Війна — день 191: місія МАГАТЕ на Запорізькій АЕС, ЗСУ б’ють по тилах окупантів

Читать на русском
Автор
10862
Війна в Україні — день 191
Війна в Україні — день 191. Фото Телеграф

Оперативно про головне 2 вересня

Протягом 191 дня українські захисники хоробро відбивають атаки російських військ, які повномасштабно вторглися до нашої країни у лютому 2022 року. Поки в Генштабі ЗСУ мовчать про південний напрям, відомо, що окупанти день за днем продовжують штурмувати позиції українських сил оборони на Донбасі. При цьому ЗСУ продовжують працювати по тилах загарбників, влаштовуючи "бавовну" на окупованих територіях півдня. На політичному фронті президент росії володимир путін оголосив про нову "мету" війни в Україні. Безглузду заяву глава кремля зробив у Калінінграді. Крім того, місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС, де після 2-годинної перевірки частина делегації залишила станцію. Перед приїздом міжнародної місії росіяни масово обстріляли Енергодар.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 2 вересня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

22:30 Президент України Володимир Зеленський виступив із традиційним зверненням, головне:

  • Погоджене сьогодні країнами "Великої сімки" рішення щодо обмеження ціни на російську нафту. Коли цей механізм буде реалізований, він стане вагомим елементом захисту цивілізованих країн і енергоринків від російської гібридної агресії.
  • Треба обмежити також ціну на російський газ. Вдячний пані Урсулі фон дер Ляєн, яка сьогодні сказала про це. Санкцій, які не лише обмежать потік нафтодоларів і газоєвро в москву, а й відновлять справедливість для всіх європейців.
  • Євроінтеграційний процес заслуговує не просто окремої уваги до політичних, економічних, соціальних, правових аспектів, а цілісного підходу.
  • 166 учасників бойових дій відзначені державними нагородами, із них 44 – посмертно.

22:00 У МАГАТЕ підбили підсумки візиту місії до окупованого Енергодару та на Запорізьку АЕС.

21:00 "Газпром" не планує запускати газопровід "Північний потік 1", яким постачали газ до Німеччини через нібито виявлення поломки.

19:50 Країни-члени Європейського Союзу погодилися надати Україні 5 мільярдів євро макрофінансової допомоги, проте остаточно затвердити це не вдалося через те, що Угорщина виступила проти.

19:00 В окупованому Донецьку пролунав вибух, а за ним виникла пожежа, яка була помітна здалеку.

16:20 Біля залізничного мосту в Антонівці під Херсоном щось гарно горить.

Наслідки прильоту біля Антонівського мосту в Херсонській області
Наслідки прильоту біля Антонівського мосту в Херсонській області

Міністри фінансів країн "Великої сімки" (G7) погодили граничну ціну на російську нафту, — Sky News.

Біля узбережжя Одещини сьогодні здетонувала ворожа морська міна, яку зірвало з якоря.

Уряд Фінляндії виділив Україні €35 мільйонів на гуманітарну допомогу, тимчасове житло та підтримку державного управління.

15:00 З російського полону шляхом обміну звільнили 14 українських воїнів з 58-ї та 30-ї бригад, — вони були в полоні з травня.

Звільнені з полону бійці
Звільнені з полону бійці

На Сумщині після обстрілу вирує велика лісова пожежа:

Лісова пожежа у Сумській області 02.09.2022
Лісова пожежа у Сумській області 02.09.2022

14:00 Після 10 ранку росіяни відкрили вогонь по території Краснопільської громади Сумщини зі ствольної артилерії та мінометів, усього 35 прильотів, почалася лісова пожежа. Інформація про постраждалих та руйнування уточнюється, — голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

З'явилося епічне відео з Енергодару, як окупант заявляє представникам МАГАТЕ, наче снаряд виглядає так, ніби прилетів з окупованої території, бо він розвернувся у повітрі:

13:00 У небі над Миколаївською областю вранці збили рідкісний безпілотник росії "Картограф", — розповіли, чим такі БПЛА є унікальними.

Норвезька нафтогазова компанія Equinor повністю вийшла з російського ринку

А Олександр Усик тим часом прояснив питання, чий Крим:

10:45 Вночі були серйозні вибухи у Херсоні, потрапили до гуртожитку школи поліції, де базувалися окупанти, жертв може бути дуже багато.

Секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що ця росія збила український Боїнг у Тегерані.

09:40 Внаслідок збройної агресії рф в Україні на сьогодні загинули 380 дітей, ще понад 737 постраждали, — ювенальні прокурори.

За останню добу росія втратила в Україні зе 350 окупантів:

Втрати росії в Україні 02.09.2022
Втрати росії в Україні 02.09.2022

08:20 Дніпропетровщина: ворог гатив з "Градів" по Нікопольському району, один будинок знищений, ще 16 понівечені, зачепило ліцей, автівки, газогони, лінії електропередач, постраждав чоловік, який саме намагався врятуватися від обстрілів та виїжджав з небезпечної території.

07:30 Вночі росіяни поцілили по Холодногірському району Харкова, пошкоджені чотири автівки, попередньо без жертв, — мер Ігор Терехов.

Також було два прильоти в Мелітополі, зокрема поцілили в склад боєприпасів ворога, через що він детонував ще кілька годин, повідомляє мер Іван Федоров.

06:00 Невелика підбірка новин, які ви могли пропустити вночі:

  • у Кабміні відклали підписання документу, який дозволяв бізнесу "купити" собі відрядження за кордон — очевидно, його буде відправлено на доопрацювання, пояснивши "Слуга народу" Данило Гетьманцев;
  • наші котики-захисники на півдні країни за минулу добу показали себе як справжні боги війни: нанесли понад 18 вогневих ударів по позиціях противника, знищивши купу техніки та понад сотню російських солдатів;
  • уночі лунали вибухи у Харкові, а також на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей. У першому випадку росіяни обстрілювали мирну інфраструктуру із РСЗВ, в іншому — наші захисники відпрацьовували позиції противника;
  • Вищий антикоррупційний суд (ВАКС) вперше конфіскував статки російського олігарха в Україні. Це 17 об'єктів нерухомості, що належала одному з найбагатших росіян Володимиру Євтушенкову. Загальна площа конфіскованої нерухомості становить близько 100 000 квадратних метрів;
  • тим часом у Тихоокеанському регіоні знову неспокійно — Тайвань збивши невідомий цивільний безпілотник над своїм островом Шию, за кілька кілометрів від материкового Китаю. За чотири дні це не перший виявлений БПЛА, однак лише єдиний, котрий ризикнули знищити.

05:00 ППО на Миколаївщині збили випущену російським винищувачем ракету.

03:00 ЗСУ знищили 5 складів, пункт управління та понад сотню живої сили ворога на Півдні.

01:00 Данія передасть захисникам України зимову форму та одяг.

00:00 Росіяни вдарили трьома ракетами по Харківщині та облцентру: два прильоти в місті, один в області.

З інформацією за 30 серпня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 188: ЗСУ перейшли у контрнаступ на півдні України".

Про події 31 серпня можна прочитати у зведенні: "Війна — день 189: експерти МАГАТЕ на Запорізькій АЕС, на півдні тривають запеклі бої".

Про те, що відбувалося 1 вересня, можна прочитати у матеріалі: "Війна — день 190: День знань під час війни, контрнаступ нового типу від ЗСУ".