Як отримати пенсію тим, хто жодного дня офіційно не працював: пояснення Пенсійного фонду

Читать на русском
Автор
10490
Громадяни без страхового стажу мають шанс на пенсійні виплати
Громадяни без страхового стажу мають шанс на пенсійні виплати. Фото УНІАН

Для цього доведеться укласти договір і сплатити ЄСВ

Для виходу на пенсію по досягненню віку цього року громадянам знадобиться страховий стаж як мінімум у 15 років. Однак, особи без достатньої кількості стажу, або ті, хто з 2004 року працював неофіційно, також можуть отримувати пенсію в Україні за умови, що укладуть договір про участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Про це розповіли представники Пенсійного фонду України, пояснивши, які типи договорів існують та що знадобиться для їх підписання.

Як громадянам без стажу отримати пенсію в Україні

Як вже було сказано вище, особи, які не працювали офіційно, а відповідно не сплачували ЄСВ й стаж їм не зараховувався, для отримання пенсії мають добровільно підписати договір про участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Таких документів є два типи:

  • з щомісячною сплатою єдиного соціального внеску (ЄСВ), який укладається не менш як на рік;
  • одноразова сплата єдиного соціального внеску за минулий період, але не раніше ніж з 1 січня.2004 року.

Які документи для цього знадобляться та де його підписувати

Договір про добровільну сплату ЄСВ можна підписати за місцем проживання у податковому органі. Перелік документів, який знадобиться:

  • заява вставленої форми (можна отримати на місці);
  • копія трудової книжки (за наявності);
  • виписка з системи персоніфікованого обліку (ОК-5);
  • копія документа, що посвідчує особу.

Яка ціна питання

Розмір ЄСВ, який сплачується щомісячно, складає щонайменше 1430 гривень. Ця сума вважається мінімальним страховим внеском.

У ПФУ додали, що при одноразовій сплаті ЄСВ сума за кожен місяць без стажу вдвічі більша, тобто 2860 гривень. За умовами договору, оплата здійснюється однією сумою протягом 10 календарних днів з моменту підписання документа.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що пенсіонери можуть втратити частину виплат, якщо вчасно не повідомлять Пенсійний фонд про працевлаштування.