Війна — день 187: оптимістичні звістки з-під Херсона та візит МАГАТЕ на ЗАЕС

Читать на русском
Автор
14814
Війна в Україні — день 187
Війна в Україні — день 187. Фото Телеграф

Оперативно про головне 29 серпня

Вже 187 днів триває широкомасштабне вторгнення рф в Україну. Українські сили оборони помітно знизили темпи наступу російських окупантів, а ті, у свою чергу, стягують важку техніку на південь України. А на сході загарбники намагаються обійти Авдіївку. ЗСУ продовжують кошмарити тили росіян на окупованих територіях. Напередодні "бавовна" сталася на Донбасі. Крім того, повідомляється про вибухи у Криму, зокрема у Севастополі. На думку колишнього заступника начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенанта Ігоря Романенка, "бавовна" в Криму змусила російське політичне керівництво занервувати й всерйоз замислитися про необхідність переговорів.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 29 серпня, а більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому телеграм-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський виключає переговори з росією: "Це просто алігатор із ненаситним почуттям усього чужого. Як би ви з ними не говорили сьогодні, вони все одно за півроку прийдуть за іншою нашою територією".

22:00 На Херсонщині детонують склади з боєприпасами окупантів у Новій Каховці та Бериславі

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав виробничо-роздрібну торговельну групу "ІКЕА" відновити в Україні діяльність.

21:00 Київська обласна військова адміністрація попереджає громадян про заплановані на вівторок вибухи у кар'єрах у регіоні.

Литва завершила будівництво фізичного бар'єра (здебільшого сталевий паркан заввишки 4 м+колючий дріт) на всій довжині кордону з Білоруссю протяжністю приблизно 550 км.

20:00 Місія МАГАТЕ прибуде до Києва вже у понеділок і найближчим часом вирушить на Запорізьку атомну електростанцію.

19:00 Кількість постраждалих внаслідок обстрілу Миколаєва російськими окупантами зросла до 24, повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Уряд Норвегії розгляне можливість виділення Україні близько $200 млн на закупівлю природного газу найближчої осені-взимку, повідомив прем'єр-міністр Норвегії Йонасом Гар Стере.

18:00 Внаслідок обстрілів Миколаєва російськими окупантами загинули 2 людини, ще 11 отримали поранення, повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Слідчий комітет росії підтвердив смерть українського нардепа-зрадника Олексія Ковальова: "За попередніми даними слідства, він загинув від вогнепального поранення, напад був скоєний учора вдома. Жертвою зловмисників також стала дівчина, яка жила разом із загиблим".

17:00 На Львівщині арештовано майно дружини Медведчука Оксани Марченко — 3 земельні ділянки загальною вартістю понад 2 млн грн. Наразі триває процедура їх передачі в управління держави, повідомляє СБУ.

16:00 Наступне засідання Контактної групи з питань оборони України пройде на авіабазі Рамштайн (Німеччина) 8 вересня, повідомило командування Військово-повітряних сил США у Європі та Африці.

14:50 На Херсонщині дійсно йде контрнаступ, але сили противника достатньо потужні, і операція має тривати у тиші, щоб успішно завершитися, — Наталя Гуменюк.

Тим часом росіяни оголосили евакуацію у Новій Каховці на Херсонщині.

А Олаф Шольц обіцяє, що у найближчі тижні Україна отримає від Німеччини суперсучасне озброєння, в тому числі системи ППО, радари, БПЛА.

13:50 Журналістка "Телеграфу" Юлія Забєліна поспілкувалася з одним із співробітників Запорізької АЕС.

Серед головного:

  • після відключення ЗАЕС від мережі могла б статися Фукусіма з виходом радіоактивних речовин у навколишнє середовище, але персонал гідно впорався з цим;
  • окупанти створюють видимість, ніби це Україна обстрілює ЗАЕС, і може змусити співробітників підіграти під час візиту МАГАТЕ, впасти членам місії під ноги зі словами, що росія забезпечує порядок на станції та має там залишитися;
  • на станції знаходиться близько 1500-2000 чоловік, вони працюють під обстрілами, ночами не сплять, деяких кидають у камери та катують;
  • окупанти ходять по домівках і запитують позицію щодо "референдуму"; місцеві підозрюють, що паралельно із цим також ведеться перепис квартир, куди можна завести "своїх" людей.

12:45 ЗСУ прорвали першу лінію оборони росіян під Херсоном, — бойовики 109 полку "днр" відійшли зі своїх позицій в Херсонській області, російські десантники, що були їх підтримкою, втекли з поля бою. Про це повідомляє оперативне угрупування Каховка та підтверджує керівниця пресцентру Сил оборони півдня Гуменюк.

11:20 Директора Russia Today антона красовського судитимуть за заклики до геноциду українців, співробітники СБУ вже завершили досудове розслідування.

Тим часом стали відомі нові подробиці вбивства нардепа-зрадника Ковальова в окупованій Голій Пристані, — як пишуть російські видання, тіло Ковальова з вогнепальним пораненням у голову виявили у його будинку. Зрадник був убитий з помпової рушниці, зареєстрованої на його ім'я.

09:10 Внаслідок нічного обстрілу Енергодара, який окупанти влаштували перед візитом МАГАТЕ, постраждало щонайменше 10 людей. Вони отримали осколкові поранення різної ступені важкості, двох госпіталізували у важкому стані.

Втрати росії в Україні на сьогодні:

Втрати росії в Україні 29.08.2022
Втрати росії в Україні 29.08.2022

08:35 Внаслідок агресії рф проти України на сьогодні загинуло 379 дітей, ще понад 735 постраждали, — ювенальні прокурори.

Дніпропетровщина: вночі поцілили по Нікополю, Марганцю та Червоногригорівській громаді у Нікопольському районі; зранку скерували ракети на Покровську громаду у Синельниківському та Любимівську громаду у Дніпровському районі; інформація про загиблих і постраждалих, а також масштаби руйнувань уточнюється.

08:10 Місія МАГАТЕ вже вирушила до ЗАЕС. З цього приводу ворог посилив обстріли Енергодару та Нікопольського району Дніпропетровщини.

07:20 З шостої ранку ворог обстрілює касетними боєприпасами Київський район Харкова, прильоти по приватному сектору, даних про постраждалих поки що немає, — мер Ігор Терехов.

06:40 Кілька важливих новин на ранок:

  • вночі вибухи чули у Харкові, Херсоні, Запоріжжі, на Дніпропетровщині;
  • 28 серпня з Білорусі по території України було запущено щонайменше 5 ракет, — Беларускі Гаюн;
  • міністри закордонних справ ЄС навряд чи одноголосно підтримають заборону на видачу віз усім росіянам, вважає головний дипломат ЄС Жозеп Боррель;
  • на Харківщині планово готуються до можливої евакуації населення з прифронтових громад, місцева влада просить людей писати відповідні заяви, — люди, що відмовляться виїжджати, можуть залишитися без електрики, газу, водопостачання;
  • росіяни проводять "реконструкцію" Драматичного театру Маріуполя, щоб приховати докази вбивства близько 600 цивільних, — радник мера Петро Андрющенко;
  • на добровільну військову службу в Польщі записалося вже понад 13 тисяч людей, і в найближчі тижні це число може зрости, — польський міністр оборони Маріуш Блащак.

05:00 Найбільший військовий корабель Великої Британії зазнав аварії.

04:45 Зеленський присвоїв почесні звання п'ятьом бригадам та ракетному полку ЗСУ.

03:00 Українська авіація знищила на Півдні 41 окупанта, "Ураган", "Панцир" та станцію радіоелектронної боротьби ворога.

02:00 Одним путінським пропагандистом менше: на концерт до кобзону вирушив воєнкор Дмитро Литовкін, який мав звання капітана третього рангу в запасі.

01:00 У районі окупованої Нової Каховки в ніч проти 29 серпня пролунала серія вибухів.

00:20 Окупанти обстріляли 6 громад на Сумщині.

00:00 Народний депутат-колаборант від Херсонщини Олексій Ковальов помер, повідомляють українські журналісти та телеграм-канали.

З інформацією за 26 серпня можна ознайомитися в матеріалі: "Війна — день 184: ядерний терор росії на ЗАЕС, окупантів б’ють на Донбасі".

Про події 27 серпня можна прочитати у зведенні: "Війна — день 185: окупанти загальмували на Донбасі, а ЗАЕС знову подає енергію Україні".

Про те, що відбувалося 28 серпня, можна прочитати в матеріалі: "Війна — день 186: окупанти практично зупинили просування, але посилюють ядерний шантаж".