"Ми не фехтуватимемо з росією": реакція тренера збірної України на скандальне рішення

Читать на русском
Автор
531
Нікішин та його команда
Нікішин та його команда

Богдан Нікішин не розуміє, як тепер українцям виступати на міжнародних змаганнях

Міжнародна федерація фехтування зняла санкції з російських та білоруських спортсменів. Наразі вони можуть брати участь у міжнародних змаганнях, а також проходити кваліфікацію на Олімпійські ігри.

Старший тренер жіночої збірної України з фехтування на шпагах Богдан Нікішин обурений таким рішенням FIE. У коментарі "Обозревателю" Нікішин не виключає, що наша команда бойкотуватиме змагання за участю представників країн-терористів.

"Ми до останнього сподівалися, що проголосують проти їхнього допуску до змагань. Але так вийшло, що в голосуванні брало участь багато країн — було віддано більше 130 голосів, а насправді на тих же чемпіонатах світу збирається 60, максимум 70 країн, інші фактично не фехтують, але голосують.

Ми чудово розуміємо, що європейські країни не підтримують те, що робить росія в Україні. Вони однозначно нашому боці.

Але є низка держав, які знаходяться далеко від України. Країни Азії та Латинської Америки, можливо, не до кінця розуміють, що відбувається у нашій країні, і проголосували за допуск росіян до міжнародних змагань.

Ми не розуміємо, як наша команда виходитиме фехтувати і як поводитись у подібних умовах. Не розуміємо, як пройде відбір на Олімпіаду-2024 та самі Ігри.

Зараз, гадаю, нам потрібно чекати команди від нашого керівництва – від Федерації фехтування України, Міністерства молоді та спорту, Міністерства оборони та Національного олімпійського комітету. Вони виберуть якусь позицію і скажуть, як нам поводитись у цій ситуації.

Ситуація складна та неоднозначна. Більшість спортсменів та тренерів на сьогоднішній момент хочуть просто бойкотувати змагання за участю спортсменів країни-терориста.

Я їх підтримую повністю, але не розумію, як це виглядатиме зі спортивної точки зору. До чого це призведе? До того, що спортсмен країни-агресора таким чином перемагатиме у цьому поєдинку?

Зараз велике питання, як поведуться інші країни. У моїх дівчаток позиція чітка: ми не фехтуватимемо з ними. І вони мають рацію, але я прошу їх не гарячкувати і все-таки дочекатися рішення керівництва", — сказав Нікішин.

Нагадаємо, Міжнародний олімпійський комітет оголосив, що розгляне можливість виступу російських та білоруських спортсменів на міжнародних змаганнях за дотримання атлетами суворих правил. Це викликало негативну реакцію у багатьох західних країн, а Україна погрожувала бойкотувати Олімпіаду-2024, якщо туди допустять спортсменів із країн-агресорів.