Надзвичайний стан буде введений по всій Україні: подробиці

Читать на русском
Автор
12311
Нацгвардія
Нацгвардія. Фото ngu.gov.ua

РНБО хоче запровадити надзвичайний стан у всій країні.

За підсумками засідання Ради національної безпеки та оборони секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що, згідно з указом президента України Володимира Зеленського, надзвичайний стан збираються запровадити на всій території України, крім Донецької та Луганської областей. У цих двох областях НС діє з 2014 року.

Данилов перерахував заходи НС в Україні:

- посилення охорони громадського порядку;

- обмеження руху транспорту та його огляд;

- перевірки документів у громадян.

Секретар РНБО заявив, що режим надзвичайного стану змінюватиметься залежно від тих чи інших територій. Суворіший режим буде на кордонах з Росією та Білоруссю.

"Надзвичайний стан вводиться на 30 днів, термін може бути продовжений", — додав Данилов.

Це рішення має ухвалити Верховна Рада. Планується, что це питання розглянуть сьогодні, 23 лютого.

В розпорядженні "Телеграфу" опинився проект указу:

Зазначимо, військовим командуванням, якому надається право разом із органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування здійснювати заходи правового режиму надзвичайного стану, є:

  • Головний орган воєнного управління Національної гвардії;
  • Служба безпеки України;
  • Військова служба правопорядку у Збройних Силах України.

Докладніше про те, що таке режим НС читайте у матеріалі: "Що таке надзвичайний стан і чим відрізняється від військового: список обмежень".

Зазначимо, що після того, як президент РФ Володимир Путін підписав укази про визнання незалежності ЛДНР, РНБО України працює в режимі 24/7.

Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні до українського народу 22 лютого повідомив, що видав наказ про призов резервістів на військову службу на заклик осіб із числа резервістів у особливий період. Також для бізнесу запровадять податкові канікули.

Тим часом продовжується і ескалація на передовій. На Донбасі гинуть українські військові, окупанти з тяжкого озброєння обстрілюють житлові будинки.