Війна — день 190: День знань під час війни, контрнаступ нового типу від ЗСУ

Читать на русском
Автор
12274
Війна в Україні — день 190-й
Війна в Україні — день 190-й. Фото Телеграф

Оперативно про головне 1 вересня

Упродовж 190 днів російські війська ведуть повномасштабне вторгнення в Україну. Українські сили оборони відбивають атаки окупантів на багатьох напрямках. Проте головні новини з фронту – контрнаступ ЗСУ на Херсонщині. У Зеленського запевнили, що українська армія не використовує для цього застарілу доктрину СРСР, замість неї наша армія використовує тактику "тисячі порізів", змушуючи окупантів панічно пересувати свої резерви на фронті. Народний депутат Роман Лозінський, який наразі проходить службу у лавах ЗСУ, показав, як звучить наступ ЗСУ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 1 вересня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський утворив військові адміністрації в чотирьох містах Донецької області: Добропільську, Мирноградську, Покровську, Селидівську.

22:00 ЗСУ отримають від Данії зимову форму та одяг, заявив міністр закордонних справ Данії Еппе Кофод під час зустрічі з президентом України.

21:00 Окупанти обстріляли Марганецьку, Мирівську, Нікопольську, Червоногригорівську громади, в останній пошкоджено 50 приватних будинків, газопроводи та лінію електропередач, повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

20:00 Пожежа площею 2100 м кв виникла у занедбаній будівлі на території колишнього заводу ЛАЗ у Львові.

19:00 Влада Фінляндії прийняла рішення про виділення Україні нового, вже восьмого, пакету військової допомоги, йдеться у повідомленні оборонного відомства країни. У ньому уточнюється, що з метою забезпечення неодмінної доставки допомоги адресату, подальша інформація про вміст, спосіб доставки та терміни надання допомоги не розголошується.

18:00 Невизнаний світовою спільнотою білоруський диктатор Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь не хоче воювати з Україною, а якщо воюватиме, то лише "у випадку загрози нацбезпеці".

"Це тоді, коли на нас нападуть інші держави, — сказав диктатор. — Все, тоді, друзі, готуйтесь всі. Я попереду, ви за мною", — заявив Лукашенко на відкритому уроці у Мінську.

Примітно, що перед тим він мав розмову з володимиром путіним й отримав від російського диктатора 2 мільярди доларів у якості інвестицій. Тим часом опозиційні білоруські ЗМІ повідомляють, що винищувачі РБ почали все частіше тренуватись поблизу кордонів України. Зокрема мова про Брестську область.

17:00 Речниця російської Ради Федерації Валентина Матвієнко осмілилася заявити, що "росії вистачить ресурсів для перемоги у війні", але отримала різку відповідь від голови РНБО України Олексія Данілова.

16:00 Журналісти CNN побували на Запорізькій АЕС й повідомили, що електростанції таки загрожують російські ракетні удари. У момент, коли репортери брали коментар у працівника станції спрацював сигнал "Повітряної тривоги". Росіян не зупинило навіть те, що на атомному об'єкті з перевіркою присутня місія МАГАТЕ.

15:00 Місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС, повідомляє Енергоатом. При цьому, за інформацією Reuters, делегація може пробути на станції менше часу, ніж планувалося.

У четвер, 1 вересня, біля Миколаєва пролунало шість вибухів. Снаряди лягли на відкритій території та за межами міста, — мер Олександр Сєнкевич.

14:00 З початку повномасштабного вторгнення від російської збройної агресії постраждали 2405 закладів освіти, 270 з них були повністю зруйновані, — заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

Міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод прибув у Київ з робочим візитом.

Стосовно гарячої теми контрнаступу ЗСУ на півдні України: військові не афішують інформацію про визволення населених пунктів, оскільки це може нашкодити мирному населенню, — пояснила начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк.

13:00 росія втратила в Україні понад 900 російських елітних військових фахівців, включаючи спецназівців ГРУ, морпіхів та десантників. Про це повідомляє "Російська служба Бі-бі-сі". Мова йде про підтверждені втрати ворога.

Росіяни розраховують провести "референдуми" на захоплених територіях України до кінця осені.

11:40 Сьогодні вранці з українських портів вийшли ще п'ять суден з агропродукцією.

Міжнародний комітет Червоного Хреста досі не отримав доступу до місця загибелі українських військовополонених у колонії окупованої Оленівки, але прагне туди потрапити, — генеральний директор МКЧХ Роберт Мардіні.

2 вересня на Закарпатті оголосили днем жалоби за загиблими бійцями 128-ї ОГШБр.

У Вінниці хочуть перейменувати вулицю Пушкіна на Романа Шухевича, — відповідна петиція з'явилася на платформі електронної демократії.

10:20 За офіційною інформацією ювенальних прокурорів на сьогодні в Україні внаслідок агресії рф 380 дітей загинули та понад 736 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Росія за останню добу втратила орієнтовно 450 осіб та 23 танки:

Втрати росії в Україні 01.09.2022
Втрати росії в Україні 01.09.2022

09:00 Ворог обстрілює коридор, яким мала їхати на ЗАЕС місія МАГАТЕ, внаслідок обстрілу Енергодару попередньо вже є жертви.

Вночі росіяни випустили п'ять ракет з Бєлгорода на Харків, частина з них самоліквідувалася у повітрі, де влучили інші встановлюється, — голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Дніпропетровщина: обстріляли Нікопольський та Криворізький райони, є руйнації житлових будинків, ліцею, селищної ради, на лінії електропередач, постраждав 70-річний чоловік.

Вночі Одещину ворог атакував двома ракетами типу "Онікс", випущеними з берегового ракетного комплексу "Бастіон" з території тимчасово окупованого Криму. Одну ракету знищено силами протиповітряної оборони, друга влучила по відкритій місцевості. Руйнувань та постраждалих нема, — ОК "Південь".

08:00 Місія МАГАТЕ мала вчора приїхати на ЗАЕС, проте не доїхала, і питання її допуску будуть вирішувати сьогодні. Мабуть саме з цього приводу окупанти з 5 години ранку обстрілюють Енергодар з мінометів, також у місті чутно автоматні черги. Пошкоджені цивільні об'єкти, є постраждалі, повідомляє мер Дмитро Орлов.

Звернення Зеленського до 1 вересня:

07:20 Кілька важливих новин на ранок:

  • у росії в Україні гостра нестача особового складу, через що набирають контрактників і можуть почати набирати злочинців, які відбувають покарання в Україні, — CNN;
  • частина "неблагонадійних" з погляду рф працівників ЗАЕС зникла, і на їх місце можуть взяти масовку до приїзду МАГАТЕ, — українська розвідка;
  • з 1 жовтня українці, які прихистили у своїх домівках внутрішньо переміщених осіб, отримуватимуть близько 900 грн на місяць на кожного переселенця (зараз отримують 450 грн); на опалювальний сезон за кожну людину буде додатково 900 грн, — Верещук;
  • США проводили з Україною "військові ігри" перед контрнаступом на півдні, — аналітичні вправи, які допомогли зрозуміти, які сили потрібні для успіху за різних сценаріїв, — CNN;
  • голова МЗС Британії Ліз Трасс у випадку призначення прем'єр-міністром перший дзвінок зробить президенту України Володимиру Зеленському.

5:00 Окупанти знову стріляли по Одесі крилатими ракетами, але їх перехопили засоби ППО

3:00 ЗСУ продовжують методично знищувати російських окупантів на півдні нашої країни і за попередню добу "відмінусували" ще понад дві сотні загарбників.

1:00 Росіяни неподалік Білгорода знову запускали ракети по Україні, проте щось пішло не так.

Про те, що відбувалося 29 серпня, можна прочитати у матеріалі: "Війна — день 187: оптимістичні звістки з-під Херсона та візит МАГАТЕ на ЗАЕС".

З інформацією за 30 серпня можна ознайомитись у матеріалі: "Війна — день 188: ЗСУ перейшли у контрнаступ на півдні України".

Про події 31 серпня можна прочитати у зведенні: "Війна — день 189: експерти МАГАТЕ на Запорізькій АЕС, на півдні тривають запеклі бої".