набрала 12,916 бала. Переможницею етапу Кубка світу в Досі в опорному стрибку стала Колін Дев’яр із Франції, яка набрала 13,800 бала. "Срібло" у Камілі Расмуссен із Данії (13,333).

Чусовітіна здобула "бронзу" в опорному стрибку на другому поспіль етапі Кубка світу. Тиждень тому вона піднялася на п’єдестал пошани у Котбусі.

Оксана Чусовітіна виступала на восьми Олімпійських іграх і після Токіо-2020 думала завершити спортивну кар’єру. Але минулого року повернулася та виграла два етапи Кубка світу, а ще на одному стала другою.

Унікальність досягнень Чусовітіна в тому, що більшість гімнасток виступає до 30 років. А Оксані вже під 50, але вона досі конкурентна.

Оксана Чусовітіна почала виступати ще за СРСР, у складі Об’єднаної команди виграла Олімпіаду-1992. Після розпаду Союзу гімнастка представляла рідний Узбекистан, проте хвороба сина змусила її виїхати. Алішеру поставили страшний діагноз – лейкемія. На лікування потрібно було 120 тисяч доларів. Сім’я продала квартиру та дві машини та переїхала до Німеччини боротися за життя сина.

Німці врятували Алішера, а Оксана почала виступати за цю країну. І виграла у Пекіні-2008 олімпійське "срібло". Віддячивши Німеччині за допомогу синові, Оксана повернулася на батьківщину та продовжує виступати під прапором Узбекистану.

Нагадаємо, на ЧС-2022 зі спортивної гімнастики українець Ігор Радівілов виграв медаль у своїй коронній вправі — опорному стрибку.