Війна в Україні — день 193: загострення на Запорізькій АЕС, атаки окупантів на Донбасі

Читать на русском
Автор
23397
Війна в Україні — день 193
Війна в Україні — день 193. Фото Телеграф

Оперативно про головне 4 вересня

Широкомасштабне вторгнення рф в Україну триває вже 193 дні. Окупанти продовжують наступ на Донбасі, а також перекидати війська на південь України. Зокрема росіяни атакували на Бахмутському, Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках, а ЗСУ відбили всі атаки загарбників. На південному напрямку росіяни зазнають великих втрат. На Запорізькій АЕС відбулася чергова провокація рф. Окупанти заявили, що обстрілами було пошкоджено ЛЕП, через що станція припинила подачу енергії на підконтрольні Києву території. В обстрілі москва цинічно звинувачує Київ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 4 вересня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський повідомив про звільнення низки населених пунктів у Донецькій області та на півдні України.

22:00 Повідомляють про вибухи на складі окупантів у Томиній Балці на Херсонщині.

21:00 У Німеччині обмежать ціни на електроенергію, заявив канцлер Олаф Шольц у інтерв'ю ZDF.

20:00 Заступник голови ОПУ Кирило Тимошенко підтвердив звільнення Високопілля.

19:00 Росіяни обстріляли Харків ракетами. Двоє мирних жителів зазнали поранень і були госпіталізовані внаслідок удару по Холодногірському та Новобаварському районах, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синегубов.

18:00 З 1 жовтня жінки 14 спеціальностей мають стати на військовий облік в Україні, за невиконання до нового року штрафувати не будуть, наголосив юрист Міноборони Володимир Смілка.

17:00 Двоє дітей та двоє дорослих, які постраждали від детонації боєприпасу у Чернігові напередодні, залишаються у лікарнях, загальна кількість постраждалих, що звернулися за медичною допомогою, досягла 15, повідомив голова Чернігівської обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус.

16:00 Є інформація, що ЗСУ звільнили Високопілля Херсонської області, а також Озерне Донецької області.

14:45 З початку повномасштабної війни росія депортувала з України понад 7 тисяч дітей. Повернути вдалося поки лише 51 неповнолітнього, повідомляє омбудсмен з прав людини Дмитро Лубінець.

У неділю, 4 вересня, з українських портів вийшло одразу 12 суден із зерном, — повідомлення Міністерства національної оборони Туреччини.

Тим часом російські окупаційні війська другий день поспіль не пропускають в Енергодар гуманітарний вантаж з ліками, продуктами та засобами гігієни, інформує мер Дмитро Орлов.

12:00 Сообщается, что ВСУ добивают Антоновский мост под Херсоном.

Также появилось видео обстрела Зеленодольска Днепропетровской области 3 сентября, в результате которого погиб 9-летний мальчик:

11:20 За ніч по Сумщині було близько 100 прильотів з РСЗВ, САУ та мінометів. Під ворожим вогнем опинилися громади Шосткинського району, а також Миколаївська сільська та Краснопільська громади Сумського району. Обійшлося без жертв. Інформація щодо руйнувань уточнюється.

Ще одну ракету типу Х-59 збили в небі над Миколаївщиною, — повітряне командування "Південь".

10:35 За добу росіяни орієнтовно втратили в Україні 450 окупантів та 15 танків:

Втрати росії в Україні 04.09.2022
Втрати росії в Україні 04.09.2022

Тим часом у районі Кривого Рогу успішно збили російську ракету — повітряне командування "Схід".

09:25 Миколаїв попередньо обстріляли С-300, суттєво пошкоджено три лікувальних заклади, два навчальних заклади, готель та музей, — Віталій Кім.

08:20 Вночі в Миколаєві під обстріли потрапили лікувальні заклади та житлові будинки, є пошкодження електромережі та водопроводу, — мер Сєнкевич.

Дніпропетровщина: ворог тричі ударив по Нікопольському району з "Градів" та важкої артилерії, у Нікополі сталася пожежа, понівечені житлові будинки, вийшла з ладу лінія електропередач, у Марганецькій громаді пошкоджений приватний будинок та склади й прохідна місцевого заводу. Обійшлося без загиблих та поранених.

07:10 Кілька важливих новин на ранок:

  • метою контрнаступу ЗСУ на Півдні першочергово є не повернення захоплених територій, а деградація російської армії, знищення матеріально-технічного постачання ворога, — експерти американського Інституту вивчення війни;
  • окупанти посилили адміністративно-поліцейський режим у тих населених пунктах на Півдні України, які перебувають під їхнім контролем, — ОК "Південь";
  • ЄС готовий до повного припинення постачання російського газу, — комісар Євросоюзу з економіки Паоло Джентілоні;
  • однак у той самий час на тлі зупинки Nord Stream ціни на газ можуть оновити новий максимум, — пише Bloomberg.

05:30 Контрнаступ ЗСУ на півдні йде за планом і може набувати різних форм — американські аналітики.

05:00 Німеччина виділить 200 млн доларів на допомогу українським переселенцям.

03:00 ЗСУ на півдні знищили майже 140 окупантів та багато військової техніки рашистів.

02:45 У Миколаєві пролунали вибухи.

01:00 У Харкові пролунали вибухи: два "прильоти" у центрі міста.

00:00 Минулої доби російські окупанти обстріляли Білопільську та Краснопільську громади Сумської області, було зафіксовано близько 67 прильотів із САУ та мінометів, повідомляє голова обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

Про те, що відбувалося 1 вересня, можна прочитати у матеріалі: "Війна — день 190: День знань під час війни, контрнаступ нового типу від ЗСУ".

А інформація за 2 вересня доступна у трансляції: "Війна — день 191: місія МАГАТЕ на Запорізькій АЕС, ЗСУ б’ють по тилах окупантів"

Про події 3 вересня можна прочитати у зведенні: "Війна — день 192: ЗСУ зачищають Херсонщину від окупантів, а росіяни готують удар на Донбасі".